Tuomasról neveztek el egy új gombaszúnyog fajt

Főoldal/Hírek, érdekességek/Tuomasról neveztek el egy új gombaszúnyog fajt

Tuomasról neveztek el egy új gombaszúnyog fajt

Jukka Salmela a Metsähallitus Parks & Wildlife Finland természetvédelmi biológusa nemrég felfedezett egy új rovarfajt hazájában, és megemlékezve Tuomas természetszeretetére, úgy döntött, hogy a rovart a Nightwish billentyűs és dalszerző után “Sciophila holopaineni”-nek nevezi el. Ez a bizonyos gombaszúnyog csak Észak Lappföldön (Finnország) található meg.

„Engem nagyon megérintett a dolog. Ez a legnagyobb megtiszteltetés, amit egy olyan természetbolond, mint én, kaphatok” – mondta Tuomas azután, hogy Salmela megkereste őt, hogy engedélyezze a nevének használatát a szúnyog elnevezéséhez.

A maszol.ro oldalon található információk szerint:

A tudomány szempontjából nyolc új fajt írt le a finnországi Jukka Salmela természetvédelmi biológus nemrég megjelent tudományos cikkében, amelynek társszerzője Kolcsár Levente-Péter, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa.

A gombaszúnyogok (Mycetophilidae és Keroplatidae) családjába tartozó új fajok mellett ritka és alig ismert fajok részletes leírását is közölték. A fajok többsége északi fennoskandináviai elterjedésű, de leírásra került Japánban gyűjtött faj is a Biodiversity Data Journal-ban.

A cikk nagy médiafigyelmet kapott, mivel az egyik új fajt Tuomas Holopainen a finn Nightwish szimfonikus metál együttes alapítója, billentyűse, zeneszerzője és dalszövegírója után Sciophila holopaineni-nek nevezték el. Tuomas maga is nagy biológia kedvelő, a zeneakadémia mellett tengerbiológusnak is tanult. A kutatók ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gombaszúnyogok (akárcsak más kétszárnyúak) alig kutatottak még európai viszonylatban is.

A szerzőpáros egy másik megjelenés alatt álló cikkében 30 gombaszúnyog faj első romániai előfordulását közlik. Az így 325 emelkedő hazai fajszám is még messze elmarad számos európai országhoz képest is – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Jukka Salmela évek óta vizsgálja Lappföld szunyogtársadalmát. A 2013-ban feltöltött YT videó i sezt tanusítja.

Az alábbi linken finnül részletesebben taglalják: http://season.yourlapland.com/tarinaa/salattu-kauneus

Facebook Comments

By | 2017-06-19T09:48:52+00:00 március 14th, 2017|Hírek, érdekességek|1 hozzászólás

About the Author:

Egy hozzászólás

  1. […] Olvasni róla itt tudtok: KATT IDE […]

Hagyj üzenetet