Dagobert Univerzum Misztériuma Második rész

Főoldal/cikksorozatok/Dagobert Univerzum Misztériuma Második rész

Dagobert Univerzum Misztériuma Második rész

Keno Don Rosa

Az észak-amerikai Kentucky állambeli Louisville-ben született, építőmérnöki tanulmányai után feladva eredeti hivatását képregényeket írt és rajzolt a helyi napilap számára egy saját magáról mintázott karakterről. (A két sorozat címe Captain Kentucky, illetve Pertwillaby Papers).

Scrooge McDuck, azaz Dagobert bácsi legnagyobb rajongója. 1986 óta kizárólag Walt Disney képregényeket ír és rajzol. Munkáit a kidolgozottság jellemzi és számos visszautalás a régebbi történetek részleteire.

Don Rosa rajzolási stílusa élesen elkülönül a többi Disney rajzolóétól, a képkockái telítettek, a valós helyszínek szokatlanul autentikusak, a figurák részletesen kidolgozottak. Sokan őt tartják minden idők legjobb Disney rajzolójának. Képregényei a Carl Barks által lefektetett klasszikus Disney alapokra épülnek. Leghíresebb műve a 12 fejezetből álló “Dagobert Bácsi élete és kalandjai” című sorozat.

A Youtube-on fellelhető egy négy részes videó, ahol Don Rosa bemutatja, hol él.

A gyűjteménye elképesztő! Mindenhol könyvek, és emlékek. De nem csak a Disney rajongásának emlékei. Akinek van ideje, nagyon ajánljuk, hogy megnézze! Angol az interjú, de ha nem érted, nem feszít semmit az élményből, mert egy olyan varázslatos világba vezet be minket Don Rosa, amellyel fogható kevés létezhet.

Fotók az interjúból:

A 4 részes “idegenvezetés” Don Rosa házában:

The Life and Times of Scrooge McDuck – Dagobert élete és kalandjai

A kalandok 12 képregény könyvben jelentek meg. Először a dán kiadó, az Egmont adta ki az Anders And & Co.újság formájában 1992 és 1994 között, és később angolul a Dagobert bácsi képregény újság (285-296) A történetek Dagobert bácsi (Scrooge McDuck) univerzum 1947-es bemutatása előtti életrajzát krónikázzák A történeteket később összegyűjtötték és kiadták egy kötetben.

        

A történet követi Dagobert életének fő eseményeit 1877 és 1947 között, aminek legtöbb hivatkozása megtalálható a karakter kitalálójának, Carl Barks történeteiben, hagyva persze lehetőséget később Don Rosa-nak és más alkotóknak, hogy még több részlettel bővítsék. A képregény tájékoztatást nyújt Dagoberthez tartozó számos karakter hátteréről és eredetéről is.

Don Rosa később további történeteket tett közzé, amelyek kiterjesztették Scrooge életrajzát. Ezeket ’Dagobert bácsi társainak élete és kalandjai’ címen adták ki.

FOLYT KÖV 🙂

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:39:52+00:00 június 6th, 2017|cikksorozatok|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet