Dagobert Univerzumának Misztériuma Harmadik rész / első fejezet: Családfa

Főoldal/cikksorozatok/Dagobert Univerzumának Misztériuma Harmadik rész / első fejezet: Családfa

Dagobert Univerzumának Misztériuma Harmadik rész / első fejezet: Családfa

A cikksorozatunk következő részeiben azt mutatjuk be Nektek, hogy Dagobert Misztériuma, és Tuomas lemeze hogyan hatott az emberekre. Valamint hogyan hatott a misztérium magára a szerzőre, Tuomas Holopainen-re. Mit jelent számukra ez a világ?  Hatalmas anyagból összegyűjtött exkluzív cikk.

Az összes interjú, és cikk, melyekből a történetet összeállítottam, mind 2014-ben készült. Tehát az egyéb információkat is az adott időponthoz kell érteni. Az interjúkból és cikkekből az adott témához gyűjtöttem össze a mondanivalót, így több interjú, vagy cikkrészlet is szerepelhet egy egy kérdéskörben.

Hogy ne kelljen mindig megszakítani a történet fonalát, úgy oldottam meg, hogy ha külön nincs kiemelve, ki mondja az adott részt, akkor (idézőjelben írva) mindig Tuomas szavait olvashatjátok.

Kezdjük hát el az utazást Dagobert világába. Lássuk, hogyan is jött létre a különleges album, a Life And Times Of Scrooge, azaz ’Dagobert élete és kalandjai’.

Az én régi álmom vált valóra 14 év alatt.

És tisztelgés korunk egyik legjobb mesemondójának.

Köszönöm, hogy megosztjátok az Élet és Kaland ünneplését! – Tuomas

(A honlapján írta, mielőtt a lemezt megjelent)

Először is, ismerkedjünk meg a rajongás tárgyának karakterével, a világ  leggazdagabbá vált, legzsugoribb kacsájával, hivatalos nevén, Dagobert McCsip-pel.

Valószínűleg 1867-ben született Glasgow-ban, Skóciában, és pontosan 100 évvel később hunyt el Hápburgban (Duckburg).

Édesapja Ferguson McDuck (McCsip), édesanyja Downy O’Drake. Két leánytestvére van: Matilda és Hortense.

Ő a világ leggazdagabb kacsája. Családja azonban meglehetősen elszegényedett, de ő eldöntötte, hogy mindenképp meggazdagszik. 10 évesen cipőpucolóként kezdett dolgozni, és legelső centjét, amit e munkával keresett, mindvégig nagy becsben tartotta.

13 évesen hagyta el hazáját, majd Amerikába költözött, ahol sok kaland részese lett (és számtalan munkát elvállalt, volt például cowboy is). Itt talált egy libatojás nagyságú aranyrögöt, majd az ezt követő évben már 1 000 000 $ boldog tulajdonosa lett. Ebből a pénzből vásárolta meg a Killmul dombot, ahol pár évvel később felépült a Páncélterme, ahol eddig összegyűjtött vagyonát tartotta.

1902-ben telepedett le végleg Hápburgbe, majd az ezt követő években körbeutazta a világot. Amíg ő utazgatott, családja vitte tovább pénzügyeit. 1908-ban vette fel Tollnokinét titkárnőnek.

1930-ban tért haza, ekkor már ő volt a világ leggazdagabb kacsája. Viszont igencsak megváltozott: zsugori és undok lett mindenkivel, még a családjával szemben is, akik ezt nem bírták, így Dagobert McCsip végül egyedül maradt.

1942-ben nyugdíjba vonult, majd egy hatalmas villát vásárolt, itt töltötte nyugdíjas éveit (ezt a házat láthatjuk a sorozatban is).

1947 karácsonyán találkozik unokaöccsével, Donalddal, valamint unoka-unokaöccseivel, Nikivel, Tikivel, és Vikivel. A következő években sok közös kalandot él át velük.

Dagobertnek számos irigye akadt, például Mágika, Glomgold és a Kasszafúró fivérek, akik a rajzfilmsorozatban is feltűntek. Céljuk az volt, hogy megkaparintsák Dagobert pénzét, ez azonban sosem sikerült nekik.

Dagobert 1967-ben halt meg ismeretlen körülmények között, bár valószínűleg azért, mert már nagyon öreg volt. Vagyonát pedig unokaöccseire hagyta.

Dagobert Szerencse tízcentese az első pénz, amit megkeresett. Dagobert szerencsehozó talizmánként hordja magával. Carl Barks találta ki a „The Round Money Bin” című történetben (Dagobert bácsi #3, 1953. szeptember).

 

Don Rosa történetei szerint („Dagobert bácsi: az első 50 év”; „Tízcentes végzet”) Dagobert tízévesen kereste a pénzt cipőtisztító fiúként.

Dagobert egyik fő ellenlábasa, Magica De Spell – a képregényben Kamilla Kajmán – gyakran próbálja ellopni a tízcentest, hogy mágikus amulettet olvasszon belőle, mert a világ leggazdagabb emberének első keresete Midász hatalmával ruházhatja fel a boszorkányt.

A „Krőzus kincsében”, az egyik Don Rosa-történetben az érme bizonyítja, hogy Dagobert valóban a világ leggazdagabb kacsája. Magica De Spell megpróbálja elkészíteni az amulettet Krőzus király első aranypénzéből. Az amulett nem működik, tehát Dagobert még Krőzusnál is gazdagabb.

A mese után folytassuk azzal, ahogy az egész kezdődött…

FOLYT KÖV 🙂 

Facebook Comments

By | 2017-06-19T08:37:43+00:00 június 13th, 2017|cikksorozatok|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet