Kai Hahto finn nyelvű interjú – KaaosZineTV – 2016.08.07.

//Kai Hahto finn nyelvű interjú – KaaosZineTV – 2016.08.07.

Kai Hahto finn nyelvű interjú – KaaosZineTV – 2016.08.07.

Vaasa Autó- és Motormúzeum Kai Hahtoval

 Kai Hahto unterjú 2016-08-07

A bevezető kérdés után (- hogyan telt a nyár? – június sok koncerttel, a július kis szünettel, aztán most japán lesz, és Európa fesztiválokon néhány hétig. Kanadából most jöttek vissza.) -, a riporter a Nightwish dobos szülővárosának Autómúzeumáról kérdezi Kai-t:

„Hogyan jött az ötlet, hogy a Dobklinikát odaviszik a múzeumba?”

Kai elmeséli, hogy ő írt egy üzenetet a múzeumnak, hogy mit szólnának, ha a Dobklinikát a vaasa-i múzeumba vinnék. Így több látogató lenne, és egy csomó új dologgal emelnék a múzeum színvonalát. Az iskola amúgy Helsinkiben található, ahol Kai is tanár. Persze a turné kezdete óta nem nagyon tudott részt venni benne, hiszen volt, hogy sokáig nem volt otthon. A tanítás épp ezért nem folyamatos. A diákoknak mindig jelzik, hogy mikor van oktatás. Nincs órarend, hiszen az oktatás a zenész tanárok turnéitól függ.

Két részes vadonatúj feltöltés Kai Dobklinikájából:

Mikor kezdted, suliban tanultad meg, vagy autodidakta módon a dobolást, milyen szinten vagy? – kérdezi a riporter.

1996-ban kezdte. Húsz éve egy koncerten kérdezett rá, hogy hogyan lehet nekiállni dobolni tanulni. Azt a választ kapta, hogy csak kezdje el! Így valóban nekiállt, tanár nélkül, és évek során érzett rá a saját stílusára. Aztán bandákban gyakorolt.

New Yorkban élt pár évig, de nem ott bandázott. Nem tudta, hogy mihez kezdjen, a tervei nem sikerültek így hazatért. Mielőtt a Nightwishbe jött, egy másik csapattal játszott évekig. (Swallow The Sun. Wintersun)

(Kai Hahto-ról részletesebben korábbi cikkünkben olvashattatok már.)

Mikor Jukka helyére került a Nightwishben, változott ez a stílus egy kicsit, mert Jukka megmutatta neki, mi is a Nightwish Stílus. Azt mondja, hogy meg kell találni a közös nevezőt, amikor az ember átvesz valamit más stílusából, hogy alkalmazkodni tudjon az adott helyzethez. De nem veszítheti el a saját stílusát.

A dobtanítására jellemző, hogy figyeli a diákok fejlődését, és csak akkor haladnak tovább, ha a tanult anyag, az adott ritmus beépült a dobos „kezébe”. Vannak csoportjai, ahol ketten-hárman vannak a foglalkozáson, és van, hogy egyszerre csak egy diákkal foglalkozik. Ez attól függ, ki hogy halad. Mindenkinek saját tanulási ritmusa van. És korosztályonként tanít. Vannak 5-6 évesek is. Természetesen másképp tanítja a gyerekeknek, másképp a felnőtteknek, mert mindenki más-más stílusú tanítási módszerrel képes elsajátítani a tanulnivalókat.

(Kai dobleckéjéről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. 🙂 )

“Biztos jó lehet a diákjaidnak, hogy ilyen rock ideállal tanulhatnak.” – mondja a riporter.

Nemrég voltak a Iron Maiden koncerten, és találkozott is dobos ideáljával, Nicko McBrain-nel. Ott is beszélgettek a suliról, és örül hogy barátság alakult ki köztük mert az IM is hallott a finn dobiskoláról.  Sokáig ő is csak rajongóként  imádta az a Iron Maiden-t és most nagyon jó érzés, hogy egyenrangúként barátkoznak s állnak egymás mellett. Elmeséli, hogy amikor először meglátta, előtört belőle a gyerekes rajongó, de utána helyére tette a dolgokat magában, és mint kollegák tudtak beszélgetni. Ötször látta őket élőben egymás után, és ez nagyon boldoggá tette.

A riporter rátérve a Nightwish dolgaira, rákérdez a turné utáni időkre, a Nightwish pauzára.

Kai elmondja, hogy már  gondolkoznak uj dalokon de az majd csak a következő „fordulóban” lesz, majd meglátják mi lesz, mert ők sem tudják pontosan.

Nemrég a Wintersun jelezte a Facebookon hogy nemsokára megjelenik az új lemezük.
Valószínű, hogy 2018 márciusáig, a NW visszatéréséig, ha nem is csak a Wintersunnal, de fog velük is foglalkozni.

Aki a jövő évben szeretne tanulni a dobsulidban, az hogy teheti meg? – kérdezi a riporter.

A lehetőségek, – sorolja Kai, – a suli hivatalos Facebook oldalán írhatsz privit, de telefonon is lehet jelentkezni. Aki hozzá akar járni, Vaasa-ba kell mennie…

„Mit szeretnél mondani így, a végére?” – teszi fel az utolsó kérdést.

„Azt, amit mondani szoktam: Gyertek a koncertre és ott majd találkozunk J”

A fordítást nagyon köszönjük Suoniita-nak!!

forrás: kaaosZineTV, www.emp.fi

Néhány gyöngyszem dobolásaiból időrendi sorrendben:

 

 

 

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:51:23+00:00 augusztus 22nd, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment