Floor interjú a Decades turné kapcsán

/, Hírek, érdekességek/Floor interjú a Decades turné kapcsán

Floor interjú a Decades turné kapcsán

Az interjú készítője utoljára 2016 végén beszélt Floor-ral, a bejelentett egy évnyi szabadság előtt, a 3 DVD-t tartalmazó “Vehicle of Spirit” megjelenésének kapcsán. Első kérdésében tehát arról érdeklődött, hogy mit hozott ez a DVD a csapatnak. Floor elmondta, hogy nincs igazán képben ezzel kapcsolatban, csak azt tudja, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kaptak.

– „Őszintén szólva, nem igazán tudom, mert rögtön a megjelenés után „csendes üzemmódba” kapcsoltunk. És a terhesség felénél igazán nem azon gondolkoztam, hogy milyenek lehetnek az eladási számok… 😀 ”

 

Ezután a banda tagjainak sikeres feltöltődésének jeleiről beszélt, kiemelve Tuomas-t, aki azóta ismét aktívan dolgozik egy új anyagon, pedig indul a „Decades” turné és megint elfoglaltak lesznek.

Számomra ez egy egyértelmű jele annak, hogy visszatértünk a régi kerékvágásba. Ezt már a próbákon is észrevettem, hiszen az energia ott is visszatért.”

Floor elmondta, hogy a „Decades” című dupla album egy válogatás és az egyik menedzserük ötlete volt, mint a turné is, amely mintegy felvázolja a Nightwish eddigi munkásságát. Igy a visszatérés után nem kell rögtön intenzív dalírásba kezdeni, új albumban gondolkodni, hanem inkább fennállásuk 20. évfordulóját ünneplik meg ezzel a turnéval, melynek setlistje lefedi a Nightwish teljes munkásságát.

– „Így született a “Decades” turné ötlete, és természetesen szükség volt egy albumra, amely ezt támogatja. Tehát elkészítettük ezt a dupla válogatáslemezt a terjedelmes turnénkhoz, és mintegy ünneplésképpen a 20. évfordulónkra.”

„Nem szeretnénk ezt „best-of” albumnak nevezni, hiszen akkor sok más dal is felkerülhetett volna az albumra” – mondta Floor, inkább arra törekedtek, hogy meg tudják mutatni, milyen dalokat is játszik a Nightwish, azoknak az embereknek is, akik nem igazán ismerik a zenéjüket. Azt is megtudhattuk, hogy közös munka volt a dalok válogatása, de a végső szó Tuomasé volt.

Akik meg szeretnék tudni, hogyan hangzanak a dalok most Floor előadásában, a koncertekre kell elmenniük, ugyanis a dalok a korongra eredeti verzióban kerülnek fel. Nem készítettek újrafelvételt, nem cseréltek vokált, csak újra lett keverve, de nem nyúltak az eredeti verzióhoz.

– ”Véleményem szerint nem kellene a történelmet újra írni,….. Most, hogy hamarosan élőben fogjuk előadni ezeket a dalokat, meg lesz a lehetőségem rá, hogy a sajátomként adjam elő őket. „ 

A legrégebbi dal az albumon a “Nightwish” demo verziója, amely immár több mint húsz éves.

– „Akkor ismertem meg az együttest, amikor megjelent a második albumuk, és azóta is a zenéjük rajongója vagyok. Számomra mindig is Nightwish volt, akár Tarja énekelte a dalokat, akár Anette.”- nyilatkozta Floor arra a kérdésre, hogy hogyan látja a csapat fejlődését a mai napig.

-” Valahogyan emlékeztet az After Forever fejlődésére, mivel ők és a Nightwish között van valami hasonlóság. ” A két banda első albuma még nem az igazi, de már akkor lehetett érezni, hallani, hogy valami különleges zene. A második album megjelenésétől már másképpen alakultak a dolgok.

-”Ez egy utazás az emlékek földjére mindazok számára, akik hallják ezt az anyagot.”

Floor a  “Dead Boy’s Poem” c. dallal újra szerelembe esett, valamint kedvencei között szerepelnek a “Ghost Love Score”, “The Poet And The Pendulum”, “The Siren” és a “Wish I Had An Angel”.

Bónusz anyag nincs az albumon, mert a cél az volt, hogy széleskörű áttekintést nyújtsanak az elmúlt két évtizedről. A “Nightwish” demo verzióját rárakták az albumra, mert illik ahhoz a célkitűzéshez, amit a “Decades”-el el akartak érni.

A “Decades” turné már elkezdődött, melynek keretében először Észak-Amerikában lépnek fel, majd nyáron Európában folytatják. Megtudhattuk, hogy Európában a Beast In Black lesz az előzenekaruk.

Hollandiában, a Fortarock fesztiválon a headliner fellépők lesznek, Belgiumban pedig a Lotto Arénában fognak játszani. A holland rajongónak azt üzente Floor, hogy kísérjék figyelemmel a Nightwish weboldalát, mert elképzelhető, hogy máshol is fellépnek még az országban. A Heineken Music Hall-ban tartott koncertekre kétszer is eladták az összes jegyet.

– ”Nem közöltük még az európai turné minden egyes dátumát és hát nagyon meglepődnék, ha nem játszanánk néhány másik showt Hollandiában.”

Tuomas az új anyagon dolgozik, de ezidáig csak egyedül, így ezzel kapcsolatban semmit nem lehet tudni. Elsősorban a turnéra fókuszálnak, majd azután lesz idő a dalírásra és a stúdiózásra.

A legközelebb megjelenő albumhoz csak nagy vonalakban van terve Floornak, mivel most a a 2018-as turné a legfontosabb. Feltehetően 2019-ben fognak az új albumon dolgozni, ami előreláthatóan 2020-ban jelenik majd meg.

Arra a kérdésre, hogy van-e nyomás az együttesen, mert mára a legnagyobbá váltak ebben a zenei műfajban Floor elmondta, hogy nem igazán foglalkoztatja őket ez a dolog. Nem az a fontos, hogy a legnagyobbak legyenek, hanem az, hogy minőségi zenét csináljanak és attól ők is jól érezzék magukat.
-”Dalíróként a saját erősségeidre kell fókuszálnod…… Egyszerűen nem felelhetsz meg mindenkinek, de arról meggyőződhetsz, hogy olyas valamit alkotsz, amiben hiszel, és ami igazán jó a saját mércéd szerint.”

– ”Mindig vannak különleges dolgok, amit még szeretne az ember elérni”- válaszolta Floor arra a kérdésre, hogy milyen álmai vannak, mint zenész és mint magánember. Szeretne eljutni olyan helyekre a turnék során, ahol még nem járt és szeretne a világban több helyen is elismertté válni.
-” De mindezek felett, az én legnagyobb ambícióm az, hogy tovább folytathassuk azt, amit most csinálunk jó egészségben…”

Végül Floor elmondta, hogy részt vesz egy “Northward” nevű projektben Jorn Viggo Lofstaddal, a Pagan’s Mind gitárosával, ahol már 2017-ben rögzítették az első albumot és októberben a Nuclear Blast kiadásában fog megjelenni.

– „Ez teljesen különbözik attól, amit a Nightwish-sel csinálunk, mivel a zene sokkal inkább a hagyományos rock vonalat követi, de véleményem szerint ez egy nagyszerű anyag, amelybe mindenképp érdemes lesz belehallgatni.”

A “Northward” projekt

Éppen a Progpower-ben (USA) megrendezett All Star Jam fesztivál volt, 2007-ben, amikor az akkori Nightwish énekes, Floor Jansen és a Pagan’s Mind gitárosa, Jørn Viggo Lofstad spontán csatlakozott a színpadhoz, hogy előadjon pár feldolgozást és észrevették a kreatív varázst kettejük közt. Habár ők ketten még sosem találkoztak korábban, hamar felfedezték a közös szerelmüket a letisztult kemény rock iránt, majd úgy döntöttek, közösen írnak dalokat. 2008-ban, alig ismerve egymást egy egész albumra való anyagot komponáltak, nagyon kevés idő alatt. Viszont a meglévő bandáik szoros beosztása miatt soha nem került reflektorfény elé ez a projekt, amit Northward-nek neveztek, egészen mostanáig!

 

2017-ben a Nightwish szünetének évében Floor megragadta a lehetőséget, hogy felvegye a kapcsolatot a régi barátjával, Jørn Viggo-val, hogy vajon még mindig érdeklődik-e a Northward projekt iránt, és természetesen érdeklődött! „Jørn Viggo pozitív volt a projekttel kapcsolatban, így elkezdtük elkészíteni az átfogó terveinket, majd 2017 márciusában ismét találkozunk, Svédországban, hogy végigmenjünk az anyagon, hogy lássuk, még mindig boldogan érezzük-e magunkat azzal kapcsolatban, amit létrehoztunk” – emlékezett vissza Floor Jansen.

A Northward hangzása erős, eufórikus és egyenesen a Skun Anansie, Foo Fighters és az Alter Bridge tradícióira épül, de egyéb bandák is ihletet adtak, mint a Deep Purple, vagy a Led Zeppelin. A zene egyenesen a lényegre tör és nem köt kompromossziumot.

Jacob Hansen producer segítségével (nevéhez fűződik a Volbeat, stb.) egy nyers gyémántot kovácsoltak a zenészek bandáinak befolyásaival és Floor páratlan hangjával. Habár a dalokat 2008-ban írták, mégis teljesen frissnek és élettel telinek hangzanak egy második hallgatásra is, pontosan úgy, mint az alkotásuk első napján. „A zene melódikus, de egyben az arcodba rugós rock is. Menő riffek, jó dallamok, ízletes részletek. Szimplán “jó zenének” hívhatnánk mindezt. Fel akartuk fedezni az alapvető rock hangzást, dobokkal, basszussal, gitárral és vokálokkal, nem pedig a billentyűk és kórusok nehéz rétegeivel.”

Az élen Floor Jansen és  Jørn Viggo Lofstad, Morty Black (TNT) kezelte a basszust, míg a dobok Django Nilsen és Stian Kristoffersen (Pagan’s Mind) keze alá kerültek. Floor lánytestvérének, Irene Jansen-nek a szereplését is hallhatjuk majd, egy duettet énekelnek a Drifting Islands című dalban. Végül, de nem utolsó sorban, Ronny Tegner a Pagan’s Mind bandából játszott a zongorán az egyik dalban.

Ebben az évben a Northward készen áll a kitörésre. A megjelenés dátumáról még nincs információ. Floor azt nyilatkozta: „Boldogok és izgatottak vagyunk, hogy végre megjelentethetjük ezt a rock albumot. Elfogadtuk a kihívást, hogy világra hozzunk egy nem metál albumot, hogy higgyenek bennünk, mint zenészekben, ezenkívül a zene iránt érzett tiszta szeretet is jól hangzik számukra. Mind a szívünket, mind a lelkünket beletettük ebbe az albumba. Nagyon büszkék vagyunk és már alig várjuk, hogy megmutassuk mindezt nektek!”

Kíváncsian várjuk! 🙂

Forrás: www.lordsofmetal.nl

Facebook Comments

By | 2018-04-03T19:19:36+00:00 április 3rd, 2018|A zenekar tagjainak projektjei, Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.