dprp.net Floor interjú 2016-03-20 Harmadik rész

//dprp.net Floor interjú 2016-03-20 Harmadik rész

dprp.net Floor interjú 2016-03-20 Harmadik rész

Régi barátok

 

Tudsz valamit az eredeti Nightwish dobosról, Jukkáról ? Felépült már álmatlansági problémáiból?

Ugyanabban a városban éltünk, mint Jukka, így elég közel voltunk, és most is kapcsolatban vagyunk egymással. Már igazán jól van, kiderült, hogy az álmatlansága összefügg a turnézással. Mióta nem turnézik, az álmatlanság nem probléma többé. Az egyetlen kérdés az, hogy mi van, ha visszajön az együttesbe, és turnézni megyünk, akkor mi fog történni? Azt hiszem, hogy ez rejtély.

Azelőtt, hogy el kellett hagynia az együttest, már üzletember volt, és tudomásom szerint ő az EMP ügyvezető igazgatója, egy nagy kereskedelmi vállalat, azt hiszem átnevezték Hollandiában „LARGE”-nak. Ő kezeli továbbá a Nightwish minden üzletét, így teljes munkaidőben dolgozik egy más szinten, más szakmában!

Azt mondtad nekem, hogy jól kellett ismerned a Nightwish tagjait, amikor támogattad őket az After Forever-rel. Úgy képzelem, hogy a turné alatt a legtöbb időt a saját együttesed tagjaival töltöd, a saját nyelveteket beszélve, és ilyenek. Hogy mennek ezek a dolgok, ha turnéra mentek?

Az After Forever turné esetében a Nightwish-sel ugyanazon a buszon osztoztunk. Persze vannak pillanatok, amikor szeretnél egyedül lenni a saját együttes társaiddal, de rengeteg idő van megismerni a másik együttest is, és mi pontosan ezt tettük. Együtt vacsoráztunk, a koncertek után együtt ittunk valamit, és néhány szabad napunkat is együtt töltöttük.

Nincs meg mindenkivel az a bizonyos rezdülés, ezt tudod, és volt az együttessel kevésbé vidám élményem is. A Nightwish-nek sok problémája volt az énekeseikkel. A Nightwish-sel 2002-ben turnéztunk, ami azt jelenti, hogy azután hét év telt el, amikor 2009-ben szét ment az After Forever. Találkoztunk, amikor az After Forever és a Nightwish is ugyanazon a fesztiválon lépett fel, és ha lehetett, megnéztem őket, amikor felléptek Hollandiában, vagy Németországban, és mindig jól éreztem magam.

De azután már nem volt kapcsolatban a Nightwish-sel addig, amíg fel nem kérték 2012 szeptemberében. Egyiküknek sem volt pozitív élmény, és először az volt a cél, hogy próbálni túlélni és megmenteni a turnét. Szerencsére jól kijött az együttessel, és nagyon tetszettek egymásnak, és igazán jól megismerték egymást. Most, hogy a Nightwish tagja, ez a kapcsolat sokkal intenzívebben fejlődött, és valóban úgy érzi, hogy testvérei ők, akikben teljesen megbízhat. A Nightwish üzleti oldala is gondosan lett megtervezve, és Floor úgy érzi, hogy jó érzés egy ilyen jól szervezett csapathoz tartozni.

És mi van Troy-jal? Hogyan kezeli a munkát egy rakás külföldivel?

(Nevet) Troy aztán egy jellem. Annyi mindent csinált már egész életében, így megtanult hozzá igazodni. Ö nem lett az együttes tagja egy nap alatt. Először egy szerény vendégzenész szerep, aztán alkalmankénti koncert, majd egy teljes turné, és aztán kérték, hogy csatlakozzon. A fő oka az, hogy nagyon szoros barátságba került Tuomassal. Nagyon könnyen kommunikálnak, és egy igazán értékes tagja az együttesnek.

Különösen Troy-jal, és Tuomassal tud együtt mókázni. Úgy gondolja, hogy a következő albumon még fontosabb szerepe lesz Troynak, ahogy a koncerteken is.

Igen intenzíven turnéztatok az elmúlt 18 hónapban. Van időtök ilyenkor megnézni a látványosságokat? A nyugati világ sokkal különbözőbb a világ keleti részétől?

Persze, hogy vannak különbségek, leginkább a kultúrában, de ha utazol, ahogy mi is tettük az évek során, van egy pont, hogy nem nagyon törődsz vele, hogy egy nagy épület, vagy egy hatalmas katedrális, arannyal, amiért sok munkás fizetett az életével. Időnként örülhetek, mert hirtelen lehetőséged lesz, hogy meglásd a világ hetedik csodáját.

Amikor Japánban voltunk, egy étteremben vacsoráztunk, kiderült, hogy a Kill Bill film egyik jelenetét ott forgatták, most az ilyen meglepetések tesznek engem boldoggá. Elég szerencsés voltam ahhoz, hogy a Föld sok helyét lássam és minden bizonnyal sok művészetet, de még jobban érdekelne többet megnézni a világ természeti csodáiból. Ugyanez történt tavaly.

Kötöttél barátságokat a többi együttessel az elmúlt turné során, úgy mint például a Delain, a Sabaton, az Amorphis, a Sonata Arctica, az Arch Enemy, és az Apocalyptica?

Ó, igen, jól összejöttem az Arch Enemy-vel, kedvelem a zenét is és az embereket az együttesben. A Delain-nel mindig sokat szórakoztunk. Nincs sok közöm a zenéjükhöz, de az emberek az együttesben klasszak! A Sabaton egy történet, de ezt már tudod.

Nyilvánvalóan az anyanyelved holland, a második angol lehet, de éltél 18 hónapig Finnországban, és most Svédországban élsz. Azt jelenti, hogy mindkét nyelvet beszéled? El tudom képzelni, hogy nagyon kíváncsi voltál, hogy megtudd, a finn együttes társaid miről beszélnek?

Floor kuncogva válaszolja.

A finn egy elképzelhetetlenül nehezen tanulható. Igazán keményen próbáltam, és biztonsággal kijelenthetem, hogy a legtöbbet értem, amit beszélnek, de beszélni, vagy írni az más szint. Mindent megpróbálok a jövőben, hogy mégis többet tanuljak. Svédországban egész jól megtanultam megérteni és beszélni a svéd nyelvet. Úgy tervezzük, hogy Svédországban maradunk, így meg kell tanulnom nagyon jól beszélni svédül, írni és olvasni, de megbeszéltük, hogy a gyermekünket hollandul is tanítani fogjuk.

Erről jut eszembe, hogy Finnországban második nyelvként a svédet tanulja minden gyerek. Onnan már csak egy lépés az angol, mert kevésbé nehéz. A legtöbb finn beszél és ért angolul, még az idősebb generáció is. Könnyen találsz egy holland taxisofőrt, aki nem beszél angolul, de Skandináviában mind igen!

Személyesen találkoztál Richard Dawkins-szal?

Igen egy színpadon vele! Ott volt délután a hangpróba miatt, és utána közös vacsoránk volt. Közvetlen mellette ültem. Egy igazi ékesszóló úriember. Eleinte nem tudtam, mit mondjak, de kiderült, semmit nem tud a mi világunkról és bár beszélt a közönség előtt a stadionban több ezer metál rajongóval, de az valahogy mégis más. De tényleg sikerült elérnie, hogy mindenki hallgassa őt, és az a kis szünet a show végén a beszédében. Mind lenyűgöző és a borzongás végigfutott a gerincemen

Nemrég újra dolgoztál egy régi barátoddal, Arjen ‘Ayreon’-nal?

Igen, ez mindig öröm, és megtiszteltetés. Jó tudni, hogy felhív engem, amikor neki egy hatalmas énekes adatbázisa van, akiket hívni tudna. Tudod, Arjen-nel remek lesz, és az a rész, amit az elméjében tartogatott a számomra, nekem azonnal tetszett. Nagyon kíváncsian várom, hogy halljam az egész albumot, és még izgatottabb, hogy ősszel élőben elő is adjuk.

(Lásd korábbi cikkünkben: http://nightwishdreamers.hu/2016/11/02/nightwish-es-az-ayreon/

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:49:07+00:00 április 22nd, 2017|interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.