Marco bemutatja: Így lehet saját stúdiód

/, interjúk/Marco bemutatja: Így lehet saját stúdiód

Marco bemutatja: Így lehet saját stúdiód

Biztosan sokan belefutottatok már Marco azon videójába, ahol saját stúdióját mutatja be. Ebben a videóban Marco kizárólag finnül beszél, a feliratozás angol…már, amikor megjelenik. Nekünk sikerült elcsípnünk egy feliratosat és fordítói csoportunknak – a videó fordításért Afronak–  hála, elolvashatjátok hogyan is épített magának Marco egy stúdiót.

Íme a történet Marco sajátos stílusában:

“Szép délutánt!

Szóval, Marco Hietala vagyok és a Nightwish-ben játszom.

Most itt vagyunk az otthoni stúdiómban, ami a „Marco küzdőtere 2.0” névre hallgat. Az előző házamban volt a korábbi verziója, tulajdonképpen a kerti fészerben kapott helyet. Most ez a stúdió magába a házba lett beépítve. Kicsi, viszont nagyon profi. A jelút és az eszközök tiszták annyira, hogy album minőségű hangzást csinálhassak.

A zoknik ma reggel lettek felhelyezve.

A felszerelések többségét a Nightwish legutóbbi nyári táborából szereztem, ahol az „Endless Forms Most Beautiful” albumon dolgoztunk. Szóval a készletem egy része már akkor használatban volt. Más szavakkal élve, már szereztem tapasztalatokat hangmérnökként és sok tapasztalatom van a stúdió munkában is. Én egy olyan srác vagyok, aki szeret zenét és szövegeket írni, majd szeretem ezeket kipróbálni s felvenni. Szóval ez teljesen tökéletes, illetve fontos számomra. Felépíteni ezt az egészet.

Sokkal több segítséget kapok, mint amennyire valaha számítottam annak ellenére, hogy jó kapcsolatban állok a Genelec-el. Már évek óta az ő felszereléseiket használom, szóval elhatároztuk, hogy kipróbáljuk a 8351s-t és megnézzük, milyen a hangzása itt. Eddig azt kell mondjam, nagyon jó. A srácok a Genelectől már hitelesítették egy pár alkalommal. Ezen megfigyelésekkor a hitelesítés nem csak hallgatást jelent, majd utána csavaroznak valamit vagy ilyesmi. Nem, ez a rendszer alaposan kidolgozza a rendelésre készített szoftverrel – felület és mikrofon, amit te állítasz be, majd a hangszóró teszthangszínt ad a mikrofonnak, majd a szoftver érzékeli, hogy az adott hangszín hogyan hallatszódik a szobában. Ez azt jelenti, hogy ha három helyről verődik vissza, például a falakról, a mennyezetről és a padlóról, vagy bármiről, akkor ez a szoftver kiszámítja az optimális korrekciót. Ezek a módosítások teszik lehetővé, hogy megkaphassuk a legalaposabb és jó visszhangot. Amint ez megvan, meghallgathatod a rendszerben és megnézheted az adatokat. Természetesen, ha neked megvannak a saját preferenciáid az egyensúlyt illetően, amit szeretnél követni – például mennyire szeretnéd hallani a magas, mély vagy közepes frekvenciákat és ilyenek – akkor ezek személyes döntések. Azonban az alap munka, amit a kalibráció elvégez, létrehozza és optimalizálja a hallgatói környezetet – ez egy lényeges és kiváló munka. Most már elmondhatom, hogy számos alkalommal ültem ott, a zene mélyére ástam, mivel hajlamos az erős basszusra, azonban valamilyen oknál fogva én ezt kedvelem. A tiszta basszus érdekében akusztikus „kezelést” kell végrehajtani a szobában. Az én esetemben Janne Riionheimo a Riionheimon Akustiikatól jött, megnézte a szobát, megmérte a magasságát és egyéb méréseket végzett és elküldte nekem az eredményeket már a rá következő napon. Nem telt többe két napnál, lerajzolta nekem az akusztikus terveket és elküldte nekem ezeket e-mailen és egy pár barát, illetve kolléga segítségével vásároltunk pár nyers gerendát, egyenletesebbeket a benti részre és egy pár kőzetgyapotot, és felépítettük, pont itt. Mindent a rajzoknak megfelelően helyeztünk el és így tovább. Csak nagy köszönetet tudok mondani mindannyitótoknak: Genelec, Riionheimo és az összes barátom, aki segített. A következő alkalommal, ha bármelyikük stúdiót fog építeni, ott leszek!
Igen, ez volt itt és igaz, időbe telt mivel tavaly álltunk neki és 2017 áprilisában lettünk készen. Persze az olyan srácok, mint én, elég gyakran vannak úton, szóval a dolgok darabonként készültek el, de itt van! Köszönöm, hogy megnézted és ha ihletet kaptál arra, hogy otthoni stúdiót építs, elkészülhet – és rögzíthetsz album minőségű cuccokat.

Köszönöm!

Oké, és ez a vadonatúj csilingelése a vadonatúj stúdiómnak.

Marco küzdőtereeeeeeeeeeeeee.”

IMÁDUNK MARCO! ♥♥♥

Facebook Comments

By | 2017-10-17T17:12:12+00:00 október 17th, 2017|Hírek, érdekességek, interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.