Vissza 2011-be – Hammer Magazin Tuomas interjú 1/2. rész

/, interjúk/Vissza 2011-be – Hammer Magazin Tuomas interjú 1/2. rész

Vissza 2011-be – Hammer Magazin Tuomas interjú 1/2. rész

Négy hosszú év telt el azóta, hogy a szimfonikus metál nagymesterei kiadták a poszt-Tarja korszak első albumát, a Dark Passion Play-t. Akkoriban mindenki fenntartásokkal kezelte a zenekart, és sokan nem is hitték, hogy Anette Olzon énekesnővel sikeresek maradhatnak. A 2011-es Nightwish azonban nemcsak magabiztosabb, de erősebb is, mint valaha. AZ Imaginaerum címet kapott új album mellé jövőre egy komplett film is érkezik, a friss anyag kapcsán pedig Philippe Fachat faggatta ki a zenekar főnökét és dalszerzőjét, Tuomast.

A 2007-es Dark Passion Play album dalai még úgy születtek meg, hogy nem volt énekesnőtök, most azonban már adott hangra, Anette hangjára komponáltál. Ez nagy különbséget jelentett?

Igazából nem. Az persze segített valamennyit, hogy megismertem Anette hangkarakterét, hangterjedelmét, és azt is, hogy miben rejlik az erőssége. Tehát most valóban egy konkrét hangot hallottam a fejemben a dalok megírása közben, már amikor az énekdallamokon agyaltam. De azt azért nem mondanám, hogy emiatt egészen másképp dolgoztam volna. Ugyanakkor az is biztos, hogy Anette most sokkal jobban bele tudta vinni önmagát a dalokba, mint a Dark Passion Play számainál. Egészen más szintet képvisel az ének, mint legutóbb. Az előző lemeznél adottak voltak a dalok, a dallamok, és azokhoz már keveset tudott hozzátenni önmagából. Az egy egészen más szituáció volt. És persze az is rengeteget számított, hogy akkor frissen érkezett a csapatba, és tudta, hogy hatalmas elvárásokkal kell szembe néznie. A kétéves turné és az, hogy a Nightwish rajongók tárt karokkal fogadták, hatalmas önbizalmat adott neki. Most már tudja, hogy elég önmagát adnia.

Anette fogadtatása azért nem volt kimondottan felhőtlen… Nehéz helyzetben volt az egész csapat, de legnagyobb terhet egyértelműen Anette cipelte a hátán.  A turné előtt mindannyian nagyon izgultunk, de aztán fokról-fokra egyre jobb lett a helyzet. El kellett fogadtatnunk a rajongókkal, hogy mostantól már semmi sem lesz pontosan ugyanolyan, mint előtte. Nyilván voltak, és vannak olyanok, akik számára csak is a régi Nightwish az elfogadható, de ezzel nem lehet mit kezdeni. Őket meg sem próbáljuk győzködni, nem is volna értelme. Persze találkoztunk egészen szélsőséges reakciókkal is, különösen Dél-Amerikában, ahol Anette még halálos fenyegetést is kapott. Ez még nekem is sok volt egy kicsit. Ez a mániának már egy olyan szintje, amit sem megérteni, sem elfogadni vagy tolerálni nem vagyok képes. Ez már az elmebetegség kategóriája… Úristen, hiszen csak annyi történt, hogy új énekesnő érkezett a zenekarba… De a lényeg, hogy bármilyen hosszú és kimerítő volt a turné, , afelől semmi kétségünk nem támadt közben, hogy a rajongók túlnyomó többsége szinte azonnal felsorakozott Anette mellett.

Tarjával van bármilyen kapcsolatod?

Egyáltalán semmilyen. Csak az ügyvédeink tárgyalnak egymással! (nevet) De erre a témára egy mondatot sem vagyok hajlandó vesztegetni, úgyhogy ne is kérdezz róla…

Anette-tel barátnak mondható a kapcsolatod, vagy inkább kollegiálisnak?

Úgy fogalmaznék, hogy kollegiális viszony mellett egy egészen jó baráti kapcsolat alakult ki közöttünk. Azt persze nem állítom, hogy a legjobb barátok lennénk, hiszen elég ritkán találkozunk, leginkább csak akkor, ha a zenekarral történik valami. Más országokban élünk, és noha a turné során rengeteg időt töltöttünk együtt, a turné végeztével már nem találkoztunk valami sűrűn.

Ami persze nem is csoda. Egy ilyen monstre turné után az ember még magával sem szívesen találkozik, nem hogy a többiekkel. (nevet) Ilyenkor magányra vágyik a z ember, illetve a családtagjaival igyekszik minél több időt tölteni, meg azokkal a régi barátokkal, akiknek leginkább semmilyen kapcsolatuk nincs a zenei világgal. Ami meg a turnét illeti, néha sikerült összekapnunk Anette-tel, persze nem komoly dolgokon. De az ilyesmi megesik, amikor az emberek hosszú időn keresztül össze vannak zárva. A többiekkel is előfordulnak ilyen viták, összezördülések. Szerintem ez természetes dolog. Amelyik banda azt mondja, hogy náluk egyáltalán nem létezik ilyesmi, az nem szokott turnézni, vagy nem mond igazat. (nevet). Az a lényeg, hogy a problémákat ne söpörjük a szőnyeg alá, ahogy tettük azt korábban Tarjával. Ha volt valami tanulsága mindannak, ami annak idején történt, az pontosan az volt, hogy minden kínos kérdést meg kell beszélni. Nyíltan, őszintén. Még mielőtt nagyobb probléma fejlődne ki belőle.

Az első Anette-es turnénak mi volt a mélypontja számodra?

Amikor Anette hangja kikészült. De akadtak egyéb gondok is, logisztikai nehézségek, problémák a személyzet egyes tagjaival. Ez igen hosszú, és kimerítő turné volt. Megkockáztatom, hogy egy kicsit túlzásba is vittük a dolgot. Az új lemezzel már nem fogunk ilyen gigantikus turnét csinálni. Nincs értelme kikészíteni magunkat.

Az elmúlt négy év során éreztél valamikor is olyasmit, hogy talán mégsem a megfelelő döntést hoztátok meg Anette-tel kapcsolatban?

Soha. Sem én, sem más a csapatból. Ha a turné elindulása előtt voltak is kételyek bennem, nem is annyira Anette, hanem a teljesíthetetlen rajongói elvárások miatt, ezek az első koncertek után szertefoszlottak. Maximálisan vallom ma is, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk meg azzal, hogy Anettet választottuk. Elég csak azt tekintetbe vennem, hogy adott esetben milyen katasztrofális dolgok történhettek volna, valamint azt, hogy a valóságban mi minden történt a négy év során. Nem kérdés, hogy egészségesebbek, magabiztosabbak, erősebbek vagyunk, mint voltunk korábban. Ráadásul, ha minden úgy maradt volna, ahogy volt 2004-2005 táján, akkor talán már a Nightwish nem is létezne. Megjártuk a poklot is, kaptunk sortüzet minden irányból, de túléltük, itt vagyunk. Őszintén mondom, hogy a jelenlegi helyzetünknél jobbat reálisan nem nagyon tudnék elképzelni.

Facebook Comments

By | 2017-10-06T15:12:01+00:00 augusztus 30th, 2017|cikksorozatok, interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.