Auri – a nyúl üregétől a mennyei mezőkig I.

/, cikksorozatok/Auri – a nyúl üregétől a mennyei mezőkig I.

Auri – a nyúl üregétől a mennyei mezőkig I.

Auri, mely misztikusságával birizgálja kíváncsiságunkat.  

Auri. Tuomas, Johanna és Troy különleges, egyedülálló alkotása.

Auri, mely egy gondolatból, barátságból fogant.

Az Auri három elhivatott művész szenvedélyén keresztül kelt életre, akik szükségét érezték egy olyan zene létrehozásának, amit nem is igazán tudnak körülírni, egyszerűen ez a harmonikus szimbiózis formálta ilyenné. 2011-ben az együttesben először merült fel az ötlet, hogy valami mást alkossanak.

Tartsatok velünk és az Aurival Tuomas, Troy és Johanna varázslatos világába. Oda, ahol csak a képzeleted szab határt. Oda, ahol bejárhatod a nyúl üregét és felemelkedhetsz a mennyei mezőkig.

A tökéletes szimbiózis

Tuomas így mesél erről:

„Egy teljesen új világ nyitotta meg kapuit előttem. Igazából el sem tudom mondani, hogy pontosan mi történt, de az Auri-n való munka igazán sokat segített, és újra inspiráltnak érzem magam.”

„Régóta ismerjük egymást és jó barátok vagyunk a való életben is. Sok időt töltünk együtt így elég korán rájöttünk, hogy milyen zenei területeket részesítünk előnyben. Ugyanaz a véleményünk a zenéről, ugyanazt a zenét szeretjük és mindannyian imádunk zenélni. Szóval egyértelmű volt, hogy közös projektbe kezdünk, hogy kiderítsük, mire vagyunk képesek együtt.  Egyszerűen csak kíváncsiak voltunk.

Addigra Troy már megírta az „Aphrodite rising” című számot. Megcsináltuk a demó verziót, ami mindannyiunkra lelkesítőleg hatott. Azonnal tudtuk, hogy működik a dolog, mindenképp készítenünk kell egy teljes albumot.”

(„Aphrodite rising”, melyet évekkel ezelőtt felvettek, de sehol nem látható, sehol nem hallható. „Afrodité felemelkedése”, sokat sejtető dalcím… Afrodité, aki a szerelem istennője, aki Zeus villámától megérintett tenger habjaiban született, és kagylóhéjon hajózott Kythéra szigetéhez.)

„Sajnos akkoriban nem igazán volt időnk, ezért a projektnek várnia kellett. Az együttesnek ott volt a Nightwish, Johanna is teljesen el volt havazva a szóló albumaival. Egyszóval az időzítés nem volt megfelelő, de az ötlet sosem hagyott minket nyugodni. Aztán amikor 2017-ben eldöntöttük, hogy erre az évre szabadságoljuk magunkat a Nightwish-től, egyértelművé vált, hogy eljött az idő összerakni a dolgokat, hogy meglássuk, mivel tudunk előrukkolni. Új dalokat írtunk, Cornwall-ba utaztunk fotózásra és felvettük az albumot nyáron nálam Finnországban. Troy Angliában játszotta a részeit. Volt pár vendég zenészünk is az Egyesült Királyságból és Hollandiából. Mindenki remek munkát végzett és szeptemberben összeraktuk az egészet.”

Messze az itt és mosttól

Minden egy látomással kezdődik. A művész képzelete magasan lebeg a levegőben, alkotóelemei sokoldalú ötletszilánkok, amik fokozatosan körvonalazódnak, lassan alakot öltenek, és aztán kitörnek az alkotóik elméjéből egy új projekt formájában teljesen váratlanul. Ez a folyamat teljesen normális. Pontosan ez történt ezzel a három kiemelkedő zenésszel, akik az Auri formájában megalkották ezt a zenei ékkövet, ami még fényesebben ragyog, mint a sarkcsillag az esti égbolton. Johanna Kurkela, Tuomas Holopainen és Troy Donockley- az Auri karizmatikus főszereplői- egy tündérmese utazásra viszik a hallgatót téren és időn keresztül, messze az itt és mosttól. Kicsit az „Alíz Csodaországban” varázslatos kalandjaira emlékeztet.

Ez a varázslatos és szürreális elemekkel megtűzdelt széleskörű hangzuhatag az összes érzékünket megérinti. Néha sóvárgó és álmodozó, aztán újra élénk és intenzív. Az Auri dicsőít egyfajta epikus romantikus etno- pop-ot, ami olyan benyomást kelt, mintha egy furcsa nem kézzelfogható gömbben lebegne az ember, de ugyanakkor elszabadít egy bámulatos hangzásvilágot és teret nyit a végtelen fantáziának. Alapul veszik a kelta hagyományos dallamvilágát, egy álomszerű filmes légkört teremtve búskomor dallamokkal, misztikus elemek váltakozásával és a csodálatos hangszereléssel feneketlen mélységeket szabadítanak fel…

A mesebeli utazás hamarosan folytatódik, maradjatok velünk…

forrás: Troy Donockley

Facebook Comments

By | 2018-01-28T20:44:40+00:00 január 27th, 2018|A zenekar tagjainak projektjei, cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.