Marco – vissza a pokolból

/, interjúk/Marco – vissza a pokolból

Marco – vissza a pokolból

 

Prológus:

Nem szoktam írni arról, hogy milyen érzéseket hoz fel bennem egy-egy cikk megírása. Ez a cikk más.
Ez egy ember küzdelme az alkoholizmussal.
Egy igaz emberé, aki sok-sok tízezer rajongó példaképe, csodája.
Egy emberé, aki emelt fővel vállalja tetteit és annak következményét.
Egy emberé, akit elkísérhetünk a pokolba és vissza.
Nem titok, hogy a cikk végére nyeltem vissza a könnyeim.

Köszönöm L. L., hogy lefordítottad.

Köszönöm, hogy meg írhattam.

 

Marco hosszú éveken át küzdött az alkoholizmusával, sokáig nem látott kiutat, mély és sötét gödörnek érezte életét. Ezt jó ideig magának sem ismerte be, mígnem átszakadt egy gát és nyíltan, önmagát felvállalva nézett szembe saját démonaival. Azokkal a démonokkal, melyekkel már gyermekkorában megismerkedett.

40 évvel ezelőtt, valahol Finnországban egy tizenegy éves fiú áll az udvaron és látja, amint a szomszéd fiú súg valamit unokatestvére fülébe. Marco-t hajtja a gyermeki kíváncsiság, a nagyobbak titkai, velük tart. A tejtartó polcok titkot rejtenek. Két vörösboros palackot.  A tizenegy éves fiú reszket belülről, de elbűvöli a tiltott dolog, az alkohol. Áhítattal vegyes félelemmel nézi, amint a nagyobbak isznak az üvegből. Nem akar kimaradni, hajtja a vágy, hogy a nagyokkal tartson.

Megkóstolja. Furcsa ízt érez a szájában, nem tetszik neki, de nem vallhat szégyent. Kis idő múlva jóleső érzés kezd terjedni testében…valami furcsa bizsergés, amitől nevetnie kell. Még kortyol az üvegből… A gyermek Marconak nem kell sok és öntudatlanná válik. A nagyobbaktól tudja, hogy a parkban mászkált részegen, arra sem emlékszik, hogy a nadrágja miként tűnt el…

Az italozás része a finn kultúrának….

Marco olyan természetességgel állt az alkoholhoz, mint bármely finn falusi gyerek. Gyermekkorát Tervoban töltötte, ebben a kis faluban, ahol a fiatalok önkifejezési lehetőségei korlátozottak voltak. Az alkohol nyújtotta a menekvést, az elvarázsolódást az összefolyó időben, ahol a hétköznapok nem különböztek a hétvégétől. Az alkohol eufóriát adott, kizökkentette az unalmas valóságból, ahol az állatok tartása, a borjak ellése töltötte ki a napokat… a hosszú sötét napokat…

A tinédzser Marco ivási szokásai a gimnáziumi évek alatt változtak meg. Rossz irányba. Tervo-ból  Kuopió-ba költözött nagynénjéhez, itt végezte a gimnáziumot.

A hétvégi hazalátogatások alkalmával mindig kapott 100 eurót és annyi ennivalót (húsgombócot, kolbászt), aminek a következő hétvégéig kellett volna kitartania…. Az alkohol utáni vágy, az alkohol okozta könnyűség miatt sokszor már szerdán nem maradt a pénzéből semmi.  Csak ez a vágy lebegett szeme előtt akkor is, amikor a kis üzletekből ennivalót, dohányt, alkoholt lopott…  Nem törődött azzal, hogy mit cselekszik.

A gimnázium befejezésével Marco szabadnak, gondtalannak érezte magát. Végre elindulhatott azon az úton, amire vágyott. Végre kereshetett zenekari tagokat abba a rockzenekarba, melyet középiskolás évei alatt alapított…

A TAROT debütáló albuma Spell of Iron címen jelent meg 1986 decemberében. Hatalmas öröm és boldogság az ifjú Marco életében.

Az első turnéjukon belekóstoltak a szabadság, a vadság, a felhőtlen bulizás érzésébe. Voltak az akkori Szovjetunióban turnézni, ahol nem számított, hogy a szállásukon vizesek a falak, hideg van és a lámpák alig világítanak. Élvezték a „rock sztársággal” járó előnyöket, az alkohol okozta mámort.

Marco nem gondolt arra, hogy az alkohol milyen problémákat okozhat, hisz fiatal volt, tele erővel, hozzászokva a finn italozási kultúrához a legnagyobbnak képzelte magát.

A keserű ébredés 1996-ban érkezett. Egyre többször észlelt a torkában valami furcsa, fojtogató érzést. Az orvosa rossz hírt közölt: polipot talált a hangszálain, melyet műteni kellett. A műtét következtében Marco elveszítette a hangját, a talaj teljesen kicsúszott a lába alól. Minden kilátástalannak tűnt… Akkori barátnője mindent elkövetett Marco gyógyulásáért, szinte a nap 24 órájában ápolta. A kapcsolatuk azonban véget ért és Marco ott állt kilakoltatva. Helsinkiben keresett magának lakhelyet. Egy 20 négyzetméteres szobán kellett osztozniuk hárman.  A négy fal közé bezárva, hangját elvesztve egyre sötétebb gondolatok gyötörték. A teljes kétségbeesés depresszióban csúcsosodott ki. Végül erőt vett magán és felhívta az ottani lelkisegély szolgálatot, ahol nemcsak meghallgatják a problémával küzdőt, de nyomon is követik a mentális gondokkal küzdő fiatalokat. A pszichiáter által adott antidepresszánsoknak és a vele folytatott beszélgetéseknek köszönhetően sokat javult az állapota. A hangja is rendbe jött.

Az ezután következő tíz évben eljött a boldogság az életébe. A depressziós időszak után újra szerelmes lett, 2001-ben pedig ikrei születtek, majd néhány hónappal ezután a Nightwish basszerosa lett. Az életében minden a helyére került. Felhőtlenül boldog volt.

De jöttek az óriási sikerek, a hosszú világkörüli turnék, mely a mindennapokban önmagával való összecsapásokat eredményezett.  Feleségével, gyermekeivel való kapcsolatára is rányomta bélyegét. Marco ismét elkezdett alkoholizálni, nagyon gyorsan újra a sötét, mély gödörben találta magát. Küzdött, hogy a depresszió tüneteit a közönség ne vegye észre. Rájött, hogyha a depresszió elleni gyógyszereket alkohollal kombinálja ez olyan eufóriát okoz, mely képessé teszi, hogy a színpadon teljesítsen. Azonban ennek az eufóriának az árával nem számolt. Egyre mélyebben merült el a depresszióban, a gyógyszerek hatására két napig képes volt a látszólag normális életvitelre, a rákövetkező négy nap pedig maga volt a pokol, a kétségbeesés, az egyre mélyebbre zuhanás.

Marco furcsa, egyre inkább kiszámíthatatlan viselkedése aggodalmat és félelmet keltett a zenekar tagjaiban. Az érzelmi reakciói egyik pillanatról a másikra változtak, kiszámíthatatlan lett és soha nem lehetett tudni, hogy mikor issza részegre magát. Már reggel, vagy a koncert után….

Ráadásul a memóriája is egyre rosszabb lett. Néha elindult a szobából egy furcsa, meztelen nő mellől anélkül, hogy tudta volna, hol volt, vagy mi történt. Néha a józanodás után jött rá, hogy előző este elvesztette pénzét és személyi igazolványait.

A feketeség egyre nőtt és takarta el a valóságot. Már nem volt képes reálisan gondolkodni. Nem volt kapaszkodó csak a sötétség mely húzta, húzta egyre mélyebbre, olyan mélyre, hogy sokszor feltette magának a kérdést: mi értelme a létezésnek, mi értelme az életének….

Ismét pszichiátriai kezelés… A pszichiáter nyilvánvalóvá tette számára, hogy vagy véglegesen és teljesen leáll az alkoholizálással, vagy az életét kockáztatja.

Marco választott.

Legutolsó alkoholos italt a 2010-es év végén, a Kuorosota program végén „élvezte”. Marco a döntést meghozta és azóta egyáltalán nem nyúlt alkoholhoz és nem is fog. Túl nagy árat fizetett, de ugyanakkor szerencsésnek gondolja magát, hogy megadatott az újrakezdés lehetősége.

Hogy boldog-e most Marco? Nem, nem tudja boldog-e, tíz évig tartó házassága tavaly válással zárult. Talán kicsit büszkének érzi magát, hogy képes volt végleg abbahagyni az italozást. Azonban borzasztó bűntudata van, mert az alkoholizálás volt a legrosszabb dolog, amit valaha is tett az életében. Az alkohol a benne lévő sötétségre és arra a rengeteg fájdalomra, könnyekre emlékezteti, amelyeket ő okozott a vele élőknek, feleségének, gyermekeinek….

A jelen

Az éneklés és a játék mára elválaszthatatlan része, a „saját lelki gerince”.

„Ha megölném a képességemet és a karrieremet, megölném önmagam legfontosabb részét…. aztán mindennek vége lenne. Nem lenne semmi okom megmenteni magam.”

Epilógus:

Bízom benne, hogy sokan másképp tekintünk Marco vallomása után az alkoholizmusban szenvedőkre. Nem mindenkinek adatik olyan akaraterő, mely Marconak megadatott.

Egy kemény küzdelem megnyerése után még mindig nem tekinti magát sem győztesnek, sem hősnek csak gyarló embernek, ki többször elbukott.

Köszönjük Marco az őszinteséget és hidd el vár még rád boldogság. Az erőd meg van hozzá.

Igazi példakép vagy!

Forrás: apu.fi

Facebook Comments

By | 2017-11-05T18:08:49+00:00 november 1st, 2017|Hírek, érdekességek, interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.