UNEKSIA Nightwish Tribute Band interjú

//UNEKSIA Nightwish Tribute Band interjú

UNEKSIA Nightwish Tribute Band interjú

Hogy jutott az eszetekbe Tribute zenekar alakítása? Miért éppen Nightwish?

Az UNEKSIA „demó” verziójával hat évvel ezelőtt próbálkoztunk. A csapat felállása hasonló volt: jelenlegi billentyűsünk akkoriban basszusgitározott (Gyöngyössy Géza), szólógitáros Fercsi (Vastag Ferenc), dobos Guci (Kornfeld László) voltak, Gyöngyössy Orsi pedig énekelt. Ez a próbálkozás nem lépte túl a próbaterem falait, ugyanis Orsinak időközben három kislánya is született. A Tribute Band ötlete így négy éven keresztül szunnyadt, míg 2017 őszén Guci ismét összehívta a társaságot egy beszélgetésre. Az új felállás ötlete mindenkit lázba hozott, és a társaság két új taggal is bővült: Taki (Takács Gábor) basszusgitárral és a legifjabb Gyöngyössy-testvér, Jázmin altfurulyával, vokállal. Géza boldogan vállalta a billentyűs szerepét annak ellenére, hogy fő hangszere a gitár, és a Nightwish dalaiban óriási kihívás szintetizátoron játszani. Hogy miért épp Nightwish: mert szeretjük, tiszteljük a zenéjüket, és mert ez volt a vágyunk!

Miért ezt a nevet választottátok, van e jelentősége?

A zenekar első választott neve az Amaranth volt. Idővel több gondunk is akadt ezzel a névvel: egyrészt, hogy az Anette-korszakra utal – holott mi elsősorban a Tarja Turunen-éra dalait játsszuk – illetve ha beütöd egy keresőprogramba, kiadja ezt a lila virágú növényfélét, de a zenekar a határban sincs a találatok között. Olyan nevet kezdtünk keresni, aminek van értelme, jelentősége, kötődik a Nightwish-hoz ugyanakkor egyedi a hangzása. Az UNEKSIA finn szó, jelentése vágyálom: utal a Nightwish angol nevére (éjjeli vágy/kívánság/vágyódás), és rejtett módon „tiszteleg” a tagok finn nemzetisége előtt. Uneksziának ejtjük.

Játszottatok-e előtte vagy most is más zenekarba?

A társaság férfi szekciója évtizedek óta folyamatosan játszik más zenekarokban: gitárosunk saját formációban, basszusgitárosunk Pink Floyd tribute zenekarban, dobosunk és billentyűsünk pedig party zenekarban is (Reflex Team). A lányok klasszikus vonalon mozognak: Orsi egyházi kórus szólistája volt, nagyobb ünnepeken barokk áriákat énekel a csongrádi nagytemplomban. Jázmin még gimnazista, ő városi rendezvényeken szokott fellépni altfurulyával. Tagadhatatlanul sokfélék vagyunk.

Alig 2 éve alakultatok, mekkora a repertoárotok?

Ahogy mondani szoktuk, Nightwish-t játszani „nem egy boci-boci tarka”. Minden hangszernek kihívás, és egyben fantasztikus fejlődési lehetőség. Amikor kezdtünk, négy számot gyakoroltunk vagy fél éven keresztül. Orsi alig bírt két dalt szuflával, hamar kifáradt, berekedt. Most már simán végignyomja a 4–5 órás próbákat is. Guci néha olyan tempóban veri a dobot, hogy a szám végén muszáj a próbateremben megtapsolnunk. Mivel nem fogadjuk el a félmegoldásokat, és a minőségre törekszünk, nem sietünk: másfél év alatt 15 számot tanultunk meg, ami nagyjából 1,5 órás műsoridőt jelent. A zene kidolgozásánál igen erős elvárás mindenki részéről, hogy az adott dal szerkezetét, hangzását, hangszerelését a lehető legprecízebben adjuk vissza. Ehhez nagy segítségünkre van a speciális keverőpultunk és a különböző sampler-es megoldások.

A FB oldalatokon található névjegyen kívül nem sokat találni rólatok. Meséljetek magatokról!

Énekesünk, Gyöngyössy Orsolya doktorált néprajzkutató és filozófia tanár, az MTA egyik kutatócsoportjának munkatársa. Korábban amatőr színjátszó volt, verseket írt – ezeknek a képességeknek nagy hasznát vesszük, amikor klipforgatókönyvet kell írni vagy éppen megvalósítani. Amúgy még a barátai közül is sokan megdöbbentek, amikor megtudták, hogy egy szimfonikus metál bandában énekel. Orsinak ez is gond nélkül belefér a képbe, nagyon nyitott mindenre amiben új lehetőségeket és fantáziát lát. Saját bevallása szerint ügyesebben ír, mint énekel.

Gyöngyössy Jázmin óvodás kora óta foglalkozik a zenéléssel, öt éve játszik altfurulyán. Mivel lelkiismeretesen készül a pszichológusi pályára, nagy kihívásnak érzi hogy mind a középiskolában, mind a zenekarban megállja a helyét. De vagány csaj, jól állja a sarat és szépen beilleszkedett a jóval idősebb zenésztársak sorába. Imád regényeket olvasni és saját novellákat is ír.

Billentyűsünk, Gyöngyössy Géza általános iskolás kora óta gitározik, szóló- és basszusgitáron egyaránt feltalálja magát. Már gimnazistaként több amatőr rockbandában is zenélt, hat éve a Rexlex Team szólógitárosa. A gitározás mellett autodidakta módon gyakorolt az otthoni hangverseny-zongorán. Az UNEKSIA-ban azonnal vállalta a billentyűs szerepét, és lelkiismeretesen igyekszik felfejlődni a feladathoz. Civilben korábban a vendéglátó-iparban, jelenleg a logisztika és fuvarozás területén dolgozik.

Kornfeld László többgenerációs dobos família tagja: a hangszer iránti szenvedélyét nagyapjától örökölte, és fiának is kijutott a tehetségből. A zene mindig is meghatározó része volt az életének: 16 évesen rock bandát alapított, 25 éve dobol különböző party zenekarokban. Bár számtalan fellépés van a háta mögött, az UNEKSIA egészen új kihívásokat, új színt hozott az életébe. Korábban logisztika-teherfuvarozással foglalkozott, jelenleg egy általános iskolában dolgozik.

Vastag Ferenc hivatalos foglalkozását tekintve projekt- és tervezőmérnök vállalkozó. Édesapja hatására igen fiatalon ismerkedett meg a zenével. Már 8 évesen egy folklór zenekar citera szekciójában prímásként játszott. 12 évesen ismerkedett meg a gitárral, 17 évesen aktívan koncertező rock banda tagja volt, mint szólógitáros. Húszas éveiben 3 évig gitároktatással is foglalkozott, amely időszak alatt igyekezett minél több tehetséges fiatalnak átadni a tudását. Több formációban is megfordult, aminek köszönhetően számtalan fellépést tudhat a háta mögött.

Basszerosunk, Takács Gábor műszaki fejlesztő egy nagy hazai gyártó cégnél. Hobbija a fotózás, az autók, és aktívan tanulja most is a szaxofonozás rejtelmeit. 25 éve basszusgitározik, előtte is már tanult hangszert (klarinétozott) és zenei általános iskolába járt. Saját lemez, klip, és számtalan koncert áll mögötte, akár saját zenék, akár tribute zenekar tekintetében.

Mik a terveitek a jövőre nézve? 

Egyelőre az első fellépéseket szervezzük, a repertoárt szilárdítjuk és a maradék technikai eszközök beszerzésén dolgozunk. Ezen a nyáron még elszórtan lesz néhány koncertünk, jövőre reméljük hogy beindul az a bizonyos szekér.

A Tarja korszak szerepel a ’személyes érdeklődés’-nél a FB-on. Miért? Orsi hangja közelebb áll az első éra dalaihoz, vagy más az ok?

A játszott dalokat főleg az énekesnő választotta ki. De mivel Orsi maga is tapasztalatlan volt ebben a kérdésben, „beleszaladt” olyan dalokba, mint az Élan vagy az Amaranth. Ezekkel a viszonylag egyszerűbb, kevésbé technikás dalokkal aztán rendesen meggyűlt a baja, mai napig ezeket tartja a mumusainak. Magyarul a tapasztalat mutatta meg, hogy Tarja énekei és stílusa az, ami jól áll neki, ezt így kellett elfogadni. Miután kijött a klip, a visszajelzések is azt mutatták, hogy ez a helyes út, mindenkit Tarjára emlékeztet az amit látott, hallott.

Anettal és Flooral készült anyagokat felveszitek-e majd a repertoárotokba, s ha igen melyik dalokkal kacérkodtok?

Az Imaginareum dalai nagyon tetszenek mindannyiunknak, biztos, hogy a közeljövőben innen is meríteni fogunk. Az I Want My Tears Back már régi vágyunk, csak a férfi énekes hiánya eddig vissztartott bennünket. Mondjuk a Phantom of The Opera-t is megoldottuk úgy, hogy Orsi fentebb énekli Marco sorait, de az igazi nyilván egy erőteljes bariton lenne.

Hová szeretnétek eljutni egy Tribute felállással, terveztek-e saját szerzeményeket? Lemez kiadását?

A célunk egyelőre hogy jó hangulatú bulikat, koncerteket adjunk. Az elején vagyunk a történetnek, és a közönség visszajelzései is kellenek ahhoz, hogy az előttünk álló út iránya számunka is világos legyen.

A helyi közönségen túl, láthatnak-e a Nightwish rajongók valahol élőben benneteket?

Épp most van folyamatban két budapesti klubkoncert leszervezése. Amint konkrétumot tudunk, időben közzétesszük a rajongói oldalunkon és persze Benneteket is értesítünk.

A GLS az egyik legkiemelkedőbb Nightwish dal. Mérföldkő. És előadni nagy kihívás is egyben. Hol tanult Orsi énekelni?

A Ghost Love Score zeneileg, szerkezetileg, hangszeres tudást illetően és énektechnikailag is non plus ultra! A technikai hátterünknek és a több hónapos gyakorlásnak köszönhetően ma már magabiztosan és megfelelő minőségben szólal meg ez a dal élőben is.

Orsi amúgy gimnazistaként több kórusban énekelt, szólista volt, magánénekre járt, országos énekversenyt is nyert. Barokk műveken edződött, és ez nyilván meghatározza az előadói stílusát. A Nightwish dalok sokszor technikásabbak, bonyolultabbak annál, mint amit korábban megszokott, de nagyon igyekszik „felnőni” a feladathoz.

A Nightwish dalai nagyon sokrétűek, hiszen három énekesnő hangjára íródott, és nem garantált, hogy minden énekes el tudja énekelni mind a 3 korszak dalait. Ezért több módon is képezni kell az énekes hangját, hogy elő tudja adni az „operástól” a lírain át a keményebb dalokig. Tervezitek-e, hogy a Weak Fantasy-t vagy az Empty Hope-ot előadjátok valamikor?
Ezek inkább a hosszútávú listán vannak, először meggyőzően szeretnénk bizonyítani a számunkra „komfortosabb” dalok területén.

Miért a Ghost Love Score az első dal, amivel debütáltatok a hazai Nightwish rajongók előtt?
Nagyot akartunk dobni – meg is dobtuk! Két okból akartuk a GLS-t: az egyik, hogy ez egy kultikus dal, fantasztikus zenei világgal, így mi is boldogan dolgoztunk rajta. Másrészt a klipet nem akartuk kimeríteni a banda 360 fokos videós bemutatásával, hanem egy történetre vágytunk, amit meg tudunk jeleníteni. A szám szövege millióféle értelmezésre nyújt lehetőséget, mi megalkottuk a magunk elképzelését.

Mikor éreztétek először, hogy a zene lesz az életetek?
Mivel egyikünk sem főállású zenész, inkább azt mondhatnánk, hogy a zene ami életünk „extrája”, habos tortája. Boldoggá tesz bennünket, feltölt, átsegít a nehezebb napokon. A vasárnapi próbákat egész héten várjuk, hülyéskedünk, jókat szórakozunk. A zenekar élete most éri el a próbaterem küszöbét, mi is kíváncsian várjuk, mi lesz ebből!

 Szüleitek is zenélnek?

Bár egyikünk sem származik hagyományos értelemben vett zenész családból, egy generációval „feljebb” is van példa valamiféle zenei múltra: a Gyöngyössy testvérek édesanyja több kórus tagja, Fercsi édesapja ma is aktív citerás. Taki nagyapja kántorizált, Gucié dobos volt. A zene szeretetét és az alapokat nyilván tőlük örököltük, a családból merítettük. De nem csak ezt kaptuk tőlük: a lelkes bíztatást és a próbák „technikai hátterének” biztosítását is, hiszen ha kell, segítenek és vigyáznak az unokákra. A zenekari tagoknak összesen kilenc gyereke van, így korántsem egyértelmű, hogyan és miként tudunk hétvégente egy-egy próbára elszabadulni. A párjaink és a gyerekeink türelme nélkül biztosan nem lenne UNEKSIA.


Mi lesz a következő klip, és mikorra várhatjuk?

Már körvonalazódnak a következő klip részletei, egyelőre időhiány miatt nehezen haladnak az előkészületek. Nyár végére, ősz elejére már stabilan ígérhetjük az újabb UNEKSIA feldolgozást.

Kerestük a honlapotokat. Mikor terveztek indítani?

Honlapon egyelőre nem gondolkodunk, tapasztalataink szerint a Facebook a legjobb tájékoztatási felület.

Facebook Comments

By | 2019-04-06T13:02:01+00:00 április 6th, 2019|Egyéb|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.