Kai is Humppázik :)

//Kai is Humppázik :)

Kai is Humppázik :)

Humppa Hinta finn módra

Szálljon hát a Humpa hinta

Szóljon zene, lengjen inga.

Régi sláger újra szóljon,

Nem kell hozzá csak az óbor.

Kai a Facebook oldalán ezt posztolta ma:

Útban Frankfurt felé. Egy dalt fogok játszani a finn Eläkeläiset nevű együttessel holnap Wiesbaden-ban, a hamarosan megjelenő új albumukról, és utána elmegyek megnézni az Iron Maiden-t Frankfurtban. Két éjszaka zsinórban. Hurrá!

Az Iron Maiden-t mindenki ismeri. De kik lehet az Eläkeläiset együttes? Először a nevükre kerestem rá, és kiderült, hogy ők a ’Nyugdíjasok’. 🙂

Minél többet kutattam utánuk, annál jobban meglepődtem. A zenekar stílusát egyszerűen csak ’humppa’-nak nevezik, ami magyarul is talán humppa. Lehet, hogy csak egy pével.  😀

Mi ez a zene? Nem metál az biztos! Amikor meghallottam az első megnyitott videót, rögtön a sramli zene jutott eszembe. Nem is tévedtem túl sokat.

A németországi Oktoberfest fesztiválon a helyiek ezt a szót használták a zenekarok játékának jellemzésére. Elterjedt volt a tuba hangszer ezen, amely olyan hangot adot, hogy hump, a német zenében jellegzetes az úgynevezett oompah is, mely hangzása a második szótagot adja. A humppa szót Antero Alpola honosította meg az 1950-es években egy rádióműsorban, amely mára Finnországban mindenféle társasági táncot is jelent.

Egy finn társasági tánc stílusa is viseli ezt a nevet, amely a humppa zene basszus ütemet követi. A tánc szorosan kapcsolódik, a Finnországba 1913-ban érkezett alaplépéses (magyar néptáncbeli egyes csárdáshoz hasonló) tánchoz, amely abból áll, hogy minden első ütemre lépnek a táncosok egyet. A táncnak karaktert az ad, hogy meghatározott irányban haladnak. A két alaplépéses tánc (magyar néptáncbeli kettes csárdáshoz hasonló) a másik felmenője. Ezt 1910-ben kezdték Finnországban táncolni. A harmadik szülője a Nilkku, amely két lassú – két gyors mozgás váltakozásából áll, és sántikáláshoz hasonlít. De számos további szamba és waltz ritmust és mozgást is örökölt.

A társasági táncok az 1960-as években váltak népszerűvé, amikor a twist is hódított. A Humppa fontos szerepet játszott a finn könnyűzene történetében, 2000-ben is megjelenik rendezvényeken.

Több humorista – köztük Eläkeläiset is felhasználja a zenében rejlő vidám, játékos hangulatot.

Az együttesről röviden annyit, hogy már akkor léteztek, amikor a Nightwish gondolata még meg sem fogalmazódott Tuomas fejében. Vagy igen, csak benn tartotta. Tehát ők 1993-ban alakultak. 1994-ben az első lemezük még kazetta volt, amit a mai fiatalok csak képről, vagy a padlásról ismernek.  Azóta számtalan lemezük, EP-jük, válogatásuk, kislemezük jelent meg. A dalokat finnül éneklik akkor is, ha az egy ismert sláger humppa változata. És nagyon kell figyelni időnként, hogy megismerd a dalt.

Hát igen! Számtalan régi és újabb dal humppa változatát is megismerhetjük az előadásukban. Így került terítékre a Run To The Hill, a Enter Sandman, a Jump, a Hotel California, Final Countdownés a Tears In Heaven is például. És nem utolsó sorban a Symphony Of Destruction.

Ahogy Kai írta, a megjelenő lemezükről egy dalban ő is játszik. Az egyik finn oldalon, az Eläkeläiset Humppa Of Finland címmel bíró albumáról, mely április.21-én jelent meg, azt írják, hogy egyedülálló a vállalkozás, mert hatalmas mennyiségű vendégcsillagot vontak be a lemezkészítésbe. Ez a vendégsereg egy nagyobb lakodalom létszámát teheti ki a maga 150-es létszámával. Mint tudjuk Kai posztjából, ő is ott volt.

A lemezborító:

Ahogy a terjedelmes listát böngésztem, kiket találtam…  😀  😀

Az alkotói szabadságát töltő Nightwish tagjai közül kettő (plusz egy) képviseltette magát. De szép számmal szerepelnek más kedvenc finn együttesekből is. A teljesség igénye nélkül:

Tony Kakko (Sonata Arctica) Noora Louhimo (Battle Beast) Ville Valo (HIM) Timo Kotipelto (Stratovarius)  Jonne Järvelä (Korpiklaani)  Esa Holopainen (Amorphis)  Janne Wirman (Children of Bodom),  Pazie & Timo-Timo (69 Eyes) és Mika Jussila (Finnvox), aki ugye a Nightwish lemezeit maszterinelte.

Azt is most tudtam meg, hogy létezik olyan verseny is, hogy Voice Of Humppa, mert a 2013-as és 2016-os győztes (vagy részvevő) is szerepel a listán.

A humppa népszerűségét igazolandó, két kivágás: egy Japánból, egy pedig Oroszországból, ahol szintén a megjelenő/megjelent lemezről írnak.

Nem muszáj szeretni ezt a stílust, de el kell ismerni, hogy Finnországban és a nagyvilágban is népszerű, és régóta aktív együttes az Eläkeläiset.

Megjegyzem így a cikk végén, hogy a bevezetőben szereplő Humppa hinta egy dal címe finnül az új lemezen. (A szótár szerint: pénz, ár, dohány a hinta jelentése.)

Magyarul mást jelent de jól hangzik a Humpa-hinta  😛

2011-ben a Wacken Open Air-en is felléptek:

Ha rákeresel a YT-on rájuk, sok videót találhatsz.

forrás: wikipedia, www.humppa.com,http://www.propromotion.fi

Facebook Comments

By | 2017-06-19T09:16:52+00:00 április 26th, 2017|Hírek, érdekességek|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] Korábbi cikkünkben írtunk az Eläkeläiset együttesről: Kai is humppázik […]

Leave A Comment