1992.szeptember 17 Csodája

//1992.szeptember 17 Csodája

1992.szeptember 17 Csodája

tuomas-and-metallica

Tuomas Holopainen születésnapjának előhajnalán köszönetet mondhatunk a Sorsnak, ami sok kis életfonalat összefont azon a bizonyos szeptemberi napon.

Lássuk csak, hogyan lett a Nightwish lelke metál rajongó!

Tuomas több interjúban is elmondta, hogy mit jelent számára a Metallica zenéje. Mint elmeséli, 15 éves korában cserediákként egy évig Kansas-ben élt. A vendéglátó család elvitte őt a Metallica – Guns And Roses koncertre. Ott látta először a Metallica-t, és ez a két és fél órás koncert fordulópont volt az életében. Abban az időben a legkeményebb, amit hallgatott a Queen volt, vagy Gary Moore, és egyáltalán nem szerette a metalt. Igazából el sem akart menni a koncertre, úgy volt vele, hogy nem is szereti a heavy metalt, nem is szerette a Guns N’ Roses-t, de a család mondta, hogy ne hagyja ki. És fantasztikus volt. Megváltoztatta az életét, az az egyetlen este. Amikor a Metallica elkezdte játszani a Harvester of Sorrow-t, rögtön beleszerelmesedett a zenéjükbe. Az első ráadásszám a One, pirotechnikával meg mindennel teljesen lenyűgözte. A következő héten megvette az összes Metallica albumot. Hamar eljutott a metál világába, Megadeth, Pantera, Ozzy Osbourne, és a többiek. És azóta is metálarc.

metallica-jegye

Tuomas koncertjegye az ominózus Metallica koncertre, amit a pénztárcájában őriz. (legalább is 2012-ben még ott tartotta e relikviát.)

Mi lett volna, ha nem viszik el arra a bizonyos koncertre?

És mi lett volna, ha elmarad a koncert?

Mert az akkori tudósításokat olvasva, akár az is könnyen bekövetkezhetett volna. Mert, ahogy a Guns N’ Roses/Metallica Stadium Tour-ról mondják, már az elejétől fogva el volt átkozva.

Hangosítási, pirotechnikai hibák, Axl Rose látványos hányása dal közben, majd hangszál gyulladása miatti show kihagyás.

A Metallica-t sem kímélte a sors a turné során. Az augusztus nyolcadikai Olympic Stadium (Montreal, Kanada) koncerten James Hetfield eltévesztette az irányt a színpadon, és a Fade to Black szám alatt alatt sikerült pont a piro-rostélyon megállnia, amikor a lángcsóva kilövellt. A karját elárasztotta a lángszökőkút. Hetfield gitárja nagyrészt felfogta a lángnyelvet, de így is megperzselte a karját, szemöldökét, arcát és haját. Másod és harmadfokú égést szenvedett.

Ugyanazon a koncerten történt, hogy a G&R egy órás késéssel indított, és nagyon hamar befejezték Axl torokfájásárra hivatkozva. A mérges, felháborodott tömeg kiözönlött az utcára, és tüzet gyújtottak, ablakokat törtek be, és betörtek üzletekbe is, nagy károkat okozva. Később a Metallica bejelentette, hogy a G&R szította a tüzet, és Slash a G&R gitárosa ezt később a könyvében is igazolja.

James Hetfield sérülése miatt hat koncertet le kellett mondaniuk, és amikor augusztus 17-én mégis képesek voltak fellépni, a frontember karján hatalmas kötéssel állt színpadra, így gitározni sem tudott… Ahogy azon az ominózus koncerten sem, ahol Tuomas részt vett. James Hetfield helyett a Metal Church gitárosa, John Marshall játszott, és ő csak énekelt a turné hátralévő koncertjein.

De mégis megvolt a kansas-i koncert 1992. szeptember 17-én. 🙂

Képzeljük csak el, hogy ez után a koncert után robban be a Metallica a színpadra, hogy Tuomas Holopainent egy életre „megfertőzze”az Arrowhead Stadionban...setlist-metallica-copy

Az Imaginaerum megjelenése után Tuomas azt mondta a Scaretale-ről, hogy ez a dal a Nightwish verziója az ’ Enter Sandman’ dalnak.

Sajnos nem találtunk kansas-i Metallica videót, de egy teljes koncertet igen, San Diego-ból, 1992.szeptember 30-áról.

A SORS akarta azt, hogy ne fuccsoljon be a turné, és hogy azon a idő és hely-síkon találkozhasson Tuomas és a Metallica! És hogy megkedvelje a metal zenét, hogy aztán agyából kipattanjon az a szikra Kitee-ben a tűz körül üldögélve, hogy megszülethessen mindannyiunk kedvence a

logo-nightwish

forrás: nightwish.com, loudwire.com, setlist.fm, noisecreep.com

Facebook Comments

By | 2017-08-10T14:45:56+00:00 december 24th, 2016|Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment