A 10 legjobb Nightwish dal Marco összeállítása szerint

//A 10 legjobb Nightwish dal Marco összeállítása szerint

A 10 legjobb Nightwish dal Marco összeállítása szerint

Marco setlist

A 10 Legjobb Nightwish dal

Marco a teamrock.com kérésére összeállította a saját alapvető Nightwish dalok listáját.

„Öt stúdió albumon játszottam, menjünk hát végig kronológiai sorrendben az albumokon.”- mondja Marco, és a szakállas, “Tokien kinézetű” basszer belevág.

BLESS THE CHILD (Century Child, 2002)

Ez a dal volt, amivel először dolgozott, miután csatlakozott az együtteshez. A Nightwish előtt basszusgitáros volt a Sinergy-ben. Felhívták, amikor 2001 körül valami probléma volt az alapító basszerukkal, Sami Vänskä-vel. Ezen az albumon nagy szabadságot kapott a basszus gitár szólammal, és néhány részt bele is épített, ahogy e dal végén hallható szép basszus effektet is.

DEAD TO THE WORLD (Century Child, 2002)
Sok szép emléke van ennek az albumnak a készítése kapcsán, és sok énekes része is jutott ebben a dalban. Addigra már elég régóta játszott együttesekben, és stúdió mérnöki mellékállása is volt, de nem folytatta, mert sokat turnéztak. Vidéki finn srácokként mindig egy húrom pendültek, és mindig otthon érezte magát az együttesben mióta csatlakozott.

THE SIREN (Once, 2004)

Nagy ugrás volt, amikor megjelent a Nemo kislemez, de úgy érzi, hogy a kedvencei a lemezről a The Siren és a Ghost Love Score. A The Siren egy különös darab, mert tulajdonképpen alig van szövege, de van egy sajátos hangulata. Nagyon kedveli a dalon végighullámzó keleties dallamait, és odüsszeás történetét.

GHOST LOVE SCORE (Once, 2004)
Nagy rajongója a régi prog rocknak, és ebben a dalban több különböző atmoszférájú részváltakozik a dal szövegéhez igazodva. Ezért szereti ezt a számot. Sokszínű, és nagyon jó élőben játszani. A legnagyobb hatással a prog rock világából a Jethro Tull jelentette, de szereti a Yes-t,és a  Gensesis-t, és ilyen együtteseket hallgatni, és van összefüggés a dalaik szerkezete és a hosszúsága között.

THE POET AND THE PENDULUM (Dark Passion Play, 2007)

Íme egy újabb hosszú dal. Ezt a dalt is ugyanazon okból szereti, mint a GLS-t, imádja játszani az érdekes, különböző atmoszférájú dalokat.

CADENCE OF HER LAST BREATH (Dark Passion Play, 2007)
Nehéz lenne másik dalt is választani az albumról, mert tele van nagyon jó cuccal, de mégis a Cadence of Her Last Breath-t választja. Valahogy nem jutottak sokra vele, amikor rögzítették, mert sokkal impresszívebbnek szerették volna. Úgy hiszi, hogy amikor élőben játsszák, megvan ennek a lehetősége. És különbözik a többi Nightwish daltól. A ritmusfelépítése, és ahogy a dallamok végigvonulnak a dalon, az is egyedi.

SCARETALE (Imaginaerum, 2011)

Az Imaginaerum lemez egyik kedvenc dala ez lenne, mert egy bolondos részt sikerül a közepén a dalba vinni. Nem játszották a dalt ezen a turnén, de szeretné, ha visszatérne. Majd meglátják, mi lesz a következőn.

LAST RIDE OF THE DAY (Imaginaerum, 2011)
Szereti az ütős számokat, ahogy ez is az. Egy jó rock dal, és mindig élmény élőben játszani. Egyszerű szám, és a legcélratörőbb rocking dalokat szereti, ahogy a hosszabbakat is. Apropó! Sikerült pár hete az AC/DC-t látniuk, és fantasztikusak voltak.

(Amikor Kassán találkoztunk Kai-jal, és Marco-val, előtte fél órával érkeztek vissza az AC/DC koncertről. Kétezer kilométert vezettek le, hogy a svájci koncerten is, és a kassai koncerten is ott legyenek. Ők is igazi rajongók!! – Palex)

WEAK FANTASY (Endless Forms Most Beautiful, 2015)

A metál dal és egy kelta motívumos, akusztikus gitáros részek nagyon érdekes ötvözete. Az együttesben mindenki nyitott arra, hogy a dalhoz passzoló különböző dolgokat vigyen bele, ha passzol, beleveszik. A dal közepén hallható gitárszólót ő írta, ami nagyon hatásos dinamikus ellentétet ad a szólónak. És nagyon klassz ritmusfelépítése is van, amit idáig nem igen használtak más dalokban. És egy másik, amit jó élőben játszani.

THE GREATEST SHOW ON EARTH (Endless Forms Most Beautiful, 2015)
A The Greatest Show on Earth-szel fejezi be tízedikként, mert minden változatosságot, és ambíciót beépítettek a dalba. Az együttes nagyon törekvő a zenével,amit csinál,és ebben a szakaszban valószínűleg ez a dal a betetőzése mindannak, amit együtt csinálnak. De nem ez lesz az utolsó!

forrás:teamrock.com

Facebook Comments

By | 2017-06-19T10:35:35+00:00 június 14th, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment