2016.06.01 – A kassai Nightwish koncert babányi idő távlatából

//2016.06.01 – A kassai Nightwish koncert babányi idő távlatából

2016.06.01 – A kassai Nightwish koncert babányi idő távlatából

Majdnem egy babányi idő telt el a kassai koncert óta. Ha becsukjuk a szemünket, és elindítjuk az Endless Forms Most Beautiful lemezt, most is magunk előtt látjuk az együttest, és ismét átélhetjük a feledhetetlen élményt, a “kisfesztivállá” növekedett est fénypontját, a  Nightwish koncertet.

Akkor, amikor bejelentették, hogy Kassán is lesz koncert, akkor még úgy volt, hogy felveszik a koncertet, és a dvd-n is helyet kaphat.

A koncert áthelyezése, valamint az EPG egyesével csöpögtetett információi az újabb és újabb vendégzenekarokról, bizonyítani látszott  a beharangozott DVD felvételt.

Hogy miért nem voltak mégsem kamerák? Miért csak egy kamerás szaladgált, és egyértelműen csak részleteket rögzített? (valószínűleg az EPG, vagy a helyiek kameramanja.)

A hardrock.hu cikkéből kiderül (CsiGabiGa tollából):

Marhalegelőből nem lesz DVD: Nightwish, Almanac – Kassa, 2016.06.01.

Mivel Ozzy ellen úgyis be vagyok oltva, amikor Savafan megkérdezte, nem jönne-e vele valaki Kassára a Nightwish DVD-felvételét megnézni, azonnal jelentkeztem. Szép emlékeim vannak a városról a pont két évvel ezelőtti Stratovarius / Freedom Call-koncerttel kapcsolatban, ráadásul a Nightwisht sem láttam tavaly itthon. A koncertfelvételen várhatóan a maximumot nyújtják majd – gondoltam.

Nos, a dolgok nem éppen a tervek szerint alakultak. Állítólag a szerződés aláírása körül bonyodalmak támadtak, és az utolsó pillanatban a csodálatos Amphitheatre helyett a Locomotiv Kosice edzőpályáján tartották meg a koncertet. A marhalegelő kinézetű mező, a háttérben a szocialista lapostetős irodaházzal… hát nem ezt álmodták meg a DVD-re. Egyetlen kézikamerás emberke rohangált mindössze a színpadon, úgyhogy a következő hosszúra nyúló Nightwish-dokumentumfilmben talán még lesz szó erről az eseményről.

Pedig a marketingesek kitettek magukért: az evidens, hogy a fesztiválturné-pólón a június elseji dátum mellett az eredeti helyszín szerepelt, de külön erre a koncertre legyártattak olyan pólókat, melyeken csak az Amphitheatre Kosice és a 06.01. dátum volt rajta, a turné szlogenjének választott – az Alpenglow refrénjéből vett, de a The Greatest Show On Earthben is felbukkanó – „We Were Here” felirattal. Ráadásul az első sorokban állóknak még A4-es papírokra nyomtatott „We”„Were”„Here” szavakat is osztogattak, melyek baromi jól mutattak volna a DVD-felvételen. Emlékszem, amikor 2007-ben kimentünk Münchenbe Michael Sadler búcsúkoncertjére, és a Saga énekese könnyekig meghatódott, amikor meglátta a kezekben lobogtatott „Bye”„Bye”„Michael” üzeneteket. A felejthetetlen pillanatokat szintén megörökítették a ’Contact – Live In Munich’ DVD-n.

Szóval a DVD ugrott, maradt egy „egyszerű” Nightwish-koncert, ami azért önmagában is elég monumentális. A reflektorok magasságáig felcsapó tűzijátékok, a hatalmas lángok, melyek hőjét még több tíz méterről is érezni lehetett, a színes, szélesvásznú kivetítő (melyhez képest Luca Turilli cinema metal produkciója is eltörpült) olyan körítést adtak a fellépésnek, mely felejthetetlen élménnyé változtathatott volna egy gyengébb produkciót is.

Apró megjegyzés a cikkhez: Azokat a bizonyos WE WERE HERE feliratú A4-es lapokat azokat saját kútfőből készítettük, és vittük magunkkal Kassára.  Ahogy az Arénás koncertre is vittük 🙂

 

Facebook Comments

By | 2017-06-19T09:42:45+00:00 március 30th, 2017|Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.