DalDumálda – Storytime

//DalDumálda – Storytime

DalDumálda – Storytime

Egy cikksorozatot indítunk útjára, melynek az első részét olvashatjátok most. Nightwish dalok. Amit nekünk mondanak, mesélnek. Érzések, és természetesen  információk a dalok hátteréről. Biztatok minden rajongót, hogy szóljon hozzá, és írja le érzéseit, amikor a dalt hallgatja! 🙂

Palex

Storytime

A Storytime a 2011 novemberében megjelent Imaginaerum albumon található. Korábban már elmeséltük azt az érdekességet, ami az album címével kapcsolatos. Erről korábbi ’Imaginaerum nem mindig volt Imaginaerum…’ cikkünkben részletesen olvashattok. ITT

A dal:

A bevezető Taikatalvi után egy olyan képzeletbeli kirándulásra hívnak minket, egy olyan világba ami valahol a pokol és a mennyország között található valahol. A Varázslatos éj nyugodtsága után szinte végigszáguld rajtunk a dal első pár üteme. A hatalmas különbséget még fokozza, hogy a két dal eredetileg össze van kötve. Sajnos a CD-n kettévágták. Egy olyan űr-katlan mély világba vezet, amely időnként rémálomhoz hasonló képeivel mégis vonzza a hallgatót. Mert egy teljesen elkülönített, kitalált világ, ahová bármikor menekülhetsz, és nekifuthatsz sokadszor is az utolsó utadnak. Egyik pillanatban úgy érzed, hogy a tündék erdejében barangolsz, a következőben már elragadnak a szörnyek. A dal lüktetésének ütemét felveszi szívünk, és a végére majd kiugrik a helyéről, és erre rásegít, hogy a refrén többször ismétlődik a végén. Szinte úgy érezzük, hogy az üteme is gyorsul. Erre a világra nyit rá a Meseidő. Hív, és csalogat minket.

Hogy érezzed az éjt
Az űr-katlan-mélyt
Kövesd a tébolyt,
Alíz is ezt tette rég.
Képzelet tárháza,
Az álmok áruháza!
Szeresd a mesét,
s ők megálmodnak majd.

(fordította Palex)

A dalban megjelenik Pán Péter és Alíz is Csodaországból. Alíz Csodaországban klasszikus mese Lewis Carrol tollából, szürreális jeleneteivel hasonlít az Imaginaerum szereplőire, a tébolyra, amit Alíz követett a nyúl barlangjából kiindulva. (Nem titok, hogy Tuomas szereti a Disney rajzfilmeket.)

A dal kapcsán egy 2011-es metalobsession.net-es interjúban Tuomast megkérdezik, hogy Pán Péter története azért szerepel a Storytime-ban, mert személyesen nagy hatással volt-e őrá. Azt feleli, hogy az egyik örök kedvenc története, és bármikor, ha a tükörbe néz, a tükörképben mindig Pán Pétert látja. És igen, Pán Péter története nagy hatással volt az  életére, és a zenéjére is.

A mitológiában ismert földistennő Gaia is szerepel a dalban.

Egy író tűz mellett

Álmodván Földanyáról

Gyermeki szívvel idézte meg őt;

 

A Storytime először 2011 szeptemberében kislemezen jelent meg az album előfutáraként, a dalból készült videó klippel egy időben. A videót Stobe Harju rendezte, aki később az Imaginaerum film forgatókönyvét is írta és rendezte. De több Poest Of The Fall videó klip rendezője is volt.

A klipben a film karakterei is megjelennek, az együttes tagjai többek közt öltönyt viselnek. Anette, mint Hófehérke, vagy inkább Hófeketécske, azaz a Dark Hófehérke énekel. Amikor beleharap az almába, az feketén hullik a padlóra. A gyermek, a mostani, és az időskori Thomas is feltűnik a videóban. A film és a film készítése között váltanak a filmkockák, ahogy a története is lavírozik a film készítése, és a film valósága között. Ez szintén utalhat arra, hogy az ember a képzelet és a valóság határmezsgyéjén, mint egy kés pengéjén egyensúlyozik, és hol ide, hol oda billen. És olykor meg is vágja magát.

NIGHTWISH: Taikatalvi & Storytime (OFFICIAL LIVE)

Nightwish – Storytime – Storytime magyar fordítás / lyrics by palex

Az „Itt az ideje a Mesének (Storytime)!” szinte már szólássá vált, hiszen minden esetben, amikor élőben elhangzik, Floor így vezeti be a dalt.

Feldolgozások (coverek)

Vokális feldolgozások

Elmas Mehmet & Dean Kopri

Benevolent Demise

Irene Villegas

Adelina

Minniva

Travis A. Morgan of Eye of Eternity

Karina Charbonnier & David Holysin

Akusztikus duett

Passiontide

Hangszeres feldolgozások

 

Viola and Dark Orchestral

Nautiluz együttes

Storytime, ahogy a rajongók éreznek

„Szóval Storytime. Rólam tudni kell, hogy elvetemült NW rajongó vagyok. Munka közben hallgatom, főzés közben hallgatom, ha örülök, ha szomorú vagyok, szóval mindig. Személyre szóló slideshow -k zenéjének választom, néha csak az instrumentális verzióját. (Sokan már hülyének néznek, és nevetve kérdezik, hogy a video készítő programom csak NW zenét ismer fel.). Imádom és csodálom Tuomast, amiért ilyen vér profi. Ez a dal is egyik csengőhangom. Mivel ismerem a szöveget, így az első gondolat – amikor hallgatom – a mese, elrugaszkodás a valóságtól. Felvillan Pán Péter története, Walt Disney-féle mesebeli alakja. (Tudjuk, hogy Tuomas megrögzött Disney-rajongó). A szárnyalás, a repülés, a papírsárkány. És persze a dal klipje is megjelenik, még Anettel. Angolul annyira nem tudok, inkább németül, de egy-egy sor már rám ragadt. Amúgy mindig énekelek, mert szeretek énekelni. Ha nem ismerném a szövegét (Palex jóvoltából – ez itt a reklám helye – ), akkor ezektől a dolgoktól elvonatkoztatnék. A Pán Péter nevet persze érteni angolul is, tehát a mese akkor is megjelenne. Maga a dal elég erőteljes lüktetésű. Általában szívesen hallgatom, de ha pl. szomorú vagyok, nem ez a megfelelő Nightwish dal. Ez inkább erőt ad, biztat, határozottabbá, eltökéltebbé tesz. Valószínű, hogy ha nem ismerném a klipet, nem úgy jelenne meg előttem a banda, inkább, mint egy koncerten. Amikor kétségeim vannak, a Storytime hallgatása alatt magabiztosabbá válok, érzem, hogy meg tudom csinálni, minden nehézséget le tudok küzdeni. Ami még az én buggyantságom, hogy sok mindent „színekben” látok. (Pl. a hét napjait is, de ez most nem ide tartozik. Vannak, akik számokban, pénzben, politika szemszögéből…. gondolkodnak). Amikor ezt hallgatom, inkább a szürkébb árnyalatokat látom – bár lehet, hogy az album színe befolyásol csak.” (Gabi)

Erdő… köd… valami elől futás… félelem… nagyon félek…

Az ágak felém hajolnak, s néhány állat szörnyűvé válik. Futok tovább, a ruhám cafatokban…

Összeesem… sírok…

Megpróbálok újra futni, de kiszáll az erő a lábaimból, és valami felemel…

A levegőben vagyok, a köd felé emelkedem. Az erdő felé, s valami átölel.

Puha mint egy nagy plüss polip… a csápjai egy csöppet sem bántóak…

Lent az állatszörnyek tovább kavarognak, de már nem akarnak bántani.  Csak valami vad táncot járnak… Hollók nyulakkal… .fácánok pókokkal…

Nevetek…. s közben érzem, hogy a meleg elönti az arcom… meleg eső….

S ázva repülök…. (Tutu)

„Amikor hallgatom folyton Meseországba kerülök. Pontosabban Sehol szigetre, ahol minden valóra válhat és valahogy mindig Peter Pan és Alice kerül egy mesébe. :)))” (Zsu)

“A Múlt árnyékának vége.

A Jelen békéjével, csodájával, szerelmével és álmok tüzével tartva,

A Jövő útja felé oda hol az álmok valóra válnak! “(Ádám)

StorytimeArt

FOLYT KÖV… 🙂

Facebook Comments

By | 2017-08-10T20:39:46+00:00 február 6th, 2017|cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment