Dutch talkshow “M” Floor-al

/, interjúk/Dutch talkshow “M” Floor-al

Dutch talkshow “M” Floor-al

Érdekes dolgok derültek ki a holland tv interjúban. Azt hihetné az ember, hogy Floor a hazájában hatalmas népszerűségnek örvend, de az interjút olvasva erősen kerekedik a szemünk. Ugyanis meglepő módon nem is igazán ismerik őt, sőt a metál zenével is hadilábon állnak.

Az interjú nyelvezete kissé furcsa. Angol felirattal jelent meg a holland interjú, ezt tudtuk fordítani. Nem akartuk “magyarosítani”, mert úgy gondoltuk, hogy Floor keményebb hangneme jobban érzékelhető így.

Köszönjük a fordítást Rebinek! 🙂

Íme az interjú:

Ez egy jól eltitkolt dolog, hogy nem Anouk, Ilse de Lange, vagy Caro Emerald a legsikeresebb holland énekesnők a határokon túl.
Nem, ez a cím Floor Jansen-nek jár.
Nemrégiben megnyerte a Buma Rock Export 2018 díjat, vezető énekesnőként turnézik az egész világon a Nightwish nevű finn metál zenekarral.
De itt Hollandiában el kell ismernünk szégyenletes módon, hogy nem igazán ismerjük őt.

R: Olvastam egy interjút veled egy újságban a múlt héten, aminek az volt az üzenete, hogy “Ez mekkora!”, így már mindanyiunk láthatta (…)
F: Igen, ez hihetetlen!
R: (…) de olyan keveset tudunk rólad, és eléggé dühösnek is tűntél abban az interjúban. Mintha az járt volna a fejedben, hogy “Tudjátok mit? Ez tényleg csak a ti hibátok srácok, mert ez tényleg nagyon ütős!”
Ezt hogyan tudod megmagyarázni? Azt hiszem ez tényleg csak rajtunk múlik, hogy ez nálunk nem számít nagy dolognak, pedig te nagyon is sikeres vagy.
F: Hát, tulajdonképpen Hollandia csak egy kis ország, de fantasztikus zeneipara van.  Elég sok a holland zene még határon kívül is. Viszont van egy csomó műfaj, ami nem kap egyenlő figyelmet a médiában. Ez az oka annak, hogy az olyan zenekarok, mint a Nightwish is, kevésbé ismertek a holland emberek körében, pedig mi itt is játszunk.
R: De ezt nem nagyon említi a TV vagy a rádió…
F: Nem.
R: De miért, ez egyszerűen a mi ízlésünk miatt van? Lehetséges, hogy másféle zenét játszunk?
F: Remélem, mert akkor legalább talán hallgatják a zenénket. Végül is a zene nagyköveteként ülök itt, és nem azért, mert úgy gondolom, hogy a zenénket játszania kellene a rádióknak. Egyáltalán nem, sőt… Csak hallgasd meg, ismerd meg, aztán döntsd el, hogy tetszik-e vagy sem. De ha sosem vagy hajlandó meghallgatni… Ez talán azért is van, mert metálnak hívják.
R: Az emberek azt hiszik “Ooh, metál!”
F: Igen, “a metál az, amiben olyan kemény gitár van és üvöltő férfiak hosszú hajjal?” Elég sok az előítélet.
R: Vagy egy üvöltő nő hosszú hajjal…
F: Igen, és azok még rosszabbak, azt elmondhatom!
R: Sok zenekar van, amiben ilyen nők vannak, nézd csak meg a Within Temptation-t, akik – mint te –  sikeresen elhelyezkedtek a metál körökben. Mikor érezted azt, hogy: “Metál, ez kell nekem!”?
F: Tinédzserkoromban. Már 20 éve csinálom ezt.
R: Te voltál az egyedüli az osztályodban, aki szerette az ilyen típusú zenét? Talán ez is az egyik oka a dolognak?
F: Igen, a Rock Akadémiára jártam, tehát elég zene-orientált volt az egész, de én voltam az egyik a kevés metálarc közül.  A metál egy óriási műfaj, rengeteg alműfajjal, szóval nagyon sok olyan zenekar van, amit a rádió sosem fog játszani. Ami nem feltétlenül rossz, mert a metál valahogy szeretne megmaradni a saját köreiben. De vannak olyan zenekarok is, mint a Within Temptation és a Nightwish, akik olyan zenét játszanak, amit szerintem sok ember értékelne, ha kapcsolatba kerülnének vele.
R: Szóval a Nightwish egy finn banda, hogy kerültél közéjük?
F: 2003-ban Európában turnéztam a holland zenekarommal, az After Forever-rel -12 évig játszottam velük-, akkoriban ismertem meg őket. Pár évvel ezelőtt rosszul alakultak a dolgok az énekesükkel és ekkor hívtak engem, hogy tudnék-e jönni azonnal.
R: És ismerted a zenekart… azt is, hogy milyen népszerűek…szóval ez nem semmi… De te azonnal igent mondtál. Ismerted a repertoárjukat? Mert ez olyan, mintha a Rolling Stones azt mondaná “Mick nem érzi jól magát, helyettesítenéd?”. Ismerted a dalaikat?
F: Igen, az utolsó lemezükön kívül (…)
R: Á, szóval így rendben volt.
F: (…) sosem hallottam azt a CD-t, és rengeteg új dalt kellett megtanulnom, de a végén jól sült el a dolog. Ahol akarat van…
R: És most nyertél egy Buma Rock Díjat, ez most egyfajta elismerés ezek után?
F: Igen, csodálatos. Főleg, ahogyan átadták a díjat, elég nagy volt a fókusz azon, hogy megismertessük az élő zenét Hollandiában és azon kívül is. Annyi mindent kínálhatunk holland zenekarként, a metálnak is. Vicces, hogy az egész világ ismer mindent a metál kultúránkról, míg Hollandiában csak úgy gondolnak rá, hogy “Ó, ez olyan nagy dolog? És ki ez a Floor Jansen?”. Szóval úgy gondolom, ez egy szép gesztus, és nagy megtiszteltetés, és olyan szép volt, ahogy átadták nekem.
Egy csomó ember ott volt, akik nagyon jól ismernek engem és nagyon büszkék rám. Szóval sok ember van, aki követ és támogat engem évek óta, és ez olyan kellemes, mint egy forró fürdő.
R: Megérdemled! Köszönöm.
F: Köszönöm.

A talkshow:

 

Facebook Comments

By | 2018-06-28T18:13:00+00:00 június 29th, 2018|Hírek, érdekességek, interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.