Marko musicalypse.net interjú 2019.05.03. 2/ 1. rész

/, cikksorozatok, interjúk/Marko musicalypse.net interjú 2019.05.03. 2/ 1. rész

Marko musicalypse.net interjú 2019.05.03. 2/ 1. rész

A fordítást köszönjük Kianenn-nek!❤

Marko Hietala hosszú-hosszú évek óta dolgozik a zene iparban, de még soha nem halhattunk solo albumot tőle….eddig még! A szóló album projectje 2019 május 24-én fog debütálni és nekünk megadatott a lehetőség, hogy találkozzunk magával az emberrel, a Sonic Pump Stúdióban, Helsinkiben, hogy beszélhessünk vele a zenéről.

 

Mielőtt a zenédről beszélnénk, szeretném tudni, hogy milyen volt a tapasztalatod az Ayreon Universe-el?

Marko: Imádtam, hogy meg volt lehetőségem velük csinálni a showt. Az erő, ami ezekkel az emberekkel van meg minden, egyszerűen csodálatos volt. Elég nehéz időszakon mentem keresztül és nem voltam teljesen felkészülve. Eljutni ezekkel a srácokkal idáig, nagyszerű volt, a próbákkal, hogy mindent együtt rendben összeraktunk. A telt házak – és itt azért komoly progresszív rock-ról beszélünk, aminek megvan a saját kis közönsége – és telt ház van {minden este}. Ennek azért nagyon kielégítő volt a része lenni. Mind tudjuk milyen a zene és mai slágerek és milyen zenei anyag van a mainstream {zenében}, és ez a hangzás egyikhez sem köthető. Aztán eléred ugyanazt a fajta sikert, ezzel a zenével. Ez csodálatos és reménnyel tölt el.

Megnézed idén a showt?

Marko: Ha lehetőségem van rá, igen. Megvallom az őszintét, hogy nagyon el voltam havazva mostanság, az album maradékának elkészítésével, a borító megtervezésével, megcsinálni a maradék felvételeket és a mixeléssel, a mastereléssel és bla bla, minden pici részlettel, ami ehhez a dologhoz vezetett. Totál le vagyok maradva mindennel. {nevetés}

Jogos! Nos, akkor térjünk vissza a témánkhoz, először is….honnan jött ez a szóló album? Említetted, amikor bemutattad nekünk az albumoz, hogy ezek majd egy évtizedes szétszórt ötletekből jöttek, szóval miért pont most, így hirtelen?

Marko: Több mint 2 évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni ezen, mert a Nightwish éppen alkotói szabadságon volt. Kitaláltuk, hogy abban az évben csináljuk, de nem számoltam azzal, hogy mennyi nehéz súlyt cipelek magammal az előző házasságomból és a végén elég sok dolog ment végig a fejemben. Aztán jött a Nightwish, elkezdtünk turnézni, ami természetesen eléggé lelassítja a saját felvételeidet és az ötleteidet némileg. Nagyon sokat utaztam, aztán visszajöttem Finnországba, ott töltöttem egy hetet, aztán újabb 3 napot a stúdióban a srácokkal, aztán próbáltam egy kicsit a fiaimmal lenni, végül találkoztam egy nővel, megházasodtam meg minden és a dolgok kezdtek a helyükre kerülni. Befejeztük és most jön egy csomó fesztivál fellépés, szóval bassza meg, megcsináltuk! Szóval ez az élet. Terveid vannak aztán random dolgok jönnek, amik vagy segítik őket vagy hátráltatják. Ezúttal lassan csináltuk, de a végén, megcsináltuk.

Volt valaha tervben, hogy csináltok több Tartot zenét, főleg most, miután elvesztettétek a dobosotokat?

Marko: A Tarot egy teljesen más dolog, mert sok a befejezetlen anyagunk. Beszéltünk egy amolyan lezárás féle dologról, amit jó lenne befejezni, de nekem és Janne-nak {Tolsa, szintetizátoros}, ez eléggé nehéz. Elég szomorú és könyörtelen végignézni, ahogy a barátod állapota rosszabbodik és utána meghal. Egyik pillanatban, arra gondoltunk, hogy jó lenne folytatni, de ahhoz, hogy rock zenét csinálj vagy rock albumot, jó energiákra van szükséged, érdeklődésre és elkötelezettségre és ez most, csak szomorúvá tenne minket.

