Floor interjú – musicalypse.net 2016.10.01 – 1. rész

//Floor interjú – musicalypse.net 2016.10.01 – 1. rész

Floor interjú – musicalypse.net 2016.10.01 – 1. rész

FLOOR INTERJÚ 2016.10.01. 1. rész

www-musicalypse-net_logo_retina-2

A 2016. október elsején készült Floor interjújáról két részben olvashattok, melyet a a Vehicle of Spirit DVD bemutatója után a musicalypse.net riportere készített.

Íme az első felvonás.  A második, a napokban jön 🙂

Első kérdésében Amy Wiseman arról kérdezi Floor-t, hogy tetszik a DVD, összehasonlítva a Showtime, Storytime DVD-vel.

Floor elmondja, hogy a két show között több év telt el. Mindkettő a saját koncertjük, ellentétben egy fesztivállal, ami persze szintén az övék, de ez a saját színpaduk, berendezéseik. Nem nagyon akarja összehasonlítani. Mindkettő jó koncert DVD, másfajta munka, másfajta hangulattal, az együttes történetének egy más pillanata. Ez a világ turné dokumentáció két koncertet és más koncertek részleteit is tartalmazza, és ez is teljesen más a Showtime, Storytime koncepciójához képest.

Mi volt a kedvenc pillanatod a DVD-ről, vagy kedvenc emléked bármelyik koncertről?

Floor számára az egyik csúcspont a tamperei show-n a Sleeping Sun volt, azon a kifutón… Valóban ijesztő volt. Igazi kihívó, csodálatos cipő volt rajta!

dia1

A montázs az nightwish-endlessformsmostbeautiful.blogspot.hu fotóiból készült

„Mint minden nő, valami olyat akartam felvenni, ami valóban nagyszerű, de nem annyira praktikus, különösen egy lejtős és csúszós kifutón . Egy olyan dal, mint a Sleeping Sun, csak akkor gyönyörű, ha tökéletesen éneklik. Nem lehet úgy, hogy csak elmegy. A dinamikának, és mindennek a helyén kell lennie, és úgy, hogy azon a kifutón mész végig huszonhárom ezres közönség előtt. De nagyon boldog vagyok, hogy sikerült.”

Aztán elmondja, hogy a  Wembley koncerten az a pillanat volt emlékezetes, amikor Richard Dawkins beszélt, és a végén, amikor leállt. „..végtelen féle, leggyönyörűbb… és legcsodálatosabb formák…” Aggódott, hogy Dawkins elfelejtette a mondandóját. Aztán folytatta… és aztán a közönség reakcója, amit most a filmen is láthatunk, lélegzetelállító. Amikor otthon először megnézte, folyt a könnye. És ugyanígy érzett a közönség is. Könnyes szemmel, összetett kézzel hallgatták őt.

2016-09-29-nightwish-pre-viewing-kalevalastudio-3

“Hihetetlenül kúl volt, hogy azt érezték, amit mi, és reméltük, hogy meg tudunk majd osztani.”

Az újságíró azt mondja, hogy az Endless Forms Most Beautiful turnén a színpadi kellékek minimálisak voltak, összehasonlítva a gigantikus Imaginaerum  orgonához, vagy a Dark Passion Play hajójához képest. „Ki tervezi a díszletet, és miért lett egyszerűbb ez alkalommal?” – kérdezi.

Floor azt válaszolja, hogy sok ötlettel állnak elő maguk is. Úgy gondolja, hogy sok színpadi dolog lecserélődött kivetítőkre, kivetítők berendezéseire, amire nem lehet azt mondani, hogy minimalizált lenne. Ahogy a tamperei show hatalmas fénytechnikája sem az. Összességében a fényekkel sokkal többet adtak, és más szempontból sokkal fejlettebb. Megvoltak a maguk kellékei is. Troy különleges építménye, Marco fa dolga, és az övé is.

nightwish_gig_2015tampere

 

A montázs az nightwish-endlessformsmostbeautiful.blogspot.hu fotóiból készült.

A Nightwish szüneti és azutáni terveiről kérdezve Floor kijelenti, hogy vannak tervek, de erről nem beszélnek senkinek. Valami nagyon különlegessel jelennek meg.

„Van néhány interjú értelmezés, ahol azt mondtuk ebben a témában, hogy semmit nem csinálunk 2017-ben, aztán  valami különlegeset csinálunk, csak nem áruljuk el 2018-ig. „ Azt írják, hogy „úgy gondoljuk, hogy stúdióba vonulnak 2017-ben”, és nem csak gondolják, de úgy írják, mintha ez lenne az igazság.” Mi valójában kihagyunk egy évet, hogy maximumra töltsük az akkumulátorainkat, egy olyan együttes, mint a Nightwish egyszerűen megérdemli ezt. Húsz év nonstop után nem hiszem, hogy ez olyan furcsa lenne. De! Valami történni fog, de nem mondhatjuk el, vagy nem fogjuk elmondani. Csak annyit mondhatok, hogy nagyon különleges lesz, és tetszeni fog.”

Aztán felsorolja, hogy kinek mi a terve a szünet idejére. Emppu a Brother Firetribe-bal, Kai a Wintersunnal tölti idejét, és Kai tanítani is fog. Marco, és Troy szóló albumon dolgozik majd.

***** Itt jegyezzük meg szomorúan, ha valaki esetleg nem tudná, hogy szeptember tizedikén elhunyt a Tarot együttes dobosa, Pecu Cinnari. Legyen számára könnyű a föld. (Nem találni a neten semmit arról, hogy Marco, vagy a Tarot többi tagja nyilatkozott volna azóta, mi lesz az együttessel )******

Floor rájött, hogy egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni. Így elengedte a ReVamp-ot, mert nem lenne fair, ha nem teljes odaadással  lenne velük. És most főképp a babára és az anyaságra fókuszál. Viszont még 2008-ban írt egy rock albumot egy norvég gitárossal, Jorn Viggo Lovstad-dal a Pagan’s Mind együttesből. Mindkettejüknek más stílusú az a zene, és soha nem adták ki. Így mindenféle szoros terv nélkül, ha az idő is engedi, dolgozni fognak rajta.

desktop-1024x444

„Melyik dalt a legnagyobb kihívás énekelni?”

Floor úgy gondolja, hogy nem egy adott dalt, hanem dalok részeit kihívás énekelni. Mert vannak olyan részek, melyek nem jönnek simán. Például az Amaranth eleje volt kihívás a popos vibrálása miatt, amit ő soha nem használt, így ez ebből a szempontból volt az. A Sleeping Sunról már beszélt korábban. Annak egészen pontosnak kell lennie. Nem túl operás, nem túl lágy, felépítve a dinamikát… abban az a kihívás. És a magas hangok a Ghost Love Score-ban.

Arra a kérdésre, hogy tanulnia kellett új énektechnikákat bármelyik Nightwish dalhoz, Floor elmondja, hogy igen, leginkább a könnyedebb, lágyabb éneklést. Olyan technikákat fedezett fel, melyek nem újak voltak, csak nem használta túl sokat ezeket a technikákat.

„Van-e olyan régebbi Nightwish dal, amit még soha nem énekeltél, de szívesen elénekelnél?” – hangzik el a következő kérdés.

Nevetve mondja, hogy rengeteg. Nagyon sok olyan dal van, amit nem játszhatnak el a koncerteken. És ennek egyszerű magyarázata van, hiszen a nyolc albumból válogatni egy album turnéra elég nehéz. És ez a világturné az Endless Forms Most Beautiful dalaira épült. De vannak dalok, mint a The End of All Hope vagy a Gethsemane, és a többi és a többi…

FOLYT KÖV 🙂 

dia2

szöveg:: Amy Wiseman | Interjú fotók: Jana Blomqvist

forrás: http://www.musicalypse.net/

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:51:13+00:00 október 3rd, 2016|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.