Interjú Floorral és Tuomassal

//Interjú Floorral és Tuomassal

Interjú Floorral és Tuomassal

Finnország rengeteg nagyszerű heavy metal együttest adott a világnak az elmúlt pár évtizedben. Hosszú ideje a finn és a nemzetközi heavy metál élvonalához tartozik a nagyszerű szimfonikus metál együttes a Nightwish is, akik idén ünneplik megalakulásuk huszadik évfordulóját. Élükön 2012 óta az energikus holland énekessel, Floor Jansennel. Jobbak, mint valaha,  legfrissebb lemezük az EFMB, a nyolcadik stúdió albumuk 2015 márciusában látott napvilágot.

Amint októberben befejeződik a világturné, visszatérnek Japánba, hogy fellépjenek a Loud Park Fesztiválon. Utána egy évnyi pihenőt tartanak 2017 során.

Tuomas elmondja, hogy a az egy év pihenő alatt nem tervez zenét szerezni (hmm…az ihlet úgyis jönni fog… reméljük 😉 ). Csak pihenni szeretne. Élvezni az otthon létet, kertészkedni, a lovaival foglalkozni, megállapodni kicsit. (Vajon ez mit jelenthet?)

Vannak ötletei a pihenő időszakra vonatkozólag Floornak is, de ezt hivatalosan nem akarja még megosztani. A ReVampra kérdezve mosolyogva azt feleli, hogy ez is a gondolkodás része, de nem erősíti meg, hogy így van.

Hogy mi lesz a kipihent, felfrissült Nightwish-sel, ha visszatér 2018-ban? Tuomas azt mondja, hogy ez még ahhoz kicsit túl messze van, de a terveik  megvannak 2020-ig. (Ez jó hír.)

Húsz évvel a hátuk mögött sok nagy dolgot vitt véghez az együttes, kritikusok elismerését, kereskedelmi sikert. Tuomas szerint  az elműlt húsz év csúcspontja az EFMB, és nagyon büszke rá,  különösen a ’The Greatest Show On Earth”-re. Az egész turné fantasztikus, és külön kiemelte a Wembley show-t, ami mérföldkő volt a zenekar életében.

Az elmúlt húsz évben három különböző énekesnője volt a csapatnak, s Tuomas szerint mégis sikerült az együttesnek megőriznie a Nightwish hangzást. Nagyon sok múlik a zeneíráson, de ez magában nem elég. Kell hozzá az összes tag, énekesek, a személyzet, minden. Valamiféle „lélekszekérnek” szokták nevezni, mely dacol a beskatulyázással. Ezek ők. A szekérnek haladnia kell, nem számít ki áll a zene, vagy az ének mögött.

img_2843

Floor visszaemlékezik 2002-re, amikor az After Forever turnézott Európában a Nightwish-sel pár hétig. Nagyszerű volt, és azóta kapcsolatban voltak. Amikor felkérték, nem volt idő gondolkodni,de nem is volt kérdéses számára a válasz. Rögtön igent mondott. Gyorsan beilleszkedett a zenekarba. Elmondja, hogy, nem könnyű feladat hét lemezes heavy metal banda mikrofonját átvenni,  mégis természetes volt számára, persze akadtak nehézségek, de felnőtt a feladathoz.  Az albumok nem voltak ismeretlenek számára, hiszen a másodiktól már rajongójuk volt. Kihívás, és csúcs érzés volt olyan dalokat énekelni, amit nem ő szerzett, hogy a maga módján megtalálja az érzelmeket a dalok mögött. (Ez fantasztikusan sikerült Floor!) De nem volt probléma, hiszen nagyon jól megírt dalok.

Tuomas el volt ragadtatva attól, ahogy Floor a legutóbbi albumot előadja szívvel – lélekkel. Azt mondja, hogy valóban megnyílt a zeneszerző és a zenekar számára is az egész világ, hiszen a próbateremtől indulva megvolt a vezető hang, ami valami új volt a számukra. Tuomas számára az ének a dalokban a kritikus pont. Arra épül a dal, és nem fordítva. Látva a lelkesedést és motivációt nagyon inspiráló volt számára. (Ezt mi, rajongók is érezzük és élvezzük.)

Hogyan lett Finnország világ-vezető a heavy metal-ban?

Tuomas szerint függ a mentalitástól. Van egyfajta lavina effektus is. Mivel az első finn zenekarok a heavy metal stílust képviselték, a fiatalok ezt a vonalat követték. Ez a zene természetes a skandinávok számára. Ha reggae-t vagy szambát próbálnának játszani, abban nem éreznék jól magukat. Azt is lemondja, hogy annak ellenére, hogy már több nemzetiségű a csapat, és globálisan működnek, az együttes még mindig finnek érzi magát. Finnországból származik a banda, és ez megmutatkozik a dalokban is. Ez nem szándékos dolog.

A mostani turnén Kai Hahto a dobos (ex-Rotten Sound, Wintersun, Swallow the Sun) . Kai Hahto-ról elmondja, hogy még mindig bizonytalan, hogy állandó tagja lesz-e az együttesnek. Ez a következő év döntése lesz. Egy héttel azelőtt érkezett, hogy rögzíteni kezdték volna a dobrészek felvételeit. Mindenki izgatott és feszült volt… (ééés minden tökéletesen passzol  🙂 )

Az élet pörgős marad Tuomas, Floor és társai számára, amíg le nem zajlik a Loud Parking koncert Japánban. ÉS akkor végül lesz idejük lelassítani, és a jövőről gondolkodni.

Forrás:

roppongirocks.com

Fotó: Stefan _Nilsson

 

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:53:36+00:00 április 28th, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment