Daldumálda – Sleeping Sun

//Daldumálda – Sleeping Sun

Daldumálda – Sleeping Sun

SLEEPING SUN

A Sleeping Sun a Nightwish együttes egyik legszebb balladája. Nekem örök kedvencem.

Tuomas az 1999-es európai égen látott napfogyatkozásra emlékezve írta meg, és sokak szerint azóta az együttes himnuszává vált. Minden alkalommal, amikor a dalt hallgatjuk borzongós eufóriát érezhetünk. Felemelkedünk, majd mi is a nappal szunnyadunk.

A Sleeping Sun először 1999-ben jelent meg MAXI CD-n. A Napfogyatkozás balladái alcímmel (Song Of The Eclipse), és a 2001-ben újra kiadott Oceanborn lemezen, valamint a 2004-ben megjelent Tales from the Elvenpath válogatásalbumon is hallható.

Kevés olyan dal létezik a világon, amelyből kétszer is készítettek videó klipet. Ez a dal az egyik. A Nightwish történetében meg mindenképpen, mert ami a hivatalos videó klipeket illeti, nem nagyon sokat készítettek eddigi pályafutásuk során. (persze a hivatalos koncert videóikat nem soroljuk ide) És nem csak a klip készült el még egyszer, hanem magát a dalt is felvették még egyszer.

A Drakkar Records készítette a közelgő teljes napfogyatkozás alkalmából 1999. augusztusában. A rendezője Sami Käyhkö volt.

Ez egy gyönyörű videó, akkor is, ha a kádas jelenet nem igazán érthető. Vagy nagyon le kell merülni a mögöttes jelentésben. A zenekar erről úgy nyilatkozott, hogy fogalmuk sincs, miért szerepel egy kád a klipben. Valószínűleg rendezői ötlet. De azért ötletei mindenkinek lehetnek, hogy miért. (erről később) A videót Lappföldön forgatták júliusban. A forgató csoportnak, és az együttesnek is szúnyogok hadseregével kellett megküzdeniük. A videót is úgy kellett a gyártás során jaqvítani, hogy a szúnyogok ne látszódjanak.,. de ha jól megfigyeljük, ez nem mindenhol sikerült.

2005-ben a Universal Music felkérte zenekart, hogy a Highest Hopes válogatás albumhoz forgassák újra az addigi legsikeresebb dalukat. A klipp rendezője az a Joern Heitmann, aki többek között a Rammsteinnek, Paul van Dyck-nek,  Guano Apes-nek és Lou Bega-nak kis készített videót.  Lehet, hogy a 2000-es videóban „szereplő” szúnyog hadseregre asszociálva készült el a harcmezős klipp?…Az élet színtere? Maga az élet?

Ez volt Tarja utolsó videoklipje a zenekarral, ahogy az újra felvett dal is az utolsó stúdiómunkája volt.

A DAL

A dalon végig lüktet az emlékező fájdalom. Ha az első klippet nézzük, a megjelenő kád és a vörös ruha együtt a vérző szívet szimbolizálhatja, A kidőlt fa előtt fekvő Tarja a reménytelenséget. A kövek előtt összekuporodó, magzati pózban fekvő Tarja a bezártságot, és az „alapból védekezést a világgal szemben”. Ahogy Tarja áll a kádban a messze elterülő vizet bámulja, a várakozás, és a magány és bezártság érzése fogja el az embert. A teljes napfogyatkozás egyben a szívé is lehet.

„Körülfog a sötétség
s a nap-tenger partjai.”

De ha a videót más hangulatunkban nézzük meg, akkor azok a jelenetek dominálhatnak, ahol a gyönyörű Lapp föld háttere előtt szinte mosolyogva éneklő Tarja pozitívabb érzéseket kelt, de ez többszörös ellentét, mely a videóban feszül a képi világ és a dal mondanivalója közt. Visszafogott érzelmek, melyek a természetben hömpölyögve jutnak érvényre, ezáltal még jobban kidomborítva jelentését, felkavarva az érzelmeket.

A második klipp már sokkal összetettebb, és csak találgathatjuk, hogy miért a harcmező a színtere ennek a gyönyörű balladának. Ha a videó készítésének időpontját vesszük figyelembe, akkor egyértelmű tűnhet, hogy miért…

És ezek az érzések akkor is kavarognak az emberben, amikor fejhallgatóval a fején hallgatja a dalt. Ilyenkor nyílnak ki lelkünk azon csatornái és reléi is, melyeket a videót nézve, ellentmondásai miatt zárva maradnak. Mert teljes figyelmünket a hullámzó zenére, és szövegre összpontosíthatjuk.

A refrénben felhangzó könyörgés a szerelemhez fohászkodik, mely nem adatik meg. Ez is utalhat sok mindenre… A zokogás benne lüktet a ritmusban.

„Bárcsak én is a Nappal merülnék alá,
Szunnyadva,
Zokogva,
Veled”

Sleeping Sun régen és most

A Sleeping Sun idén nagykorú. A 18 év alatt nem vesztett népszerűségéből. Minden rajongó álma, hogy élőben hallhassa a himnuszt.

A Nightwish 2002-es Summer Breeze-en:

Az utolsó koncerten Tarjával Helsinkiben, a Hartwall Arena-ban. (melyből DVD és dupla CD is megjelent, End Of an Era (Egy korszak vége) címmel

A Nightwish csatornájáról egy felvétel 2008-ból Anette-tel.

Természetesen Floor-tól is hallhattuk, és a 2015-ös PECSA-i koncertnen volt szerencsénk megélni azt a csodát, ahogy ő adja elő. Az akkori koncert eufóriája a szívünkben él. Ez a videó Tamperében készült 2015-ben.

Az eredeti dalt éneklő Tarja szólókarrierje során is elénekelte már ezt a dalt. Az egyik legfrissebb felvétele a 2016.08.19-én Kouvola-ban, a Kymi Sinfonietta zenekarral előadott feldolgozás.

Ahogy a rajongók éreznek

Feldolgozások

A világ minden tájáról látható videó a Sleeping Sun-ról. Dalszöveggel, több nyelvre lefordítva, és természetesen megszámlálhatatlanul sok feldolgozás is. Vannak nagyon jó, és nagyon rossz coverek is a videó megosztó csatornákon. Egy csokorra való feldolgozást mutatunk meg nektek a jók közül:

Kezdjük a 2015-ös Kitee-i (akkor még) Nightwish Napokon előadott zongorakíséretes feldolgozással, Elmas Mehmet, Dean Kopri és Joonas Tuuri előadásában.

A Youtube-on méltán népszerűek Minniva feldolgozásai:

Amikor Elina Siirala nem is olyan régen a Leaves Eyes énekese lett, akkor sokan megismerték Sleeping Sun coverét. Szokatlan, hogy bár van Youtube csatornája, dalai, és feldolgozásai nincsenek feltöltve.

A Youtube-on barangolók között ismert YT énekese MoonSun. Többek között az Elan-t és a Nemo-t is hallhatjuk tőle.

Natalia Tsarikova előadásában

Richard Adams, valódi nevén Riccardo Adamo feldolgozásában hallhatjuk még például a The Crow, the Owl and the Dove-ot, és a Weak Fantasy-t is. (Ami egy jól sikerült duett.)

A következő feldolgozást magyar énekes adja elő, Horváth Attila. A FB oldalunkon már találkozhattatok vele.

Ar0undTheSun előadásában

Deborah feldolgozása

Amanda Aalto

Leexli

Vanessa Vassallo

Andrea Morales

Angelis Noctis

A gyerekek sem maradhatnak ki. Az egyik tehetségkutató műsorban Arthur énekli el:

Jiana Wessel feldolgozása már idei:

Kórusfeldolgozások

Magyar Visszhang kórus:

National Aprilov Highschool “Peter Charakchiev” – Gabrovo, Bulgaria

Az Evernight  Italian Nightwish Tribute Band

Hangszeres feldolgozások

Következzen egy kamarazenekarral énekelt változat, Symphorine előadásában. A különlegessége, hogy a dalt keretbe foglalja Caccini Ave Maria-ja.

A ’Dechový orchestr ZUŠ Němčice nad Hanou’ nagyzenekaros duettje:

Hangszeres feldolgozások

Két akusztikus gitárra készült változat:

Sleeping Sun hegedű szólóval.

Dean Kopri – akivel interjúnkat is láthatjátok a honlapon – zongorán adja elő feldolgozását. Ő az, aki soha nem játssza el pontosan ugyanúgy kétszer, mert nem kottázza le átiratait.

Sara Vertanen fuvolán játssza a dalt:

Nicko Becker Youtube csatornáján több mint harminc Nightwish dob cover található. Természetesen most a Sleeping Sun következik:

Hárfán:

Hárfán, énekkel:

Végezetül következik egy francia nyelvű adaptáció:

Ha van még kedvencetek, aki feldolgozta a Sleeping Sun-t, kérlek osszátok meg velünk a hozzászólásokban!

 

 

Facebook Comments

By | 2019-03-28T12:19:29+00:00 március 28th, 2019|cikksorozatok|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.