Tuomas válaszai a nightwish.com-on feltett rajongó kérdésekre

//Tuomas válaszai a nightwish.com-on feltett rajongó kérdésekre

Tuomas válaszai a nightwish.com-on feltett rajongó kérdésekre

Kérdezd a NW-t

Második kör: Floor és Tuomas

A második fordulóban Tuomas-tól, és Floor-tól lehetett kérdezni a kiírás szerint szeptember 5-12-ig.

A kérdéseket összegyűjtöttük, és 11-én este hat körül akartuk a nightwish.com fórumon posztolni. Meglepődve tapasztaltuk, hogy szombat délelőttől este hatig terjedő időszakban átírták a határidőt 11-ére, és le is zárták a fórumot. Rákérdeztünk az adminoknál, és a következő választ adták:

„Igazán sajnáljuk, de a kérdések el lettek küldve Floornak és Tuomasnak. Kénytelenek voltunk korábban lezárni a fórumot az időkorlátok, és a határtalan mennyiségű feltett kérdések miatt.

Mint mondtuk, nem az első alkalom, hogy ilyet csinálunk, és nem is az utolsó, így valamikor lesz másik lehetőségetek.

Addig is posztolhatjátok a kérdéseket Marconak, Emppunak, és Jukkának.”

Szóval lecsúsztunk a kérdésekkel… majd legközelebb.

Tuomas megválaszolta időközben a feltett kérdéseket, pontosabban mazsolázott belőlük, és nem név szerint válaszolt a kérdezőknek, mint Troy, hanem a válaszait sorszámozva osztották meg a rajongókkal. Mi is válogattunk a válaszokból, és egy csokorra valót nyújtunk át nektek kárpótlásul azért, mert a mieink megválaszolatlanok maradtak. “Két lélek, minden bennük rekedt szavukkal.”

 

Tuomas-Holopainen

Mi a fenével tudnánk megvesztegetni téged, hogy élőben előadjátok a Nymphomaniac Fantasia-t?

Elgondolkodhatunk egy teljes láda negyven éves Laphroaig-on, és egy Hold utazáson. (Egy interjúban azt mondta, hogy ő ilyen dalt ugyan nem írt: “kizárt dolog, hogy ezt én írtam”. Pedig kedves Tuomas te írtad. 🙂 )

Ha egy évig egy kitalált fantázia világban élhetnél, milyen világ lenne?

Jó kérdés! A Moominvalley, – a falu a Falu című filmből, – és a Hobbiton között vergődöm. Nem fair! Lehetetlen dönteni!

Megvádoltak önplagizálás miatt (akármit is jelent), mert az EFMB dalai úgy hangzanak, mint a régebbi dalok. Mit tudsz erről mondani? Inspiráció hiány, vagy szándékosan névjegyként?

Egek, jók ezek a kérdések!

A játékunkat mindig egy hatalmas táblán játsszuk, ahol hozzájön a zenei műfajok és hatások, a használt hangszerek, a dalok felépítésének, és a dalszöveg témák változatossága. Természetesen minden tagnak megvan a maga éneklésének, játékának dalírásának a lényege, ami felismerhető az albumokon keresztül is, a mi építőköveink névjegye, hogy megteremtsük a vágyott zenét.

A zene alapvetően nem csak a keresésről, és önmegismerésről szól, hanem tudatosan csinálni mindent, írni, zenélni, énekelni, oly módon, ahogy előtte soha senki, az egyediség kedvéért, az egy veszélyes ösvény.

A Dark Passion Play és az Imaginaerum album néhány dalának megjelentek demo verziói. Van rá esély, hogy így lesz néhány EFMB dallal is? Mi van a 35 perces The Greatest Show on Earth verzióval? Lesz esélyünk meghallgatni valamikor?

Az EFMB-nál kihagytuk a felvételek demo fázisát. Az első The Greatest Show verzió egy floppy lemezen van valahol a pincém kazamatái mélyén lévő tucatnyi karton dobozok egyikében, ott is a tucatnyi diszk dobozok egyikében…
(Sok sok floppy lemezen. Tudjuk, hogy Tuomas még floppy-t használ. De egy floppy csak 1,44 MB méretű 🙂 )

Mi a véleményed arról, hogy Tarja és Anett előad néhány Nightwish dalt a szóló koncertjeik során. Volt közvetlen felkérés hozzád?

Én teljesen egyetértek azzal, hogy előadnak Nightwish dalokat, miért ellenezném? Bárki feldolgozhatja a dalainkat.

Mit gondolsz az elektronikus zenéről, hangzásról és használatáról a komolyzenében, ahogy a Csillagok Közt című film zenéjében is?

Jól megcsinálva, jó ízléssel fantasztikus! A Csillagok között filmzene kiváló példa rá, ami igazából a TOP 3 Hans Zimmer albumom. A legnagyobb zenei hősöm Vangelis, az ilyen cuccok Nagy Varázslója.

Tisztában vagy a Showtime Blu-ray lemez ügyével kapcsolatban, hogy csak a lemez 96 százaléka megfelelő sebességű? (aztán lassul). A Vehicle Of Spirit hibamentes lesz?

Igen, hatalmas pofon volt. A zenekarnak nem volt tudomása erről, amíg a lemez már nyomva volt, és árultuk. Kemény kritikát fejeztünk ki a felelős személyzet felé a hiba miatt, de csak az volt  a válasz, hogy „Ez a baj mindig megtörténik, mindenhol, még Hollywoodban is. Miről beszélünk mi? stb…”

A Vehicle Of Spirit-tel nem lesz ilyen hiba. Legalább is minden erőnket bevetjük.

Van kedvenc fosszíliád?

Marco.

marcohietalamarcopng

Az évek múltán még mindig inkább a komolyzene vonz? Még mindig kötődsz első szerelmedhez? (tágas értelemben vett Zimmer, Elfmann filmzenéhez)

Manapság kevés zenét hallgatok, és ha igen, akkor leginkább filmzenét, kelta zenét, és komolyzenét. Alkalmanként nagyszerű egy nosztalgikus utazás az észbontó tinédzser kori napokba – az akkori lemezek, amelyek visszahozzák az akkori napok különbségét.

Izgatott vagy a megjelenő zenék, könyvek, filmek miatt?

A The Kingkiller Chronicles trilógia utolsó része Patric Rothfusstól az első számú a listán. Aztán a következő Dark Tower filmek, Richard Dawkins új esszéantológiája, Stephen King It-jének új feldolgozása, a Del Toro Pinokkió verziója, a Sonata Arctica megjelenő lemeze, a Walking Dead és az Outlander új évadja.

kingkiller-chronicles-3

Ha valami történne, és nem tudnál többé a Nightwish-ben játszani, jobban szeretnéd, ha többiek nem Nightwish-ként zenélnének tovább, vagy folytassák tovább Nightwish-ként nélküled?

Nagyon érdekes kérdés. Ha mindenki az együttesben azt akarná, és boldogan folytatná nélkülem, abszolút igen! Egyáltalán nem lenne bajom azzal a forgatókönyvvel. Bár nehéz ezt a helyzetet elképzelni, és azt hiszem, a többieknek lehetne problémája az új Nightwish lemez készítésénél nélkülem, bármely résznél.

Hiszel a prófétai álmokban?

Nem

Valahogy értesítetted Sharbat Gula-t, hogy írtál róla egy dalt?

Elküldtem az EFMB albumot egy rövid üzenettel az együttesről és a dalról Steve McCurry-nek, aki a híres „Afgán lány”című képet készítette, kérve, hogy ha van Sharbat Gula-val bármi kapcsolata, jelentkezzen. Sajnos nem érkezett  válasz.

A videóban elolvashatod az “Afgán lány” történetét

Zene fakasztott már sírva? Ha igen, mely előadók, vagy dalok?

A zene állandóan ezt teszi, de persze nem jönnek olyan könnyen a könnyek. Dalok, melyek garantálják a könnyes szemet, minden alkalommal, amikor hallom: az eredeti Walking In The Air, Forever Young (Alphaville), Wonderful Life (Black), Fields Of Coral (Vangelis), Dives And Lazarus (Vaughan Williams) and Ride On (Christy Moore), hogy csak néhányat említsek.

Hivatkozva egy csodálatos sorra: „Nem akarom kerülni a világot,míg mindörökre megépítem sajátom.” Egyetértesz azzal, hogy az emberi lény számára alapjában rendkívül fontos létrehoznia a személyes világát, amit mi az életünknek tartunk, mint sikert, ha sikerül megcsinálni, és bukást, ha nem. Ha egyetértesz, miért gondolod, hogy így van?

Ha valaki a boldogság kulcsáról kérdez engem, két dolgot mondok: legyél kedves az emberekhez (és minden élőlényhez), és találj magadnak egy szenvedélyt. Ez a szenvedély lehet bármi, a sport bármilyen formájától az autókon át a politikáig, lovakig, a jótékonysági munkától a kosárlabdán át a monostorban töltött egész életig. Ha egyszer megtaláltad a szenvedélyed, a személyes világod aköré építsd. Biztonságos menedék, ahol teljesen nyugodtnak érzed magad, otthon, ahol nyomot hagyhatsz a világban. Számomra ez a személyes világ meghatározása, és igen, úgy hiszem, az emberi élet boldogságának is. Az élet értelme nem bonyolult dolog, mindenki számára valami más.

Egy olyan erőteljes játék, melyben rész veszünk, és mindannyiunknak megvan a lehetősége egy versre. Mi lesz a tiéd? (ahogy szeretett Walt (Whitman) nagybácsink mondta volt.)

Tuomas megköszöni a végén az inspiráló kérdéseket. Mint írja, jól szórakozott válaszadás közben.

Köszönjük mi is a válaszokat!

Facebook Comments

By | 2017-06-19T10:29:45+00:00 szeptember 15th, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment