Bill Haley-től a Nightwish-ig 1. rész

//Bill Haley-től a Nightwish-ig 1. rész

Bill Haley-től a Nightwish-ig 1. rész

Nem tudom, hogy az újságírók miként ülnek le cikkeket írni, ha nem épp aktualitásról kell írniuk, azt viszont el tudom nektek mesélni, hogy mi miképpen szoktuk.  🙂 A cikkeink egy része onnan ered, hogy valahol látunk, hallunk, olvasunk valamit, ami elindít egy gondolatot a fejünkben.

Jelen esetben egyik Dreamers, Orsi osztott meg velünk egy érdekességet, melyet továbbgondolva született meg az ötlet, hogy utána nézzünk, honnan, mikortól eredeztethető a metál zene, miből alakult ki, mit tartanak a kutatók (nem britek 🙂 ) az origójának.

A metál műfaj a rockzenéből alakult ki. A rock egy olyan könnyűzenei (blues és country zenéből eredő) stílus, mely a második világháborút követő politikai feszültségek idején alakult ki, egész kulturális forradalmat indítva. Az első – akkori értelemben vett – rocker Bill Haley volt, akinek  Rock Around the Clock c. száma szöges ellentétben állt az akkoriban megszokott lágy dallamokkal.

Ez a stílus lehetőséget adott a fiatal generációnak a bennük lévő lázadó életérzés kifejezésére, hiszen ez a zene csak nekik szólt, az ő életérzésüket képviselte. A zenei megújulást követte az öltözködési stílus és a teljes viselkedéskultúra megváltozása. A rock döbbenetes gyorsasággal terjedt el az USA-ban a fiatalok körében. A felnőtt társadalom üldözni kezdte a lázadó zenét. A nagyvárosokban együtteseket és lemezeket tiltottak be, koncerteket és kiadóvállalatokat lehetetlenítettek el. Sorra tűnt el a rock a rádióállomások műsoráról és a fiataloknak szóló nyomtatott sajtóból is. A rock-kultúrát mindennel összefüggésbe hozták, ami a társadalom romlottságára utalhat: alkohol-,  cigaretta- és drogfogyasztással, motoros bandák fosztogatásaival, az utcai bandákkal. A szülők eltiltották gyermekeiket a zenétől, ami persze csak fokozta a rock utáni vágyat.

Az európai országokban más volt a helyzet: a zenészek játszották ugyan az amerikai zenei mintákat, de előadásmódjuk sokkal  unalmasabb volt, és a rock éppen azt a vadságot veszítette el, ami sikeressé tette. Az itt-ott megjelenő valódi rockot játszó bandákra pedig hasonló üldöztetés várt. A nyugati országokban a kritikusok és média egyaránt lenézték az új stílust, míg a kelet-európai országokban a szovjet ideológia nevében még csírájában elfojtották annak terjedését. Az évtized vége felé Elvis Presley megjelenésével aztán már nem lehetett tovább fékezni a rock’n roll népszerűsödését (legalábbis Nyugat-Európában).

Itt meg is érkeztünk a keményebb rock kialakulásához. A heavy metált, azaz a metál zenét az 1960-as évektől lehet konkrétabban nyomon követni.  A heavy metál az alap rockot és az ebből kialakult pszichedelikus rockot képviselő együttesek  gitár- és dobközpontú, vastag, kemény hangzású világából alakult ki.

És most itt jön az, hogy a műfaj kutatói – nem, még mindig nem a brit kutatók – melyik zenekart tartják az első igazán heavy metált játszó együttesnek. Valószínűleg nincs rocker, aki ne kapná fel a fejét, ha meghallja Steppenwolf Born to be Wild c. dalát, melyet 1993-ban az Edda is feldolgozott.

Mert a rock mindig a lázadást és a nem beletörődést szimbolizálta és szimbolizálja ma is. 🙂

Természetesen nem feledkezünk meg a műfaj létrejöttében jeleskedő nagyokról sem, akik által sok jó dalt ismerhettünk meg: Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple….

Hazánkban az 1970-es évek elején kezdtek rohamosan elterjedni a rock gyűjtőnévvel ellátott zenei irányzatok, mely nálunk is heves reakciókat váltott ki, hisz a lázadás szinonimájaként tartották számon, ezért az akkoriban megalakult magyar zenekaroknak nem volt könnyű dolguk. Ezek a zenekarok fiatalok tömegeit vonzották a koncertekre, hogy „vad ösztöneiket kielégíthessék”. Hazánkban e műfaj legerősebb képviselője a hard rock-ot játszó zenekar, a P. Mobil volt. Ők sokáig (nagyon sokáig) nem adhattak ki lemezt. Annak ellenére, hogy nem jelenhetett meg a lemezük, ez a zenekar volt az, amelyik kitaposta az utat a többiek számára.

A heavy metál megszületésétől kezdve nem volt megállás, sorra alakultak különböző irányzatok, melyeket felsorolni képtelenség. Ezek között az irányzatok között szerepel természetesen a szimfonikus power metál is.
Folyt. köv. 🙂
Forrás: https://hu.wikipedia.org
http://zene.hu

Facebook Comments

By | 2017-09-24T18:22:30+00:00 december 29th, 2016|cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment