A Greenfield Fest – www.joiz.ch Tuomas interjú

//A Greenfield Fest – www.joiz.ch Tuomas interjú

A Greenfield Fest – www.joiz.ch Tuomas interjú

Greenfield Tuomas
Az interjú a Greenfield Fesztivál fellépés előtt készült. (Az interjú: http://www.joiz.ch/#!/blog/festivals-2016/nightwish-greenfield-interview  – a második videó)

Tuomas arra a kérdésre, hogy mely filmek a kedvencei, a kedvenc filmzene íróit sorolja fel: Hans Zimmer, John Williams, és pillanatnyilag a fő kedvence James Newton Howard. Mert amit a Falu című filmben alkotott, a legjobb filmzene, ami valaha íródott. Már az ő ízlése szerint.

Annak idején, amikor a Song Of Mayself-et fordítottam, nyomozásaim során rátaláltam e kedvenc filmjére. Évekkel ezelőtti interjúban nyilatkozta ezt. És meg is néztem. Azóta többször is láttam. Fantasztikusan jó, és megrázó. A zenéje pedig csak még nagyobb magasságokba emeli az ember lelkét. Hogy mi köze a Song Of Myselfhez? Egy sora utal az erdőre, ahol a Falu története játszódik. Tuomas egy piciny lélekdarabja. Nézzétek meg, mert érdemes!– Palex)

Az egyik legszebb részlete a filmzenének:

 

További kedvenc filmzene szerzői Trevor Jones, James Horner.

Hans Zimmer Crimson Tide Tuomas feldolgozásában:

Megtudjuk, hogy Tuomas nem nagyon szeret moziba menni, mert nagyon zavarja a körülötte nem figyelő, mobilozó, emberek, kiabáló gyerekek. A filmszínház atmoszféráját nagyon kedveli, de a legtöbb filmet mégis inkább otthon nézi meg házi mozijában. (kis képernyő, 5.1 hanggal) Nem tudja megérteni, hogy az emberek miért nem tudnak elszakadni a mobil telefonjuktól a moziban, és küldözgetik az sms-t, és a felvillanó telefon fénye nagyon zavaró. Nála van mindig a mobilja, de nem nyomkodja állandóan. Ha kimegy a vadonba, természetbe, mindig nélküle megy. Nincs a technika ellen, de valahol meg kell húzni a határokat. A FB és más közösségi médiák kommunikációit sem tartja annyira fontosnak, mint a személyes kapcsolatokat. Szerinte valami nagyon nem jó dolog van abban, hogy órákig gépelgetnek ezeken az oldalakon az emberek.

A zeneszerzés technikájára rákérdezve elmondja, hogy mindig kézzel írja le a dalszöveget. Mint a notebook, mindig nála van, amibe lejegyzi a szöveget, ami az eszébe jut. Naivan romantikus dolog van ebben. Aztán természetesen a végső verziót begépeli. De a zeneszerzéshez sem használ soha komputert, és programot, hanem leírja a hangjegyeket. Ebből a szempontból egy régi stílusú, és lusta ember is, mert nem akar soha időt vesztegetni arra, hogy megtanuljon szoftvereket, amikor tud hangjegyeket írni. Nagyjából ismeri a komputert, de nem tanulja meg például a Sibelius programot, hogy a programban írja a zenét. Ahogy mást sem.

Hogy szerelmes levelet mikor írt utoljára? Levelet évekkel ezelőtt írt utoljára, nem hogy szerelmes levelet… Ahogy nem túl jó a komputerekkel, úgy az email-ekre, telefonhívásokra válaszolásban sem az. Lassan tanulja a mindenhová begyűrűző technikát. Nagy szívás, ahogy mondja. Egy villanykörtét sem tud kicserélni, nem hogy egy csapot megjavítani.

Rákérdezve Floor-ra, Tuomas elmondja, hogy annak idején két nap alatt kellett neki megtanulnia 15 dalt, és az első pár show után, ami mindannyiuk számára nagyon stresszes volt, már minden rendben volt.

tuo and floor

forrás:www.joiz.ch 

Facebook Comments

By | 2017-06-19T10:51:47+00:00 június 19th, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment