A Képzelet Tárháza, az Álmok Áruháza 3/3. rész

//A Képzelet Tárháza, az Álmok Áruháza 3/3. rész

A Képzelet Tárháza, az Álmok Áruháza 3/3. rész

„Ó, ez a legjobb album, amit valaha a Nightwish készített” – ezt nem tudja most kijelenteni. Van, aki azt mondja, hogy többször kellett meghallgatni, hogy el tudjon merülni benne.”

Anette azt mondja, hogy nagyon szereti az Imaginaerum lemezt, még jobban, mint a Dark Passion Play-t. Azon gondolkodott, hogy hogy tud bárki olyan albumot, ami első hallásra is hatalmas. Persze vannak dallamok, de sok más cucc is van még. Ami kell hozzá, egy jó minőségű fejhallgató, hogy teljes legyen az élmény. És nem csak egyszer kell lejátszani.

 Mi Pip Williams szerepe? Már három album óta, a Once-szal kezdve az együttessel van, a kórus és zenekari felvételeknél és a tökéletes zenekari kotta megírásában is segít. Miért olyan fontos egy angol ember számára, hogy mit csinál a Nightwish?

 

Tuomas: A kórus és zenekar a Nightwish nagyon fontos részévé vált. Nem vagyok biztos, hogy nélkülük valaha tudnánk új albumot csinálni. Nos, valószínű tudnánk, de mi igazán élvezzük használni őket. 2004 óta már igazán nagyon jól ismerjük, és ő igazán érti, hogy mi miért vagyunk. Érti a szándékomat, és fantasztikus kapcsolatunk van. Nem tudnék mást elképzelni, hogy azt csinálja nekünk, amit Pip. Olyan nagyszerű munkát végez.”

Más szempontból Peep túlságosan értékessé vált? Például amikor az együttes élőben játssza a kórus és zenekari felvételeit, az erősíti a szám drámai mondanivalóját. De érte már kritika az együttest, hogy „csalnak”, mert nem mindent játszanak élőben.

Tuomas:

Nos nem igazán értem, hogy az együttesnek miért kellene mindent játszania. Elszössz a show-ra, és valami komoly és érzelmest akarsz látni. Olyan valamit akarsz hallani, ami hihetetlenül hangzik, ahogy csak lehet? Amikor én egy koncertre elmegyek, és most úgy beszélek, mint egy zenész, nem törődök azzal, hogy élőben minden egyes hangot lejátszanak.”

Vannak olyanok, akik igen…?

Tuomas:

Tudom, tudom. „De ez a véleményem. Láttam élőben Rammsteint, és ők is használnak háttér track-eket, de ugyanez a helyzet nagy sztárokkal, mint Madonna, vagy Britney Spears. Ez nem zavar egyáltalán. Minden a show általános hangulatáról szól. És hadd hangsúlyozzam, ez annak fokozása, amit a Nightwish csinál. Öten vagyunk a színpadon, és mi teljesen élőben játszunk – minden vokált és hangszert.”

Ez egyszerűen a legjobb audió élmény érdekében van?

„Pontosan, nem lenne ugyanolyan (a szempl-ek nélkül) Tudjuk, mert kipróbáltuk. Annyira lényeges része a hangzásunknak, hogy nem hagyhatjuk el. És persze, hogy nem vihetünk egy igazi zenekart, vagy kórust magunkkal az útra, ez egyszerűen túl drága.”

Van egy kis rész benned, aki egyszerűbb felvételt csinálna, mint az Imaginaerum? Nem különösen egyszerűen tettétek magatokévá, vagy igen?

Anette:

“Tulajdonképpen, igen. Nagyszerű együttes vagyunk azoktól a filmes elemek nélkül is, amit Tuomas hozzá szeretne adni. Nagyon, nagyon szép volna egy nap akusztikai alapokon nyugvó albumot készíteni, vagy még több rock’n’roll hatásokkal. Ez bizonyítaná, hogy nem kell zenekaros, és persze sokkal gyorsabban meg lehetne csinálni. Az albumok közti négy-öt éves űr egyszerűen túl hosszú.”

Facebook Comments

By | 2017-09-19T09:04:43+00:00 szeptember 19th, 2017|cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.