Dagobert Univerzum Misztériuma harmadik rész negyedik fejezet: A gép forog, az alkotó pihen

Főoldal/cikksorozatok/Dagobert Univerzum Misztériuma harmadik rész negyedik fejezet: A gép forog, az alkotó pihen

Dagobert Univerzum Misztériuma harmadik rész negyedik fejezet: A gép forog, az alkotó pihen

Negyedik fejezet: A gép forog, az alkotó pihen.

 

 Az albumon részt vevő művészek, zenészek, énekesek

 

1 Tuomas Holopainen-billentyűs hangszerek

2 Troy Donockley -ír duda,koncertfurulya,bodhran

 

„És utána… ezt el kell mondanom… elmentünk Skóciába… természetesen, ahonnan Scrooge származik, és történetesen vonatra szálltunk Rannoch Moor-ba, ahol a klán lakik. Elmentünk oda, hogy Troy-jal rögzítsünk néhány “hangulatot”. A fickóval, aki mindenféle idegen hangszeren játszik. Egy éjszakát töltöttünk ott, felvéve a szél süvítését, az esőt, meg ilyeneket.”

 

3 Mikko Iivanainen – gitár, bendzsó

4 Dermot Crehan – hegedű

5 Teho Majamäki – didzseridu

6 Jon Burr – harmonika

Énekesek

7 Alan Reid, mint Dagobert McCsip (az 1., 6., 10. dalban)

8 Johanna Kurkela, mint “Glittering” Goldie O’Gilt (az 1., 2., 4., 6., 8., 9., 10. dalban)

9 Johanna Iivanainen, mint Narrátor és Downy O’Drake, Dagobert édesanyja (az 1., 6., 8., 9. dalban)

(Mikko Iivanainen a testvére, ld fentebb.)

10 Tony Kakko, mint Mesélő (az 5. dalban)

Ennek az albumnak az ötletét legelőször Tony Kakko-nak mondta el, még 1999-ben. Tony azt válaszolta, aki ugyanolyan, ha nem nagyobb rajongója a könyvnek és Don Rosa-nak, mint ő: „Nagyszerű ötlet! Ha valaha megcsinálod, hívj engem is, hogy csatlakozzam!” – válaszolta akkor Tony Kakko.

„Már 15 éve beszéltünk a dologról, és nagyon természetesnek találtam, hogy nélküle nem tudtam volna úgy megcsinálni az albumot, hogy egy dalban ne szerepeljen. Mondhatjuk, hogy szerepet nem játszik, csak mesélő a dalban.”

A ’ Cold Heart Of The Klondike’ című dalban.

11 Pip Williams – zenekarvezető és hangszerelés

„Ő igazán lelkes volt az elejétől fogva, de ő nem olvasta még a könyvet. Így az első dolog volt, hogy elküldtem neki a könyvet, mondván, hogy mondd el, igazán mit gondolsz. Elolvasta, és rögtön értette, hogy mit csináltam, és igazán izgatott volt az elejétől kezdve, úgy értve, hogy itt egy elég mellékes projektről beszéltünk azon emberek számára, akik nem olvasták ezt a könyvet, és nem tudják, ki az a Don Rosa.”

„Mr Pip William-mel a Once album óta dolgozunk együtt. Nagyon jól összepasszolunk. Rögtön tudjuk, a másik mit gondol, és hogy halljuk a zenei tagoltságot, és igazán természetes döntés volt, hogy őt alkalmazzam ehhez az albumhoz is. Így elküldtem neki az összes dal demóját, azt hiszem májusban, így volt négy hónapja arra, hogy megírhassa a zenekari részek kottáit. És tavaly szeptember végén Londonba repültünk, öt napra. Öt nap felvettük a zenekari részeket, és az etnikai ütős részeket, és valami nagyon szépen ment…”

12 London Philharmonic Orchestra

Pip Williams beszél a zenekarhoz a felvételek előtt:

„ Hadd meséljek Tuomas régi álmáról, hogy zenét szerezzen kedvenc Disney képregény könyvéhez, a ’Life and Time Of Scrooge McDuck’-hoz. Nem tudom, hogy valaki közületek olvasta-e, mert nagyszerű filozófikus történetei vannak az életről, morálokról és egyebekről. Fantasztikus könyv! Ez a projekt nem Nightwish, semmi köze a Nightwish-hez. Ez Tuomas szóló projektje, és a zenéje a ’Life and Times Of Scrooge McDuck’-on alapul. És csak élvezzétek!”

13 Metro Voices

14 Ütős szekció

Hogyan válogatta a vendég énekeseket, művészeket és zenészeket az albumhoz?

 

„Csak a legközelebbi barátaimat hoztam, és így készítettük közösen ezt az albumot. És az volt mögötte a filozófia. Ők mind a legjobb barátaim, és kedves ötlet volt, hogy őket együtt hozzam, és együtt csináljuk ezt a dolgot. Ilyet a jövőben is nagyon szeretnék csinálni, valahogy…”

Egy az albumot promótáló interjúban, még 2014-ben Tuomas arról beszél, hogy a legnehezebb volt összekötni a képregény részeket egymással, mert hatalmas és terjedelmes a Don Rosa történet. És még soha nem írt képregényhez soundtrack-et. és ez nagyon nehéz feladat. Megemlíti példának a Duel & Cloudscapes című instrumentális track-et, ami a lemez harmadik száma, és ami mellesleg a kedvenc része a lemezen.

Kik hallgatják majd a lemezt?

Azok, akik a Scrooge képregényeket szeretik, azoknak érdekes lesz meghallgatni a dalokat, és nem kevés a Nightwish hatása is…”

De nem írta egy adott közönség számára. Tuomas elmondja azt is, hogy mondják a lemezről, hogy keveréke Mike Oldfiled-nek, Enya-nak, és Hans Zimmernek, amit dicséretnek vesz.

Milyen volt, amikor Don Rosa először hallotta az albumot?

„Csak ült ott, becsukott szemekkel, hatalmas mosollyal az arcán. A dolog, hogy hasonló zenei ízlésen osztozunk, mindketten szeretjük a filmzenét – kortárs és régebbi – és rögtön mondta nekem: „Hallottam sok-sok John Williamset itt, és Hans Zimmert, és Bernard Herrmann is” – Őszintén élvezte. A finn újságoknak is elmondta, hogy könnyezett, amikor hallgatta a dalokat. „Jó érzés volt, Nagyon, nagyon jó érzés.”

És hogy valaha lesz belőle koncert is?

„Élőben abszolút lehetne játszani, és igazán remek dolog lenne a jövő valamely pontjában, de nekem nem volt egyáltalán tervben, és pillanatnyilag a következő Nightwish album dalainak írásával foglalkozom, ami nagyon elfoglalttá tesz majd az elkövetkezendő években, így nem hiszem, hogy a közeljövőben be fog következni. Lehet, hogy soha… az opció nyitott, megvan a zene, megvannak a kották, talán egyszer…”

FOLYT KÖV 🙂

forrás:wikipedia.com, www.blabbermouth.net, tuomas-holopainen.com, metrovoices.co.uk, en.wikipedia.org

Facebook Comments

By | 2017-06-21T18:22:03+00:00 június 21st, 2017|cikksorozatok|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet