Tuomas 2007-ből – amikor egy film segít…

//Tuomas 2007-ből – amikor egy film segít…

Tuomas 2007-ből – amikor egy film segít…

Most találtam ezt a 2006-ben készült videót, mely Maan Mainiot dokumentumfilmjéből kiragadott pár perc. Tuomas játszik részletet a Falu című film zenéjéből, pontosabban a fő témát. A videóban elmondja, hogy szerinte ez a legszebb filmzene, amit valaha írtak. És a legszebb film is. Az év elején, amikornehéz időkön ment keresztül, nehéz volt pályán maradnia azzal, ami történt, amikor mindenféle baj és dráma volt, több mint az elmúlt 10 évben összesen. Ez a film segítette túl ezeken. Hetente vagy tízszer megnézte a filmet, volt nap, hogy kétszer háromszor is. A film a kikapcsolódás nagyszerű példája. Bármikor kész lenne beköltözni abba a faluba.

És szóba került ez a nagyszerű film, akkor egy kicsit mélyebben is megérintjük ezt az alkotást. Ahogy a néző lelkét is megérinti.

The Village - Tuomas

Amikor a Song Of Myself című dalt fordítottam, több sorával elvezet minket Tuomas olyan helyekre, ahol még soha nem jártunk. Sőt, még soha nem is hallottunk. Ilyen Covington erdeje is. Tuomas több interjúban említi, hogy egyik kedvence a Falu című film, és a zenéje is.

És hogy miért? Többszörösen összetett lelke nagyon tökéletesen el tud merülni ebben a nagyon megrázó, és felemelő drámában.

A falut (eredeti cím: The Village) az indiai származású amerikai filmrendező M. Night Shyamalan jegyzi. A filmet saját forgatókönyvéből készítette 2004-ben.

Ahogy a filmkockák peregnek, olyan érzésünk van, hogy ez nem is dráma, hanem egy thriller. Pedig koránt sem az. A végigvonuló feszültség együtt jár a történet cselekményével. Idézve egy kritikát: „A rendező pedig olyan könnyedséggel terelget, mintha mi, nézők gombnyomásra működnénk, s taszít bele a rettegésbe, hogy a következő képsorral ne csak feloldást nyújtson, hanem meg is nevettessen. A precízen adagolt, szélsőséges érzelmi impulzusok vezetnek aztán olyan feszültséghez, ami az újabb fordulatok rejtette kulcsok és megfejtés ellenére is megmarad és befolyásol.”

A főszereplő vak nőt, Ivy Walkert Bryce Dallas Howard  alakítja (Egy csodálatos elme , Manderlay , Aplolló 13), és hátborzongató, ahogy a szemünk előtt jut el a pokol mélységétől az egekig többször is. A film szereplői között megtaláljuk Joaquin Phoenix-et (8 milliméter, Gladiátor, A tűzből nincs kiút), Adrien Brody-t (A Grand Budapest Hotel, King Kong, A zongorista, Született gyilkosok) William Hurt-öt,( Robin Hood, A hihetetlen Hulk, Út a vadonba, Sohaország, A. I. Mesterséges értelem ) és Sigourney Weaver-t (Alien filmek, Avatar, Dolgozó nő,Szellemírtók, Tökéletes másolat, Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés)  is.

Anélkül, hogy szpojlereznék, pár mondatot a történetről: A Falu egy teljesen elszigetelt, világtól elzárt közösség a maga törvényei szerint felépített rendszerben él. Alapvető szabály, hogy bármi, vagy bárki legyen is az, aki veszélyeztethetné a boldogságot, a legkeményebben fellépnek ellene a falu lakói, élükön a vezetőség, akik mindenre képesek, hogy megvédjék felépített életformájukat. Félelem szinten tartása, Ivy, a vak lány egyedül vág neki a a rejtelmes erdőnek, ahol a szóbeszéd szerint veszélyes teremtmények laknak: “azok, akikről nem beszélünk”. Mivel az otthon rendje egyik napról a másikra teljesen felborult, a lány vállalja vakon is a veszélyt,hogy segítséget hozzon. Egy jelképes világban, határátlépések után a vak szerelem és a halál játszmája kezdődik el. Szemtanúi lehetünk, ahogy a világ kitárul egy világtalan számára, kitárva titkok, és határok kapuit.

Vélemények a filmről:

“…most Shyamalan egy, az emberiség kollektív tudatalattijában létező érzéshez nyúlt, mégpedig a megfoghatatlan (sötét) ismeretlentől való rettegésünkhöz.”

„A falu –mint filmélmény és munka – több kérdést, témát is felvet többféle szemszögből, azaz befészkeli magát a nézők fejébe vagy fantáziájába, és megdolgoztatja azt.”

Valóban így van! Már többször láttam a covingtoni erdőben játszódó történetet, de akárhányszor leülök, hogy egy részletet megnézzek belőle, azon veszem észre magam, hogy megint végignéztem.

A zenéjét James Newton Howard szerezte.  Ugyanolyan megrázó, ahogy a film is. A lélekig ható boldogság érzése pillanatok alatt vált át nyomasztó rémálommá.

Értem, hogy miért kedvence Tuomasnak! Ha még nem láttad a filmet és nem hallottad a zenéjét, javaslom, hogy ne késlekedj vele… megértheted, miért segített Tuomasnak a nehéz időkben, amikor úgy érezte, hogy az együttesnek örökre vége, és ezáltal az élete is széthullik.

Facebook Comments

By | 2017-06-19T10:30:21+00:00 augusztus 11th, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment