Boldog szülinapot Floor! :) – Múlt, jelen, jövő, az uberrock.co.uk interjúval 2016. novemberéből 2. rész

//Boldog szülinapot Floor! :) – Múlt, jelen, jövő, az uberrock.co.uk interjúval 2016. novemberéből 2. rész

Boldog szülinapot Floor! :) – Múlt, jelen, jövő, az uberrock.co.uk interjúval 2016. novemberéből 2. rész

Múlt, jelen, jövő, az uberrock.co.uk interjúval

2016. novemberéből 2. rész

Tuomasban is élénken élnek az együttes életének ezen traumatikus de végül játékot megváltoztató fejezet emlékei.

A madridi Barclaycard Arena backstage-ében eleveníti fel azt a radikális döntést, amit az együttesnek meg kellett hoznia.

„Mindig is csak egy nevet tartottam szem előtt. Csak az volt a kérdés, hogy elfogadja-e a kihívást, de már az első hangpróba beállás után, Seattle-ben tudtam, hogy igazam volt. Arra gondoltam, hogy ha ő most ilyen jó, akkor csak elképzelni lehet, hol leszünk pár hónap múlva.”

Az első koncert előtt Tuomas  nagyon magabiztos volt, míg Floor ideges. Volt néhány dalszöveg, amit papírról kellett énekelnie, ami igazán aranyos volt,  a közönség pedig nagyon megértő. Tény, hogy nagyon meg kell köszönni a rajongóknak a nyitottságaikért, és támogatásukért. Amikor Floor átvette Anette helyét azokon a koncerteken, a jegytulajdonosoknak felajánlottuk a jegyek árának visszafizetését, és azt hiszem, csak heten adták vissza a jegyet.

Alig két évvel később megjelent az Endless Forms Most Beautiful.  Az élet bódító ünnepe, a bolygó, és azon a mi kiváltságos helyzetünk.

Tuomas magyarázva az albummal kapcsolatos inspirációit, elmondja, hogy mindig is érdeklődött a természettudományok iránt, és még hat hónapig biológiát is tanult. Nem az volt gyerekkorában az álma, hogy zenész legyen, hanem, hogy tudóssá váljon. S amikor zeneszerzés jött, mindig több személyes vagy fantasztikus dolgot rajzolt meg, de valamilyen oknál fogva nem tudja megmagyarázni, csak úgy érezte, itt az idő, hogy a zenébe fejezze kis ezeket a témákat.

Kellett hozzá egyfajta csoda, a Nightwish „elvonulás”, ahogy ők nevezik, ’a kabin’ Finnország távoli vidékén, a természet ölén. Ahol az EFMB-t is összehozták, és felvették. Floor boldog képeket fest le a folyamatról, visszagondolva az esti tábortüzekre, vegán kolbászt éve, és az album témáiról beszélgetve.

„Erősen éreztem, hogy valami „kicsit mást” kell csinálniuk. Felfedezett olyan szerzőket, mint Carl Sagan, Richard Dawkins, Christopher Hitchens és Brian Cox, és az elmúlt néhány évben semmi mást nem olvastam.”

Annyira inspirálónak találta, hogy az együttes többi tagjának is elmondta, és tudta, hogy őket is ugyanúgy érdekelni fogja. Nem minden tag rajong a mesékért, és Tolkien-ért, de mindannyiukban megvan a kölcsönös tisztelet az ügy iránt, és mindenki széles mosollyal játszotta el a részet. Dalok az evolúcióról, dalok a vallásról, Ez az a cucc, amiért mindenki lelkesedett.

Floor azt mondja, hogy nem volt meglepve a tárgytól, mert teljesen értelmes számára, és azonosulni tud vele, tisztára olyan, mintha ő jött volna fel ezzel a témával.

„Kezdetben zongorán játszottuk a dalokat. Voltak dallamok, és dalszövegek, és Tuomassal arról beszéltünk, hogyan juttassuk kifejezésre őket. Nagyon szép folyamat volt.”

Azonban, ha felébrednék a legistenibb dallamokkal a fejemben, nem lenne elképzelhetetlen, hogy a következő albumba torkollna. Természetesen ő nyitott mások ötleteire.

1976 Karácsonyának első napján született Tuomas egy gondolkodó, művészi ember, egy érzékeny lélek él egy rock sztár testében. Néhány szégyenlős mosoly, nem könnyű kiismerni őt. De türelmes, alázatos, és megkapóan őszinte ember. Süt róla a komolyság, és a felelősség, amit érez együttesével,

Az olyan régebbi dalok, mint például a Nemo-t, a Poet and The Pendulum-ot, vagy a Ghost Love Score-t, hogy csak pédákat említsünk, Floor a legnagyobb gondossággal, és tisztelettel adja elő, belevonja érzelmi tőltéseit, amit ezek a dalok mindig is megérdemeltek. A Ghost Love Score alatt, azon a ponton, amikor Tarja ki szokott sétálni a színpadról, Floor ehelyett egy katartikus dallamfutamot enged az ég felé, ami hihetetlenül passzol a záródallamokhoz.

„Nekem nem Tarja, vagy Anette szám, hanem Nightwish szám. Soha nem is próbáltam meg ugyanúgy elénekelni, ahogy előttem ők énekelték, de ez egy folyamat, és lassan egyre inkább magadévá tudod tenni a dalokat.

Sleeping Sun – Tampere

Shost Love Score

Egy korábbi interjújában elmondta a tamperei kalandját a a fellépőruha kiegészítőivel, a Sleeping Sun-t énekelve. Floor számára az egyik csúcspont a tamperei show-n a Sleeping Sun volt.

Azon a kifutón… Valóban ijesztő volt. Igazi kihívóan, csodálatos cipő volt rajta!

a cikket itt olvashatod:

Első rész

Második rész

Van egy kedves vágókép a Holland dokumentumfilmben, amiben egy rövid részlet szerepel a szüleiről, ahol könnyes szemekkel nézik a tamperei koncerten, amikor 24 ezer ember előtt az Elan-t énekli.

Tizenkét perc húsz másodperctől 🙂

De aki volt már a koncertjükön, megtapasztalhatta, hogy szem nem marad szárazon, ahogy elő tudja adni a dalokat. ÉS nem szülői elfogultságból.

Hogy lehet, hogy akkora erővel, és érzelmi töltéssel közvetíteni a dalokat, úgy hogy az énekest ne érintse meg? Sehogy! Ahogy Troy mondta volt, „zokogás” a színpadon.

Néha igen,  – ez egy finom határ. Ha túlságosan megérint, akkor nem tudok énekelni. Próbálom magamon keresztül közvetíteni, de ha nagyon érzékennyé válok, visszább lépek. Már sokszor volt, hogy nagyon közel voltam ahhoz, hogy túlcsorduljak. Amikor látom, hogy valaki „zokog” Ha észreveszem, egyszerűen el kell fordulnom.”

Csak azt nem tudjuk, hová fordul, ha mindenki könnyezik az első sorokban…

 

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:49:40+00:00 február 21st, 2017|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment