Az AURI világa – KaaosTv Interjú Első rész

/, Egyéb, Hírek, érdekességek/Az AURI világa – KaaosTv Interjú Első rész

Az AURI világa – KaaosTv Interjú Első rész

KAAOS TV interjú az AURI tagjaival a Hotel Helka-ban, Helsinkiben.

Az első kérdésre, hogy hogyan kezdődött számukra az év, Tuomas elmondja, hogy minden arról szól, hogy újra aktiválják a gondolatokat a megszakítás után. Egy csodálatos évkihagyás után, ami nem is volt annyira évkihagyás, mert megy minden rendben.
A riporter elmondja, hogy az interjú a debütáló, és a majd márciusban megjelenő Auri album kapcsán született meg. Kérdése a 2011-es évre vonatkoznak, mert ekkor kezdődött el a projekt.

Tuomas:
“2011-ben lett a mag elvetve, amikor is Troy megírta az első dalt, az Afrodité felemelkedését, ami azonban teljesen más történet. Akkor tudatosult bennünk, hogy hármunknak mindenképpen együtt kell zenélni, mert annyira összhangban van, amit a zenéről és az életről és mindenről gondolunk, és ez olyan ritka dolog, hogy össze kell jönnünk, hogy megtudjuk, vajon milyen zenét vagyunk képesek együtt, így hárman létrehozni. Éveken keresztül viszont annyi más feladatban vettünk részt: Johanna a szóló karrierjével, mi meg a Nightwish-sel voltunk elfoglalva, – az EFMB albummal, és turnéval – így 2017-ig esélyünk sem volt, hogy megvalósítsuk ezt az álmot, amit Aurinak hívnak. 2016-ban jött a felismerés, hogy a „Van valami a jövő évre?”, „Van valami a naptáradba írva a következő évre?” kérdésre a válasz: „Nem igazán, abszolút semmi! „ Mi lenne akkor, ha megpróbálnánk csinálni valamit?”
Egy kissé szokatlanul történt az egész, mert az első dolog, amit múlt márciusban megcsináltunk, a promóciós fotók voltak az együttessel és a tájképpel, az album füzetkéjéhez. Ez valamiféle inspiráció volt, és még jobban kényszerített, hogy folytassuk a folyamatban lévő albumot.”

Tulajdonképpen a dalok hol íródtak, hogy születtek? Folyamatosan a hat év alatt, vagy a Nightwish évkihagyása során öntöttétek végső formába? Hogy működött ez valójában?

Troy:
“Ez egy nem megszokott, és különös módon készült album volt. Valójában, a projekt első magjaitól – Nem, ez nem egy projekt! – Ez egy entitás a legeslegelejétől fogva, mert elkötelezettségeink voltak… Johanna szóló munkája, és nekem és Tuomasnak a Nightwish… az egészet beraktuk egy fagyasztóba, még magát az ötletet is lefagyasztottuk. De attól még ott volt, és suttogott hozzánk, hogy meg kell történnie, így egész idő alatt semmit nem csináltunk az Auri-val, semmit, csak beszéltünk róla, amikor találkoztunk, és tudtuk, hogy egyfajta kísérlet lesz, nem tudtuk, hogy hogyan kristályosodik majd ki, hogyan valósul meg. Az is furcsa, hogy a fotókat készítettük el elsőként, az album előtt. Egy még nem létező album előtt. Egy igazán összesűrűsödött pillanat volt, és igazán gyors tempóra váltottunk. A zene írása…, Nos, mindent megcsináltunk hat hónap alatt. A lemezen 11 dal van, de ebből tízet hat hónap alatt készítettünk el. Ez volt a valaha leggyorsabb munkánk. De hajtott és inspirált minket, olyan mélyen, hogy a dolgok mintha maguktól íródtak volna.

Tiszta látomásaitok voltak, hogy mit akartok, ami entitásnak hangzik?

Johanna:
“Meg akartunk nyílni, és belehelyezni magunkat a zenébe. Kifejezni a zenén keresztül, hogy milyenek vagyunk, és a barátságunkban mi a közös, ami alapjában véve ugyanazok a dolgok az életben, amit szeretünk, ugyanazok a filmek, zenék, ugyanúgy értelmezzük a világot, ugyanolyan módon. Ez egy nagyon ritka kapcsolat, és harmónia a többiekkel.”

Tuomas:
“Nem hiszem, hogy valaha beszéltünk volna részletesen, hogy milyen dalokat kell írnunk ehhez a projekthez. Az volt, amikor elhatároztuk, hogy folytatjuk az Aurival, hogy : „Oké, csináljunk dalokat, mindannyian, otthon…”. Soha nem beszéltünk arról, hogy a dalt akusztikus gitárral írjuk-e, vagy „hans zimmer-es”, vagy ’vangelis’-es legyen-e. A dalok a legtermészetesebb módon jöttek, volt ami Yorkshire-ben, volt ami Kitee-ben, és megálltak tizenegynél. És amikor meghallgattuk, amit létrehoztunk, azt mondtuk, hogy ez tökéletes! Kezdjünk el dolgozni velük! Alapvető szabadság volt zenei kifejezésükben. Nem beszéltünk konkrétumokról.”

Troy:
Az ösztöneinket az entitás parancsai szerint lovagoltuk meg. Az egész dolog szinte magától növekedett. A termőtalajból, ahonnan nőtt, a mi életszeretetünk volt, amilyen a világ, itt és most. Tehát ez volt a termőföld… megint metaforákkal élve… Mi csak öntöztük a szeretetünkkel, lelkesedésünkkel, és ösztönünkkel, és a dolgok csak körülnőttek minket, ránk tekeredtek, és most itt vagyunk.
Riporter: Akkor először a zenét szereztétek, és utána jött a dalszöveg, vagy egy időben, hogy történt ez?
Együtt:

“Kéz a kézben, egyszerre, igen… igen…”

Troy:
“Ez láthatatlanul történt, mert az volt az alaphelyzet, hogy zenét szerzünk. Kitee itt volt, és North Yorkshire meg ott… (mutatja a két távoli pontot), és áthajigáltuk a zenét egymásnak. De nem úgy, mint az iszapot…placcs… Nem sárdobálás… A zenét, amit egymásnak átdobáltunk, el is kapta az, akinek dobtuk, és beleraktuk álmaink kamráiba, és elkezdtük összerakni őket. A másik, hogy nagyszerű dolog olyan emberekkel dolgozni, akik nagyon közel állnak hozzád, hogy nincs soha kérdés, hogy hová is tartunk. Tuomas csodálatosan fejezte ki a héten, hogy itt nincs vezető, nincs front ember, vagy frontasszony, és a legfontosabb, hogy nincsen producere sem ennek a zenének. Senki nem a létrehozója, a termőföldből születik, ahonnan varázslatos palánták nőttek ki. Rendkívüli helyzetben voltunk, ahol nem volt félelem… semmilyen teljesítési kötelezettség félelme. Mindez úgy, hogy egyikünk sem mondta, hogy Ahh, ez az! Ebben a lelkiállapotban voltunk hat hónapon keresztül, ami egy lehetetlen dolog lenne sok ember számára, de mi benne voltunk, hogy újra felvegyük az alkotás iramát, és más dolgokat, és kivirágzott a szemünk előtt, felragyogott az életben. És megtörtént! Nem megszokott módon dolgoztunk, úgy értem, hogy tudom, hogy ezek a modern kori emberek MIDI fájlokat… és fájlokat küldözgetnek a világszerte, és elmondhatod, hogy ezt megcsináltad. Mi külön voltunk, de az Auri-val közösen dolgoztunk, mindannyian a saját kis világunkban, de ugyanakkor teljesen össze voltunk kapcsolódva. Yorkshire és Kitee teljes összhangban. Ahogy mindig is volt. ”

Nyilvánvalóan a Nightwish része vagytok, és nyilvánvaló az is, hogy ha zenét írtok a rajongóitok elvárják a bizonyos stílusú zenét, de úgy gondolom, hogy ezzel teljesen szabad kezet kaptatok, hogy azt csináljatok, amit akartok. Milyen megnyugtató érzés ez?

Tuomas:
“Ugyanilyen megnyugtató a Nightwish-sel is. Nem gondolok a visszhangra, és a rajongókra. Valójában senkire sem. Meg kell lenned a zenei szabadságodnak, meg kell legyen a megfelelő egyedüllét, amikor írod a dalokat, és nem akármilyen nyugtalanság, és ebben az értelemben a Nightwish és az Auri is ugyanabból a termőföldből fejlődött ki. Persze óriási különbségek vannak az együttesek felépítésében, hiszen az Auri újdonság, három fővel, és csak most jelentkezik az első albummal. A Nightwish pedig az alapvető behemót, aki jelen van már 22 éve, és hat fős, hosszú történettel. Így van különbség, de ha a magból származik mindkét létező együttes, miért készítünk nekik, és velük dalokat? Ez ugyanaz a dolog, nincs különbség.”

FOLYT KÖV 🙂

forrás:kaaoszine.fi

Facebook Comments

By | 2018-02-12T16:14:44+00:00 február 12th, 2018|cikksorozatok, Egyéb, Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.