A szóló albumról….kérdezted az évekkel ezelőtti anyagokat. Voltak apró-cseprő dolgok régről, nagyon régről és persze olyanok, amikkel 2 évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni, kitaláltunk még néhány új darabot és a fiúk is hoztak ötleteket, dalok részleteit. Nekem hiányzott a C-része ennek a dalnak, de ez viszont kiegészíti azt, szóval így hoztuk össze. De még így is maradt némi maradék anyagunk.

Ha ezeket a darabokat összerakjuk az évekkel ezelőtti ötletekkel, van esetleg bármi története az albumnak, vagy ezek mind önmagukban megállják a helyüket?

Marko: Önmagukban is megállják a helyüket, teljesen. Néhány önmagában egy történet, ezekben a képzelet építi a kitalált történetet, szóval jóval több erőszakos és seggfej szerű dolgok vannak a dalszövegekben, mint amennyire szeretek gondolni, de mégis, úgy gondolom, vannak olyan részletek amelyek személyesek és belátást engednek a saját gondolatimba. De azért több mindenből áll össze.

 

A következő kérdésemhez vezettél. Van a dalok között bármelyik, amelyik személyes, vagy különleges a számodra?

Marko: Talán a legutolsó, a „Totuus vapautta”. Az angol verzión az lesz a „The Truth Shall Set You Free.”(„Az Igazság Szabaddá Tesz” – a szerk.) Ez arról szól, hogy az élet egy alapvető csoda, egy egyedülálló univerzumban. Ez önmagában csodálatos.

Magasztosabb gondolatok a létezésről?

Marko: Igen, valami ilyesmi. Úgy értem, vannak amiket lát és hall az ember állandóan és eviláginak tekintjük.

Mi váltotta ki ezeket a gondolatokat? Volt valamilyen tapasztalatod, ami ezt az exisztenciális gondolatmenetet bevonzotta?

Marko: Nem….Sokat gondolok ezekre már elég rég óta. Nekem, ami igazán átjött a Nightwish munkálatai alatt, az ez a Carl Sagan dolog, ami már évtizedekkel ezelőtt beleásta magát a gondolatimba. Mi mind csillagporból vagyunk. Csodálatos azt gondolni, hogy minden, amit megmozgatok az akaratommal, csillagok szívében fogant, billió évekkel ezelőtt. A valóság a valóság alatt sokkal csodálatosabb, mint amit észreveszel. Nem vagyok egy szónok vagy egy próféta, de, ha a zene boldoggá tesz, az egy jó dolog. Nagy valószínűséggel, genetikailag normális emberi lény vagyok, legalább is úgy gondolom {nevetés} – talán néhány mentális képességem nem annyira, de attól még úgy érzem, hogy elég vagyok ahhoz, hogy emberként legyenek szeretteim és barátaim és remélem, hogy elég jó vagyok nekik és, hogy ők is nekem. Szóval a 10 parancsolatot helyettesíteném egyetlen, egyszerű mondattal, amit valószínűleg jó pár ember ismer már: Ne légy fasz.

Egyszerű és praktikus. Ezt észben tartva, mesélj a dalokról? Emlékszel, például, hogy melyik lett legelőször megírva és melyik utoljára?

Marko: Igazából nem nagyon emlékszem mikor rukkoltam elő a „Kiviä” akusztikus riffjével, de 2 évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk dolgozni rajta, nekem már megvoltak a versszakok és a kórus része, de ahogyan összeraktuk – a konkrét dalt – azt 2 és fél évvel ezelőtt sikerült.

Forrás:www.musicalypse.net 

Fordító: Kiss Katalin /Kianenn/

FOLYTATJUK  🙂

Facebook Comments

By | 2019-05-11T17:02:55+00:00 május 11th, 2019|A zenekar tagjainak projektjei, cikksorozatok, interjúk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.