Az entitás – KaaosTv Interjú Második, befejező rész

/, Hírek, érdekességek/Az entitás – KaaosTv Interjú Második, befejező rész

Az entitás – KaaosTv Interjú Második, befejező rész

KAAOS TV interjú az AURI tagjaival a Hotel Helka-ban, Helsinkiben. 2. rész

Emlékszem, hogy beszéltem veletek az EFMB kiadásakor, és azt mondtad, hogy úgy érzed, hogy zeneileg nagyon üres lettél a kiadása után. Mi adott ihletet az Aurinál, és a következő Nightwish munkánál?

Tuomas:

“Sok minden változott. Ha nem minden! Az Endless Forms Most Beautiful után úgy éreztem, mintha vákuumban lennék. Egyszerűen csak teljesen üresnek éreztem magam. Nem kétségbeesett, vagy boldogtalan, csak kiürült, jó értelemben véve. Véleményünk szerint megcsináltuk az eddigi legjobb albumot. Különösen az utolsó dal, a Greatest Show On Earth számomra, mint dalszerzőnek egyfajta csúcspont volt. Úgy gondolom, hogy ez volt az oka annak, hogy úgy éreztem, ahogy…., hogy nagyon üresnek, és nem voltam benne biztos, hogy van-e még egyáltalán elmondandó történetem a Nightwish számára. Körülbelül 18 hónapig meg is maradt ez az érzés, amíg múlt szeptemberben az Auri albumot befejeztük. Valamilyen okból,  – nem tudom megmagyarázni – egyszerre minden zsilip megnyílt a Nighwish dalok írásához. Az elkészült Auri albumot meghallgatva újra szabadnak éreztem magam, tökéletesen szabadnak, és boldognak, és igazán ihletettnek, hogy új Nightwish anyagot is készítsek. Most ezt csinálom október óta, a nap huszonnégy órájában.”

Igazából meg akartam kérdezni, – mert ugye nyilvánvaló, hogy ez a projekt különbözik attól, amit a Nightwish-ben csináltok – érzésed szerint van-e valami az Auri-ban, amit alapvetően alkalmasnak tartasz arra, hogy a későbbiekben esetleg hatással legyen a Nightwish-ra?

Tuomas:

“Van két független entitás. Amikor a Nightwish-nek írok, akkor tudom, hogy a Nightwish-nek írok. Amikor az Aurinak írtam dalokat, akkor biztosan tudtam, hogy ez az Aurié lesz. Egyetlen olyan zenei darabot sem írtam, hogy csak zenélgettem és írtam valamit, és utána kezdtem volna gondolkozni, hogy talán jó lesz ennek, vagy annak, vagy ez a dal erről és erről szól, és felkínálom valamelyik lemezkiadó cégnek, vagy különböző művészeknek. Nem. Azt mindig tudnom, kell, hogy kinek, vagy milyen intézménynek szerzem a zenét.”

A végén beszéljünk az albumon lévő dalok szövegéről. Van egy átfogó téma a dalok között, vagy csak különálló darabok?

Troy:

“Egy végigívelő téma, ahogy ezt Johanna korábban említette: három ember kapcsolata, akiknek rendkívül mélyreható nézetük van a zene erejéről, céljáról, forrásáról, mindazokról a dolgokról, amelyek az életünket alakítják. Mindez benne van a témában, de ez áttetsző, olyan valami, amit igazából nem is lehet körülírni, mégis benne van a zenében, mind-mind benne van. Ha bármikor valaki meghallgatja ezt a zenét, eláll a lélegzete: Ahh, gyönyörű…, vagy éppen táncos kedvre deríti, vagy bármi, ez az Auri átívelő témája, ami innen jön, hármunktól… Minden benne van, és csak a megközelítésen múlik. Ezt úgy értem, hogy az internet egy pompás és csodálatos dolog, de ugyanakkor veszélyes is. A Közösségi média átformálhatja az emberek viselkedését. Kívül kell maradnod ezekből, hogy művész lehess…, ez egy másik átívelő téma az Auriban. A teljes szabadság, és nem csak zeneileg. Szabadság a szabályoktól, a többi ember viselkedésének szabályaitól, vagy a többi ember követelésétől. Teljes mértékben függetlennek kell lenned, ami maga Auri. A legfüggetlenebb dolog, ami valaha volt az életemben: ahogy Tuomas kiengedte a kéziféket, és ahogy a Johanna átszellemülten énekel, és én is átalakultam. Mindezek megerősítenek abban, hogy az álom valós lehet.”

Utolsó kérdésében a jövőről kérdezett, hogy terveznek-e koncertezni.

Troy:

Troy viccelődése után folytatja (Nos, 370 dátum van már 2066-ra… akár nálatok, a házatoknál is játszhatunk…)

“Igen! Kell, hogy játsszuk, ez is része a nagy tervünknek, bárhogy is legyen. Látod, pontosan ez az a dolog, amit tulajdonképpen nem is értünk, ami létezik, és magával visz, és persze tökéletes összhangban van a Nightwish-sel. Rendkívüli jó érzés ebben a helyzetben találni magunkat.”

Tehát úgy érzitek, hogy ez olyan valami, amit élőben is játszanotok kell, nem csak egy stúdiós dolog?

Tuomas

“Régebben úgy gondoltam erre, mint egy projektre, egy vagy két album, koncert nélkül, de befejezve és meghallgatva ezt az albumot, most teljesen megváltozott a véleményem. Nem egy projekt, hanem egy valós entitás, egy együttes, amit nekünk még nagyon sokáig csinálnunk kell.”

Troy:

“Abszolút! Megcsináltuk és folytatjuk még a következő milleneumig, de legalább még ezer évig, mert túlságosan szeretjük. Miért is hagynánk abba azt, amit teljes mértékben imádunk? Személy szerint alig várom, hogy néhány hónapra vitorlát bontsunk a Nighwish-sel márciusban, – igen, márciusban – hogy körbejárjuk Amerikát. Alig várom, hogy azokkal a kedves emberekkel lehessek, minden aspektusból. Ugyanez vonatkozik az Aurira is. Mindhármunkra. Alig várjuk, hogy csinálhassuk! A barátaiddal zenélni hatalmas élvezet az életben!”

forrás: kaaoszine.fi

Facebook Comments

By | 2018-02-13T14:31:50+00:00 február 14th, 2018|cikksorozatok, Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.