Wacken-i Floor interjú

//Wacken-i Floor interjú

Wacken-i Floor interjú

Természetes Wacken sem maradhatott interjú nélkül. Ki-ki döntse el maga, hogy a kérdező mennyire volt eredeti, illetve mennyire van képben a Nightwish-sel kapcsolatos történésekkel. Egy biztos, Floor nagyon kedves és türelmes. ♥♥♥

Xander: Szia!
Floor: Szia!
X: Hogy vagy? Hogy telt a napod?
F: Nyugodtan. Igyekeztem megőrizni az energiámat arra az időre, mikor majd a színpadon leszek. Megadatott ez a luxus nekünk mára. Élvezzük ezt a csodálatos időt.
Mindenki panaszkodik, hogy túl meleg van, egyetértek ezzel, de ez sokkal jobb, mintha folyton csak esne az eső. Szerintem ez egy csodálatos atmoszférát teremt a 2018-as Wacken-nek.
X: És felkészít a következő heti Bloodstock-ra.
F: Igen, ami egész biztosan saras, esős lesz szokás szerint..vagy?
X: Nem, ez Bloodstock, ott általában napos az idő.
F: Tényleg?
X: Igen, az az általános ott, körülbelül ugyanilyen lesz ott. Voltál már ott ezelőtt?
F: Igen, egy pár éve, de nem a Nightwish-sel, hanem a Revamp-pel.
X: Ó, ez jó. Utoljára személyesen a Download-on láttalak, de az dél (12:00) körül volt.. úgy éreztem, hosszabban is játszhattatok volna.
F: OK, ez egy jó dolog.
X: Illetve, tudom, hogy sok dolog van mögöttetek, de úgy gondolom, sokkal többet is tudnátok adni.
F: Igen, hát… egy nagy repertoárral rendelkező zenekar vagyunk, szóval néha kihagyunk dolgokat, de szerintem nagyszerű dolog egy fesztiválon fellépni. De az jó, ha úgy érzi az ember, hogy tovább kellett volna maradnunk. Sokkal jobb, mintha ennek az ellenkezője lenne, természetesen.
X: Igen, olyan volt, mint egy befejezetlen könyv, egy második fejezettel.
F: Hát, a második fejezet pár héten belül jön.
X: OK, tehát… te eddig egy albumod van a Nightwish-sel, de lesz több is?
F: Igen, igen. Igazából egy világturné közepén csatlakoztam a zenekarhoz, szóval nem egy új album, de az élő DVD-nket itt vettük fel Wacken-ben 5 évvel ezelőtt.
X: Szóval két albumon szerepelsz, ugye?
F: Pontosan, egy stúdió albumon, és két élőn, ami azért van, mert, az egyikhez menet közben csatlakoztam. Tulajdonképpen ez olyan, mintha szüneten lennénk, mint ahogy 2017-ben, felmerült az ötlet, hogy valami új helyett azzal kéne kezdeni, hogy visszanyúlunk a Nightwish elmúlt 20 évéhez és ez az, amit mi most csinálunk a Decades turnén.
De jövőre visszamegyünk a stúdióba, már sok anyag készült a mi zseninknek, Tuomas-nak köszönhetően. Szóval igen, a következő évben készülünk, és az azutáni évben debütálunk egy új albummal.
X: Oké, te is írsz dalszövegeket?
F: Nem, még nem írtam a Nighwish-nek.
X: Oh, oké.
F: Nem, ez Tuomas..
X: Ő az aki az egészet összerakja?
F: Igen, és ahogy csinálja, nem is mernék belenyúlni, amíg azt nem érzem, hogy “ezt muszáj látnotok”, akkor biztosan megosztanám vele és ő biztosan nyitott lenne rá, de a Nightwish attól Nightwish, hogy ő jó zenét csinál.
X: A Scrooge is olyan jó, annyira szeretem.
F: Csodálatos, igen!
X: Olyan jó hallgatni.
F: Én nagy Auri rajongó vagyok, ez az ő legutóbbi projektje… Troy Donockley-val… és a feleségével, Johannával. Ó, igen, nagyon szeretem! Rajongó vagyok!
X: A Nightwish-re visszatérve, jó érzés volt csatlakozni?
F: Hát..
X: Nagy kihívás volt?
F: Az, hogy én csatlakoztam nagyon-nagyon hirtelen volt, szóval gyakorlatilag nem volt időm azon gondolkodni, hogy milyen lesz, vagy mit gondolnak rólam az emberek, vagy.. azért volt könnyebb, mert csak arra maradt időm, hogy megpróbáljam megjegyezni az összes dalszöveget, szinte semmi idő nem volt erre, mert úgy hívtak fel, hogy “hé, tudnál jönni, Amerikában vagyunk egy turné közepén, tudnál jönni most? Tudod a szövegeket? Ismered a dalokat?”
“Nem, nem ismerem, de megyek és biztosan megtanulom őket”, ez így kezdődött, nem volt idő gondolkodni, ami jó.
X: Szóval ez egy nagy levegővétel volt.
F: Igen, az.
X: Szerintem néha..ez még segít is.
F: Igen, abban az időben az életemnek abban a szakaszában voltam, ahol a Nightwish énekesnőjévé válni a lehető legjobb volt. Hektikus és őrült, de nagyszerű.
X: Nem volt idő gondolkodni.
F: Pontosan.
X: És milyen jövőt látsz a Nightwish-sel? Vannak megbeszéléseitek a zenekarral, ahol megbeszélitek, hogy hogyan tovább? Vagy csak dalokat írtok?
