Auri- A nyúl üregétől a mennyei mezőkig II.

/, cikksorozatok/Auri- A nyúl üregétől a mennyei mezőkig II.

Auri- A nyúl üregétől a mennyei mezőkig II.

Egy teljesen új világ

Az Auri karakterének nagyrészét az a csodálatos kötelék alkotja, ami egyesíti és mozgatja a tehetséges triót.

„Az egyik kedvenc idézetem egy angol zeneszerzőtől Ralph Vaughan Williams-től, aki egy interjúban jegyezte meg:” “Úgy tűnik az emberek sosem gondolnak arra, hogy valaki csak úgy zenét akar írni” –  idézi Tuomas.  Ez volt Williams filozófiája.

Ralph Vaughan Williams (1872-1958) leghíresebb műve, a “Fantázia egy Thomas Tallis témára” . Érdemes belehallgatni, hisz Tuomas művészetére is hatást gyakorolt. A komolyzene fontos része Tuomas életének. Zenei fejlődése során minden alkotásában,  erőteljesen fellelhetőek a klasszikus szimfónikus elemek. Tuomas nem kizárólag a metal világában él, ennek ékes bizonyítéka az Auri album. Érdekes, hogy ritkán esik szó arról, hogy Tuomasra, mely klasszikusok gyakoroltak nagy hatást…

Egy rövid időre merüljetek el velünk  egy másfajta, de mégis ismerős zenei hangzásban:

“Williams filozófiája jellemző az Auri-ra is. Nincs rejtett jelentés, csak élvezzük azt, hogy együtt zenélünk. Amit hallasz az az, ami. Magától történik.  Alapvetően ugyanez a munkafolyamat a Nightwish-nél is. Nem igazán látok különbséget, egy dolgot kivéve. A Nightwish hatalmasra nőtt, és teljesen más a dinamikája. És ott van az Auri,  a teljesen új projekt, csak három ember, akik az alapoktól kezdik.”

Tuomas fő oka arra, hogy egy évig szüneteltesse a Nightwish-t az volt, hogy úgy érezte elérte az abszolút kreatív csúcsot mint zeneszerző és dalszerző a mostani mesterművével,  az Endless Forms Most  Beautiful-al, főleg az utolsó dallal, a The Greatest Show on Earth-tel.

A dal, mely egy csodálatos szimfónia.  Hallgassuk, és szárnyaljunk, zuhanjunk, könnyezzünk együtt a lelket felkavaró, simogató szépséggel.

Tuomas folytatja gondolatát:

“Nem éreztem késztetést dalszerzésre, próbáltam írni pár számot ezalatt a szünet alatt, de mindig elakadtam. Úgy tűnt semmi sem segít. Úgy éreztem, nincs mondanivalóm, fura volt… Egyáltalán nem éreztem úgy, hogy dolgozni akarok a Nightwish-en”-sóhajt fel. “De az Auri segített abban, hogy újra tudjak összpontosítani. És a pillanat, amikor a kezünkben tartottuk a kész művet ezek a gátak mintha megtörtek volna és a következő két hónapban semmi mással nem foglalkoztam, csak a Nightwish-sel. És rengeteg új dalon dolgoztam, egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Igazából nem is tudom megfogalmazni, hogy pontosan mi történt, de az Aurin való munka sokat segített, és újra inspiráltnak érzem magam.”

Mennyei metál

“Az Auri a közös szenvedélyünk eredménye, mindenki részt vett mindenben.” Viszont Tuomas nem akar túl sokat felfedni a dalokról és a történetükről, “mivel a hallgatóknak maguknak kell megalkotniuk a saját történeteiket  a dalokhoz. Végtére is ez az, ami gyönyörűvé teszi az albumot. Minden egyes ember fantáziájából kel életre. De annyit elárulhatok, hogy  némelyik tartalmat és dalszöveget Patrick Rothfuss könyvei ihlették. Talán azok, akik ismerik ezeket a könyveket és történeteket fel fogják ismerni a párhuzamokat és bizonyos forgatókönyveket, de higyjétek el az album ennél sokkal több.”

Patrick Rothfuss (1973.),  epikus fantasy stílust képviselő amerikai író. Rothfuss nagyszerűen és varázslatosan bánik a szavakkal.  Legismertebb könyve a “Királygyilkos krónikák” sorozat. Ebben a sorozatban (Szótlan tárgyak lassú szemlélése) jelenik meg Auri: Mélyen az Egyetem alatt van egy sötét hely, ősi járatok és kihalt szobák szakadozott hálója, amelyről kevesen tudnak. Ennek az elfeledett helynek a szívében, az Odalent kígyózó alagútjaiban él egy lány. Aurinak hívják, és rengeteg titka van…

A következő részben meglepetés vár rátok…

Forrás: Troy Donockley

Facebook Comments

By | 2018-02-08T18:11:03+00:00 január 29th, 2018|A zenekar tagjainak projektjei, cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.