Troy vadonatúj hangszere

//Troy vadonatúj hangszere

Troy vadonatúj hangszere

Az AURI FB oldalán osztotta Troy az új hangszerét, a Ribgerike-t. Csillog villog a sokszínűen komponált réz, alumínimubronz és rozsdamentes acél szerkezet! Igazán csodálatos, és valamelyik fesztiválon hamarosan be is mutatkozik.

“Végre megérkeztek! Egy igazán fenséges Uilleann Sípszett, amiből csak egy van a világon. Hosszú ideig tartott, mire ideért, de drága barátaim, Marcus Coulter, a képzelgő művész, és sípkészítő aztán igazán megcsinálta! Hamarosan debütálni fog az egyik fesztiválon.

Íme a tanúsítványa: A „Ringerike” szet Troy Donockley számára készült. A fújtató kivételével fa használata nélkül alkották meg. A hangszer építése során használt anyagok: rozsdamentes acél, alumíniumbronz, polimer, és sárgaréz. Több mint 413 (nincsenek benne a fújtató csapok) ehhez a hangszerhez, egyedileg, kézzel gyártott alkatrészt készítettek, mely összesen több mint nyolc hónapot vett igénybe.

A nevét egy basszus bordósíp rezonátorról kapta, mely a svédországi Gotlandból származó XI. századi vésett Viking Ringerike Korongon alapult.

 

A hangszer elején, közvetlen a ‘Zöld Ember’ Fa motívum alatt egy idézet található. Csak pár szót lehet tökéletesen elolvasni, de azért keresgélni kezdtem.
És igen! Az idézet (lásd cikk elején), William Wordsworth angol romantikus költő tollából való. (1843-tól 1950-ben bekövetkezett haláláig ő volt Anglia nemzeti költője.)
Az idézet a Magányos aratóleány (The Solitary Reaper) című költeményből való.
Akit érdekel a vers, itt elolvashatja a magyar fordítását is, Kálnoky László fordításában (magyarulbabelben.net)
William Wordsworth – Magányos aratóleány (The Solitary Reaper)

Alatta pedig az van belegravírozva, hogy a hangszert Troy számára Marcus Coulter, 2018-ban készítette. (És hogy hol? Azt nem tudtam elolvasni. Talán Sun Newbridge-ben)

Facebook Comments

By | 2018-05-18T15:54:43+00:00 május 18th, 2018|Hírek, érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.