F: Hm, hát, most egy világturné közepén vagyunk, mindenkinek le van terhelve a memóriája, nagyon sok régi dalt játszunk és ez számomra nagy kihívás volt.
X: Milyen messzire nyúltok vissza?
F: Tessék?
X: A legelejéig?
F: A legelejéig, igen, minden albumról van anyag.
X: Nem leszek ott, vissza kell mennem rádiózni.
F: Micsoda?
X: De jövő héten találkozunk! A Bloodstock-on. Remélhetőleg.
F: Igen, szóval, elég nagy kihívás.. igen, nagy becsben tartjuk a régi dalokat, de nem szeretnénk úgy csinálni, mintha ugyanazok lennénk, mert nem vagyunk. Mert egy húsz évvel későbbi Nightwish-sé fejlődtünk, most én vagyok itt és nem valaki más és.. igen, úgy tartjuk tiszteletben a dalokat, hogy a saját stílusunkban játsszuk el őket, ami igazán megérte a fáradozást. És ez egy különleges módja annak, hogy egyesítsük ezeket a zenéket, ez az új és a régi együtt és én nagyon szeretem azt, ahogy játsszuk ezt. És valahogy ad egy bizonyos érzést a következő albummal kapcsolatban, mert Tuomas írta, de a zenét együtt raktuk össze.
Azért hangzik úgy, ahogy, mert együtt raktuk össze.
X: Szóval amikor bemutattok egy dalt… ez az amit a jövő tartogat?
F: Nem, egy lemezt felvenni más, amikor az Endless Forms Most Beautiful-t csináltuk, próbákkal kezdtünk, ahogy a legtöbb zenekar – gondolom -.
X: Szóval aztán egyben eljátszottátok a dalokat? Részletekben megírjátok a dalt és aztán eljátsszátok egyben?
F: Igen, azt hiszem mindenki a saját maga módján csinálja. És én azt sem tudom, a Nightwish korábban ezt hogyan csinálta, de amit tudok az az, hogy mi ehhez az albumhoz mi így készültünk, leültünk a zenekarral azzal az anyaggal, amit Tuomas készített főleg és Marco. Minden anyagot megkaptunk előre, hogy átnézhessük.
Az én részeimet zongorával játsszák el, és megvannak a szövegek nekem, de nekem kell kitalálni a kifejezéseket, amikre Tuomas gondolt. De amikor én mentem a stúdióba, az sokkal korábban volt, mint ahogy tervezve volt; de Finnországba költöztem négy évvel ezelött..
X: Tényleg?
F: Azt mondtam, srácok, átugrok csak hogy lássalak titeket.. de akkorra már hallottam a dalokat, szóval úgy gondoltam “á, csak éneklek egy kicsit, miért ne?” és annyira volt, hogy az egészet együtt vettük fel, annyira sok időnk volt, hogy igazán átérezzük, hogy a dalok a helyükön legyenek – a legtöbb esetben ez így van, de néha alakítani kell kisebb dolgokat néhány dalban, illetve az egyikben azért elég sok mindenen változtattunk.
Az az előnye annak, hogy mindhárom énekes ott volt, és már akkor elkezdtett dolgozni a vokálokon az az, hogy mire ténylegesen megnyomták a felvétel gombot, mindenki tudta, mit kell tennie. Bár mindig szerettem volna, ha turné után tudnánk albumot csinálni, mert addigra annyiszor eljátsszod, hogy a részeddé válik. Ott elkezdeni játszani egy dalt egy kicsit más érzés, de.. ez az ahogy mi készülünk és biztos vagyok benne, hogy ugyanez lesz a cél a következő évben az új albumhoz is.
X: Tulajdonképpen ez nagyon látszik az albumon, nagyon kellemes érzést kelt.
F: Igen, ezt jó hallani, mi ugyanígy éreztük, hogy ez csapatmunka, ez teljesen áthallatszik. Nem egyénekből áll, hanem együtt van az egész csapat… és jó buli is volt elkészíteni.
X: Oké, szóval, milyen hosszú a keretidő?
F: Ma?
X: Ma és Bloodstock-on.
F: Ma 75 perc, és a Bloodstock-on 90.
X: Szoktál dalokat válogatni?
F: Azt együtt csináljuk.
X: Csak egy kicsit minden albumról?
F: Igen, pontosan, egy igazi átfutása ez a Nightwish múltjának.
X: Alig várom, köszönöm a beszélgetést és jövő héten találkozunk.
F: Rendben.

Közben jó hír érkezett azoknak, akik a tagok projektjeit is kedvelik. Floor és Jørn Viggo Lofstad folytatják a Northward projektet és létrehoztak a rajongók számára egy Facebook csoportot, ahol tarthatjuk velük a kapcsolatot (Floor ötlete volt, mert szereti a rajongóit “közel” tudni magához). Információink szerint kettejük közös albuma ez év októberében jelenik meg. Kíváncsian várjuk!

A csoport: https://www.facebook.com/groups/northwardfans/

Facebook Comments

By | 2018-08-12T19:59:49+00:00 augusztus 12th, 2018|Egyéb|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.