A Nightwish/Sabaton baba névadója Freyra

//A Nightwish/Sabaton baba névadója Freyra

A Nightwish/Sabaton baba névadója Freyra

Erőteljes, gyönyörű nevet választott Floor és Hannes  leánygyermeküknek. Rögtön rákerestünk a név jelentésének.

Mit jelent a Freja név?

Az eredeti név Freyja, vagy Freya, de Magyarországon csak a ’j’-vel írt, Freja változat anyakönyvezhető. A Freyja, (Freja, Fröja) jelentése “úrnő”.

De ki is volt Freyja?

Mariann nálunk sokkal jobban ismeri az északi mitológiát. Így ő mesél nekünk Floor és Hannes gyermekének névadójáról. Mariann, köszönjük szépen a cikket! 🙂

Nemrég mindenkit örömmel töltött el , hogy nemzeti ünnepünkön megszületett a metál istennője Floor Jansen babája , aki a gyönyörű és különleges csengésű Freja nevet kapta.
Ennek kapcsán sokakban felmerült a kérdés ki is lehetett a név ihletője , ezért most ennek próbálok utána járni és azokkal akik velem tartanak alámerülünk a Viking mitológia szövevényes és izgalmas világába!
Hozzá tenném, ez nem egy tudományos mű , nem fogom felsorolni az összes szereplő, összes nevét és névváltozatát, valamint fel és lemenőjét .
Próbáljuk meg először is felsorolni , mi mindennek is volt az Istennője Freya (hosszú lesz) : a szülés, a szépség , az évszakok, a macskák , a látnokok, a termékenység, a mágia, a varázslat, a szeretet, a vágy, az érzékiség, a szabad párválasztás, a szerelem, a háború, valamint az élet és halál Istennője.
Freya , a viking istenek két nagy családja közül a Vánok leszármazottja , apja Njörd tengeristen , bátyja Frey akivel egy nagy háború után oktatta Asgardban az ázokat (a másik család), valamint ők voltak a törékeny helyzetben a béke és barátság záloga.

Képes volt tollas köpenye segítségével az alakváltásra , és sólyomként szállni , valamint harci szekerével is közlekedett melyet két macska húzott ( Högni és Bófnír ) , neki is mint bátyjának , volt egy arany sörtéjű vaddisznója mely a Hildisvín nevet viselte és szintén közlekedési eszközként is szolgált .


Freyja férje Od , aki rengeteget van távol , és az istennő miközben hasztalan keresi párját , a kutatás közben arany-, vagy borostyánkönnyeket sír. Két lánya, Gersemi és Hnoss neve is erre a képességére utal kincset és drágakövet jelent .
Sok legenda kering úgymond könnyű erkölcseiről , melyek egy részét Loki terjeszti , híres nyakékért a Brísinga-menért , ( mely ha dühös lepattan a nyakáról ) , az ékszert készítő négy törpével töltött el egy-egy éjszakát.

Viszonya volt saját bátyjával Freyjel, a hős Ottarral is botrányos szerelmi viszonyba keveredett , valamint A valkűrök vezetőjeként , itt említsük meg hogy alakjához kötődik az aurora borealis , északi fény, az élen lovagolva páncélján megcsillant a fény tartja a legenda , mely a földön -e meseszép jelenséget okozta.

Ő volt aki a csatában elesettek lelkei közül elsőként választhatott, tehát akik nem Odinhoz kerültek a Valhallába , azokat Freya vitte palotája a Folkvang csarnokába a Sessrumnirba ( állítólag a jóképűek a hálótermében is látogatást tettek ).

„Folkvang a kilencedik,
itt Freyja kegye határoz,
ki hol ül, ő mondja meg,
a hősi halottak felét
maga választja nap mint nap,
másik felét Ódin.”
(Grímnir-ének, 14.)

Az óriások is epekedtek , a gyönyörű istennő kegyeiért , őt kérte feleségül Trym Odin ellopott kalapácsáért a Mjölnirért , valamint egy másik miatta építette fel hat hónap alatt Asgard falait .
Végül egy röpke eszmefuttatás következik , arról , hogy miért is kötődik a péntek 13 babona , a vikingekhez és Freyához.
A 13-as szám negatív hatása a skandináv mitológiában Lokihoz , a gonosz , ármánykodó bajkeverő istenhez kötődik. Csak hogy tisztában legyünk vele ki is Ő , gyermekei : Fenrir, a farkas, akit az istenek csak csellel tudtak megkötözni, olyan erős; a világ végekor el fog szabadulni és véres bosszút áll majd az isteneken. A másik Hel, az alvilág úrnője, akinek két arca van… Az egyik rothad hulláé, a másik pedig olyan, mint egy élőé.; a harmadik pedig a Midgard kígyó, aki a vízben, Midgard körüli tengerben azaz az emberek világa körül) él és testével körbeveszi az egész világot, úgy, hogy mikor körbeér, szája a farkába harap. A Ragnarök idején ő is az istenek ellen vonul, csakúgy, mint a többi szörny, óriás, az Alvilág rémei… valamint Ő az apja Jörmungandr-nak, és az anyja (kancává változott ugyanis) Sleipnirnek, Odin lovának. )


Tehát történt egyszer , hogy Odin a főisten és tizenegy társa lakomát ült , mikor váratlanul betoppant tizenharmadikként Loki aki megölte az egyik istent ezzel hatalmas háborút robbantva ki . Most , hogy adott a szerencsétlen 13-as szám , nézzük a pénteket , miért is teszi különösen szörnyűvé -e napot.
Az angol nyelvben négy nap is viking istenekről lett elnevezve (Tyrsday = Tyr napja ) ebből lett a Tuesday = kedd , Odint sokan Wotan/Wodan/Woden néven ismerték, amiből később a Wodensday=Odin napja alakult ki, majd az idők folyamán ez vált a ma is használt Wednesday-é, Thursday=csütörtök, ( Thorsday=Thor napja), és végül péntek Freya ‘s day vagyis Freya napja , lett a ma használt Friday péntek. ( a többi napról várom az elképzeléseket ) . A kereszténység elterjedésekor a laza erkölcsű, és varázserővel , bíró istennőt boszorkánynak kiáltották ki , ( Ő haladt az élen a Walpurgis -éj főpapnőjeként ) , ünnepnapját betiltották , és szentségtelenné kiáltották ki .
Ezért aztán , ha a szentségtelen pénteki nappal , párosul a balsorsú tizenhármas akkor aztán lesz nemulass!

Köszönöm a figyelmet , és hosszú boldog , örömteli , varázslatos életet kívánok -e különleges név minden viselőjének ! Sőt , ha lúd legyen kövér , mindenkinek aki volt olyan türelmes és végig olvasta. 🙂

Mariann

Képek az istennőről:

Facebook Comments

By | 2017-06-19T09:44:19+00:00 március 20th, 2017|Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment