Tuomas Holopainen interjú – Rock Antenne 2016.06.03

//Tuomas Holopainen interjú – Rock Antenne 2016.06.03

Tuomas Holopainen interjú – Rock Antenne 2016.06.03

Az interjú egy „interjú-buszban” készül. A riporter humoros fazon. Azzal kezdi, hogy Tuomas a koktélt az interjú után kapja meg, hogy ne zavarja meg az előadását. Tuomas azt mondja erre, hogy nem zavarná meg… (De nem hozzák neki…)

Arra a kérdésre, hogy mi a jobb, sztárzenekarként játszani mint télen, vagy szabadtéri színpadokon, fesztiválokon. (persze akkor is főzenekarként), Tuomas azt válaszolja, hogy mindkettőnek megvannak a maga kihívása.

„Ha nagy fesztiválokon játszol, a tömeg elragad, ha negyvenezer kezet látsz a magasban, és mindenki kiabál. Ez olyan hatalmas érzés, amit sehol máshol nem kapsz meg. De ha egy intim show-n, – például Észak Amerikában klubokban játszottunk -, ott az első sorokban lévő emberekre kell figyelni … Mindkettőt nagyon élvezem”

Ha szabadtéri színpadokon, fesztiválokon játszanak, akkor a setlist változni szokott, mert a program rövidebb. A másfél órás show-kon megszólalnak a hosszú dalok, mert szeretik őket játszani, és a közönség is imádja. De egy egyórás műsorból például a ’The Greatest Show On Earth’-t ki kell venni. Ez beállítás kérdése.

Tuomas elmondja, hogy régen halálfélelme volt, amikor a színpadra kellett lépnie. Hosszú évekig így volt. Nem attól félt, hogy ront, mert nincs jelentősége a rontásnak, ha megvan a szenvedély. Nem érezte jól magát, ha a figyelem központjába került, és rengeteg ember vette körül. Ezt körülbelül hét éve sikerült leküzdenie. De a színpadra lépés izgalma most is megmaradt.

Arra a kérdésre, hogy értékelte-e már kívülállóként az Endless Forms MOst Beautiful-t, azt mondja, hogy a master elkészítése óta nem hallgatta végig a lemezt, de jó ötletnek tartja, és egyszer majd meg is teszi, bár változtatni úgy sem lehet rajta soha többé. Így el kell engedni, mint a többi albumot is.

A tökéletességről elmondja, hogy a szót magát, hogy tökéletesség, is félreértelmezik. Inkább vétek, mint erény. Inkább rögeszme, ami nem jó dolog. De megpróbálni a legjobbat kihozni, igazán keményen dolgozni, és valóban a legjobbat megpróbálni… ha ez a tökéletesség, akkor ők mind azok (az együttes összes tagja)

A riporter megkérdezi, hogy tudja-e a német nevét Scrooge McDuck-nak. A riporter nem kis meglepetésére Tuomas tudja, hogy Uncle Dagobert. .(ahogy magyarul is Dagobert bácsi) A riporter úgy örül ennek, mint egy gyerek… és még egyszer az interjú során lelkendezik, hogy milyen kúl 🙂 )

Scrooge Mcduck

(A Life and Times of Scrooge albumon található Last Sled egyik érdekessége, amire akkor jöttem rá, amikor a dalt fordítottam, hogy a Dagobert sorozatból a Last Sled képregényben egész sorok fellelhetőek, amelyek a dalba kerültek. Erre példa a képregény egyik oldala. 🙂 )

Az észak-amerikaiak és angolok reakcióiból Tuomas azt tudta meg, hogy Scrooge Mcduck, nem sokat jelent azokban az országokban, míg Európában, és különösen a skandináv országokban igen. Az emberek megértik, hogy miért csinálta meg ezt a projektet. De az amerikaiak.. „Kacsamesék… mi a fene az? Miért csináltad…?” Tuomas két éves kora óta ezekkel a képregényekkel nőtt fel, és azóta is rajongójuk. Ezért is akart albumot készíteni Dagobert bácsi életéről.

A turné utáni szünetre rákérdezve Tuomas elmondja, hogy az október közepén befejeződő turné, a fesztivál szezon, szeptemberben néhány show Európa szerte, azt követően Japánban a Loud Park . Aztán szünet. Már vannak terveik 2018-ra, de abszolút semmi nem történik 2017-ben az együttessel.

Vágya csak otthon lenni, kertészkedni, a lovakkal foglalkozni, kicsit utazgatni. Vannak helyek, amiket szívesen megnézne. De amit a legjobban vár,otthon lenni csendben és nyugalomban,. Lehet, hogy lesz egy kis dalszerzés is, ha úgy érzi, de minden kényszer nélkül.

A riporter azt mondja, hogy amióta Floor a csapatban van, az együttes igen erős egységet alkot. Ezzel teljes mértékben egyetért, és azt mondja, hogy amikor Floor először belépett a próbatermükbe, mert a dalokat kezdték próbálni, már az összes dalt kívülről tudta a demo-ról, amit Tuomas csinált. Még soha senkitől nem látott ilyen odaadást és motivációt. Floor valóban arra született, amit csinál. Öröm vele dolgozni.

A Rockantenne honlapja: http://www.rockantenne.de/

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:53:10+00:00 június 6th, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment