Mika Jussila 19 éve barát és minden eddig megjelent Nightwish lemez varázslója

//Mika Jussila 19 éve barát és minden eddig megjelent Nightwish lemez varázslója

Mika Jussila 19 éve barát és minden eddig megjelent Nightwish lemez varázslója

15025470_1233189513409913_3304019979202856307_o

Mika Jussila részére a 19 éves kiváló szolgálatáért, és barátságáért a Nightwish-sel. (Tokyo, 2016.10.10)

Ki áll a Nightwish ámulatba ejtő hangzásának színfalai mögött?

dia2

Csütörtökön jelent meg Mika Jussila FB oldalán egy rövid poszt arról. hogy már 19 éve barátja és hangmérnöke, és masztering készítője a Nightwish együttesnek.

Idén április végén készült vele egy hosszabb interjú, melyet még nem osztottunk meg veletek. A poszt kapcsán bemutatjuk Nektek a hangmérnököt, akitől a Nightwish lemezek tökéletes hangzását köszönhetjük.

Mika Jussila, a hangmérnök, a Finnvox  stúdiók résztulajdonosa Helsinkiben.

Egy áprilisi interjúban részletesen mesél a munkájáról, és az együttessel való kapcsolatáról.

A Nightwish-sel a kezdetek óta dolgozik együtt. Nem tudott semmit az együttesről, vagy a srácokról akkoriban. De az első demójuk maszteringjét tőle rendelték meg 1997.06.23-án. Emlékezete szerint ugyanaznap kapták meg a lemezszerződést a Spinefarm Records-tól. Ugyanaz a demó lett az első verziójú Angels Fall First, első albumjuk is.

A második verziójú AFF maszteringje 1997 októberében készült és pár szám módosítva lett kicsit. A Nightwish egy tökéletes példa, hogy hogyan kell tisztelni az összes ügyfelet és minden munkában ugyanúgy viselkedni. Az első hangmérnöki munka jól sikerült, és a következő albumuk maszteringével is visszatértek a mesterhez… és  következőnél… és azt követőnél is… és végül jó barátok lettek. Azt tanácsolja. hogy „soha nem tudhatjátok, hogy melyik fiatalból lesz a következő világsztár, így minden ügyféllel, együttessel, művésszel kesztyűs kézzel bánjatok.”

Mindegyik másztering üres lappal indult, és egyedi munka volt. Először meghallgatva a mixelendő fájlokat megjegyzéseket gyűjt magának, aztán minta mászteringet csinál az egyik dalból, és az együttesnek/művésznek átadja meghallgatásra, és ellenőrzésre. Ha elfogadják az összhangzást, és dinamikát, folytatja a többi számmal, majd ismét elküldi az egész albumot ellenőrzésre. Ha minden rendben van, akkor véglegesíti a beállításokat az összes fájlnál. Tapasztalattal ötvözött  zene iránti szenvedély kihozza a legjobb hangzást minden felvételből. És jó fül is kell hozzá és halláskészség. Úgy hiszi, és reméli, hogy az együttesek és művészek azért kérnik őt fel, mert bízhatnak benne, korábbi munkái tetszenek nekik, ami a legjobb megbízólevél.

Így már várják a Hangot, amit csinál. De mindezt alázatossággal kell tenni, mert ő csak egy eszköz az együttes és a zenéjük között. Magának nem készít mászteringet, csak az együttesnek. Így mindig az övék az utolsó szó.

A Nightwish ügyekben demót készít, és minta maszteringet, az egész keverést kéz a kézben csináljuk készre. Minden alkalommal, amikor Mikko Karmila kész van egy keveréssel, elkészítem a mintát. Így állandóan tudjuk követni, összehasonlítani, tanulmányozni és kikutatni a végső hangot. Ha valami nem működik jól a maszteringben, könnyű reagálnia keverésnél.

Büszke az alkotásaira, és hogy melyikre a leginkább?

„Ezt nehéz megmondani… – folytatja Mika – Úgy gondolom, hogy minden munkámat a legjobb eszközökkel, és legjobb akkori tudásom szerint csinálom, és mindketten, én és az együttes is, nagyon örül, és elégedett az eredménnyel.”

A Once album volt az első, ahol nagyobb költségvetéssel dolgozhattak, és  az egész együttes sokkal jobban koncentrált, és az elvárások is sokkal nagyobbak voltak. Ez kihatott a munkájára is. Mindannyian nagyon odafigyeletek az album minden kis részletére. A Dark Passion Play album maszteringnél volt a legtöbb időre szükség. Körülbelül száz óra munkát számolt össze, amibe persze beletartoztak a különböző albumverziók, a zenekari változatok, single-k, és bónusz dalok is.

dia3

Az Imaginaerum, és EMFM albumnál már könnyebb volt. Természetesen a Nightwish karriere egyik legfontosabb művésze, de vannak mások is, mint például az Amorphis, Children Of Bodom, Sonata Arctica, Stratovarius, Apocalyptica, Lordi, The 69 Eyes, HIM, Sentenced, Finntroll, Moonsorrow, Korpiklaani, Tarot, Swallow The Sun, Omnium Gatherium, Kotipelto, Novembre, Soilwork, Edguy, Avantasia, Masterplan, Gamma Ray, Doro, Moonspell, Killing Joke, Dragonforce, Ensiferum, Wintersun, Shakra, Sinergy… és minden finnül éneklő nemzeti sláger csapat.

Mint mindig mondja, nem ő választja a munkát, hanem a munka választja őt, így kész bárkinek megcsinálni.

Keverések és maszteringek mindig változó ideig tartanak. A NW albumok keverése, melyek sokkal összetettebbek, mint más együttesek albumai, két-három hónapba telik. Lehet száz és száz felvett trek egy számon belül, beleértve az együttes, a szimfonikus zenekar, a kórus, további hangszerek és effektek felvételeit is.

És mit csinál majd, amíg a Nightwish pihen?

Amit idáig is. Hiszen mindig végez hangmérnöki masztering munkát. Mostanában évente körülbelül 80-100 albumot, és van nagyon sok érdekes project is folyamatban.

„Napjainkban valóban kell, hogy legyen lelkesedés, és szenvedély ahhoz, hogy a zenei üzlet része lehess – a pénz nem számít – az alkalmazottak egy százalékát fizetik csak meg rendesen. Még 30 év után is él bennem a masztering-szenvedély és lelkesedés. Jó fül és hallás érzék kell, és rajongónak is kell lenned, a zene szerelmesének, kicsit művészinek… ha csak mérnök vagy, az eredmény rideg és arctalan hangzású lesz, karakterek nélkül. Hatalmas volt a szenvedélyem, étvágyam, és elhatározásom az elején, és ezért sikerült elérni a célt. Olyan munkát csinálok, amit nagyon szeretek, és még mindig abban az álomban élek, hogy a munkám a hobbim. Tudod, nem számít hány órát kell eltöltenem a stúdióban, imádom! Nem tudom megmondani, hogy mi a különbség, amikor a hobbi válik munkává, vagy a munka hobbivá. Minden stílusú zenekarnak, művészeknek, producereknek, stúdióknak, lemezcégeknek szeretek segíteni a világon legjobb maszteringjeivel. Soha nem a pénzért dolgoztam, hanem a zene-szenvedélyem miatt.”

A 36 masztering album, melyeket a Nightwish együttesnek ksézített a tizenkilenc év alatt:

Angels Fall First 1. & 2. (1997), Oceanborn (1998), Wishmaster (2000), From Wishes To Eternity – live (2001), Over The Hills And Far Away (2001), Century Child (2002), Bless The Child – a promo compilation (2002), Angels Fall First-remaster (2002), Summer Breeze live (2003), Once, Once – instrumental, Once 5.1 DVD-audio (2004), Highest Hopes – compilation (2005), Deluxe Sound & Vision – bonus-cd (2005), Dark Passion Play, Dark Passion Play – instrumental, Dark Passion Play – 5.1 DVD-audio, Dark Passion Play – double platinum bonus release (2007), Made In Hong Kong – live (2009), Imaginaerum, Imaginaerum – instrumental, Imaginaerum – orchestral, Imaginaerum – bonus-cd for Roadrunner (2011), Imaginaerum 5.1 surround, Imaginaerum – The Score (2012), You Tube live (2014), Endless Forms Most Beautiful – preliminary (2014), Endless Forms Most Beautiful, Endless Forms Most Beautiful – instrumental, Endless Forms Most Beautiful – orchestral (2015), Vehicle Of Spirit dvd – Ratina show, Vehicle Of Spirit dvd – Wembley show, Vehicle Of Spirit – Wembley show CD, Vehicle Of Spirit – disc 3 extras.

https://www.facebook.com/mikamastering/?fref=ts

http://www.finnvox.fi/

Facebook Comments

By | 2017-06-19T10:10:00+00:00 november 13th, 2016|Hírek, érdekességek|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] A cikket itt olvashatod: KLIKK IDE […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.