Bill Haley-től a Nightwish-ig 2. rész

//Bill Haley-től a Nightwish-ig 2. rész

Bill Haley-től a Nightwish-ig 2. rész

Az előző részből kiderült, hogy őseink sem voltak híján a lázadó korszaknak. Olyannyira nem, hogy a klasszikus rock’n rollból kialakult egy jóval keményebb zenei alapokon nyugvó műfaj, a heavy metál. Ennek egyik stílus irányzata a power metál, mely az 1980-as évek elején jelent meg.  A kifejezés két különböző rokon stílusra utalhat: az egyik az észak-amerikai, a másik a főleg német és skandináv területen létrejött power metal.

A power metál alapjait két zenekar rakta le. Az amerikai stílust a Manowar, míg az európait a  német Accept együttes képviselte.
A Manowar főképp (északi) mitológiai témájú, fantáziadús dalszövegeiről ismert, gyors és agresszív stílusú zenét játszó zenekar.
Az Accept új stílust hozott létre a Judas Priest-szerű riffek, az AC/DC stílusú vokál és a német nép- és komolyzenéből vett elemekkel.  Érdemes meghallgatni és összehasonlítani az amerikai és európai irányzatot.

A power metál legfőbb jellemzője, hogy a tiszta énekhangra épül, a gitárosok és basszusgitárosok általában igen gyorsan játszanak, de ehhez képest lassan váltanak akkordot. Gyors és technikás gitárszólók nélkül nincs power metal koncert vagy album. Innen már csak egy lépés volt, hogy megszülessen a leszármazott, a szimfonikus metál. 🙂

A szimfonikus metál nevéből adódóan sok szimfonikus elemet tartalmaz, sokszor kategorizálják opera metálként is. A szimfonikus metálra jellemző, hogy a billentyűké a főszerep, a dalok fókuszpontja, erre épül a többi hangszer, valamint az erősen opera jellegű női énekhang.

Az első zenekar, mely szimfonikus nagyzenekart is bevont dalaiba, a Therion (mely megalakulásakor erősen death metál stílust képviselt) volt, különleges hangzást adva ezzel a metál zenének. Hallgassatok csak bele a korai Therion-ba is. 🙂

Ééééééés egyszer csak felbukkant egy különleges ember, egy zseni, aki új trendet alapított, nevezetesen ötvözte a power metált a szimfonikus opera metállal és létrehozott egy csodát. Ez az ember nem más, mint Tuomas Holopainen, aki 1996-ban életre keltette Nightwish néven az új stílust (mely több billentyűs részt, többrétegű zenei témákat és hangok szélesebb skáláját vonultatja fel), ezzel örökre beírva magát a rocktörténelembe. Aki minden egyes dalba beleírja a lelkét és egyre magasabbra teszi azt a bizonyos mércét mindannyiunk örömére.
Természetesen a Nightwish is folyamatos változáson, fejlődésen megy keresztül, ami legfőképp talán a kevesebb operai hangzásban és az erőteljesebb, nagyobb számú szimfonikus elemek használatában nyilvánul meg.

Így jutottunk el Bill Haley-tól a Nightwish-ig, azaz végigkísértünk – a teljesség igénye nélkül, hisz az több kötetnyi lenne 🙂 – egy evolúciós folyamatot. 🙂

Zárszónak pedig mi más lehetne, mint a Nightwish evolúciója… 🙂

U.i.: A kutatók, még a brit kutatók sem tudtak megállapítani semmit, mert amíg a föld kerek mindig lesznek rockerek 🙂

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia

Facebook Comments

By | 2017-09-24T19:10:55+00:00 december 29th, 2016|cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment