Biográfia

/Biográfia
Biográfia 2018-06-21T11:11:40+00:00

2018

Új album, és mégsem. A 20 év munkásságából válogatott ‘mérföldkő’ dalok. Az eredeti dalok feljavított változata.  Tuomas azt nyilatkozta, amikor a rajongók a régi dalok Floor-ral előadott változatait várták, hogy mindenki respektálja a dalokat, úgy, ahogy annak idején megismerte. Soha nem is tervezték, hogy teljesen új verziót vesznek fel.

A Decades világturné tavasszal indult, és év végén lesz vége. Így az új Nightwish albumot már csak 2020-ra várhatjuk. De addig is megélhetjük a Nightwish érzést a koncertjeiket. Ahogy a budapesti Arénában is, novemberben. Vagy ahogy megélhettük a MetalFest Open Air Plzen-en, június elsején.

2017

A PIHENÉS ÉS FELTÖLTŐDÉS ÉVE

2016

A turné, ami 2016 végéig tart, a leghosszabb turnéja az együttesnek fennállása óta…

 

2015

Az új kislemez, az Élan az Endless Forms Most Beautiful lemez hírnöke megjelenik. A világturné elkezdődik az USA-ban

Mikka Jussila masztereli az Endless Forms Most Beautiful lemezt január közepén a Finnvox Stúdióban, Helsinkiben. Az együttes száz százalékban elégedett az eredménnyel, és Floor Jansen arcán valami rendkívüli mosoly sugárzik.

„Ez nem csak a legjobb album, amin valaha énekeltem, de valójában a valaha megszületett legjobb album.”

Az Élan kislemez és az azonos című promo videó berobban megjelenésével a finn legendák közé, február 13-án jelenik meg, és az új album március végén elérhető a rajongók számára.

A világturné április elején veszi kezdetét a Hammerstein Ballroom-ban – és ez még csak a kezdet…

És itt ér véget a Biográfia a nightwish.com-on.

Azóta mi magyarok is láthattuk élőben őket kétszer is Budapesten, és Becsben, illetve Kassán is felléptek az EFMB turné keretein belül.

2014

Az Endless Forms Most Beautiful egyre inkább teljes, Jukka Nevalainen a háttérbe vonul, a világturné kezd formát ölteni.

A Nightwish közös éve a tél folyamán megtartott megbeszéléssel kezdődik  a nyolcadik stúdióalbumról és a világturnéról az együttes tagjai és a menedzsment között. A munkákat az EFMB dalszövegeivel és zenéjével hosszabb ideje menet közben elsimították: például, hogy az utolsó track a lemezen az együttes valaha szerzett legterjedelmesebb száma lesz.

Később, a tavasz folyamán, Tuoams Holopainen és a hangmérnök/helyettes producer, Tero “TeeCee” Kinnunen a Hämeenlinna közeli házba vonul vissza, hogy megkezdjék az új dalok felvételének folyamatát. A Nightwish többi tagja késlekedés nélkül kézhez kapják a demo verziókat, és a zenészek megértik a szerepüket az fantasztikus dalok felvételeiben.

Júliusban kezdenek komolyan alakot ölteni. A Nightwish elvonul Kitee-ben a Röskö tábor magányába szeptember végéig, azzal a céllal, hogy próbáljanak, és felvegyék az új lemez „együttes részeit”. Ebben a tekintetben a munka eltért a megszokottól, például az Imaginaerum album anyagát is Röskö-ben próbálták, de a mostani felvételekre többek között a Petrax Studio-ban is sor került.

A nyár egész simán eltelt. Július végén a NIghtwish váratlan visszaesést vesz észre, amikor az egyik alapító tag, a dobos, Jukka Nevalainen-nek el kell hagynia az album készítés kellős közepén az együttest. Jukka komoly alvászavarban szenvedett az elmúlt években, és virtuóz dobos, Kai Hahto helyettesítette, aki nem csak a lemez felvételen tud részt venni, hanem  a közelgő turnén is. Annak ellenére, hogy el kellett szenvedniük a kellemetlen  pillanatokat, a Nightwish többi tagja együtt örül annak tudatában, hogy Jukka továbbra is folytatja a munkát, közel a háttérben, és talán egyszer visszaül dobkészlete mögé. Nem felejtsük el a támogatást, amit kapott a fent említett háttérből, Ugyanakkor, mivel az együttes el van foglalva az új anyagokon dolgozva, a Nightwish  menedzsmentje hósszú mnapokat azon dolgozik, hogy megtervezze a közelgő világturnét.

2013

Rangos díjak. Dokumentumfilm, koncertfilm megjelenése. A következő album

A banda nagy durranással kezdte a 2013-at, amikor az együttes közvetlenül a szilveszter, új év megünneplése után repülőre pattant, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon turnézzon, lecserélve Finnország telét Ausztrália rekord melegére.

Míg a tavasz csendes volt életük terén,  A Nightwish elnyerte az „Év metál albuma” és az „Év együttese” kategória címét. Az Imaginaerum című Nightwish film számos formátumban megejelnt ez év áprilisában.

Az együttes ismét úton van májusban, négy koncertet ad Japánban. A Nightwish kiállítás megnyílik Kitee-ben, Finnországban, ahol a helytörténeti múzeum vendégei  láthatják az együttes történetéhez kapcsolódó használati tárgyakat.

Az Imaginaerum Világturné második fesztivál szezon a Tamperében, Finnországban, a Sauna Open Air-en kezdődik, és a nyár csúcspontjai voltak a csapat számára a Joensuu-ban Ilosaarirock „házi fesztivál”, ahol huszonötezer néző előtt játszottak, Libanonban Bybos, és Észak Norvégiában, Lakselvben, a Midnattsrocken-en.

Van izgalom az augusztus eleji Nightwish táborban, mert a Wacken Open Air-en rögzítik a koncertet a közelgő koncertfilmhez. Több mint nyolcvanezer rajongó tanúja az észak-németországi előadásnak. Egy héttel később a több mint tizennyolc hónapja tartó Imaginaerum világturné több mint száz koncerttel a háta mögött zárul a M’era Luna Festival-lal.

Szeptemberben a Nightwish megkapja a jól megérdemelt elismerést Németországban a Metal Hammer Magazine „Legjobb külföldi együttes” díját.

Október elején a rajongók izgatottan megtudják, és elfogadják az új felállás megerősítését: Ahogy várható volt, Floor Jansen az új énekesük, és Troy Donockley több hangszeren játszó zenész, aki már évek óta együttműködik az együttessel, allandó tagjává válik.

November végén jelenik meg a Storytime, Shotime DVD-n és Blue-Ray-en, a Wacken látványos felvétele, tartalmazva egy kétórás dokumentumfilmet is, „Kérlek tanuld meg a Setlist-et negyvennyolc óra alatt” címmel, mely követi a bandát az Imaginaerum Világturné hullámvasút útján.

Nos Mi jön ezután a Nightwish számára?

2014-ben az együttes a következő album megírására koncentrál, míg az új világturné is előjegyzés alatt van. Csak ízelítőül, hogy mi következik, elárulják előttünk, hogy többek között az együttes történetében leghosszabb dal is szerepel majd többek között a megjelenő albumon.

2012

Fantasztikus koncertek, váratlan változások, mozi premier

Miután intenzíven gyakorolta az együttes az új dalaikat Nosturiban, Helsinkiben, január elején, leteszteli az új setlistet egy bemelegítő koncerten a Key Clubban, Los Angeles-ben, január 19-én, “Rubber Band of Wolves.”-nak titulálva. Az “Imaginaerum” World Tour első tényleges koncertjét két nappal később a Gibson Amphitheater-ben rendezik.

A Tavasz szemei az együttest finn, ukrán, orosz, közép-európai színpadokon látja, ahol több ezer rajongó csodálhatja meg a hatalmas Nightwish show-t, nagy kivetítőkkel, és látványos pirotechnikával. Legendás helyszínek közé tartozik a

Hanns-Martin-Schleyer-Halle Stuttgart, (Németország), és Hallenstadion Zürich, (Svájc). Mindkét helyszín több mint tízezer fős befogadóhellyel büszkélkedhet.

A fesztivál szezon után, beleértve a Masters of Rock, Nova Rock, Download, és a Ruisrock-i fellépésüket, az együttes hajóra száll, hogy részt vegyen az észak-amerikai turnén.  nem tudva arról, hogy ez a turné lesz az egyik legemlékezetesebb utazásuk.

Váratlan események láncolata indul szeptember végén, amikor Anette Olzon, az énekeük megbetegszik, és kórházba szállítják közvetlen a denveri (Colorado) koncert előtt. Mivel az együttes nem akar a rajongóinak csalódást okozni, akik már a teltházas helyszínen voltak, egy gyors tanácsot tartva úgy döntöttek, hogy kimennek a színpadra, és előadják a dalokat a Kamelot énekeseinek,Elize Ryd és Alissa White-Gluz segítségével. Kamelot együttes volt a vendégszenekaruk.

Bár Anette Olzon még visszatér az együttes élére még egy koncert erejéig, de semmi nem óvhatja meg a Nightwish történetében a fejezet befejezését. A koncert után, szeptember 29-én Salt Lake City-ben elválnak útjaik.

A helyzet egy kihívás, mondhatnánk végül is, mint a Nightwish szakmai etikája nem engedte, hogy töröljék a fennmaradó tizenegy koncertet, ezen a fontos amerikai turnén. Az együttes azonnal kapcsolatba lépett régi barátjukkal, Floor Jansen-nel, aki már bizonyította énekesi tudását a holland After Forever együttesben. A menetrend megvalósítása szinte lehetetlen, de minden valószínűtlenség ellenére október elsején Seattle-ben felléptek Floor Jansen-nel az énekesükkel. Végig próbálták az énekesi részeket a tengerentúli repülőút alatt, és meglepően jól megküzd a félelmetes kihívással, és az együttes megkönnyebbülten sóhajt fel. A turné folytatódhat, s ami még jobb, hogy Jansen, akinek az énekesi képességei és odaadó színpadi jelenléte rögtön érzékelhető, a West Coast (Florida)rajongóitól hatalmas fogadtatásban részesül, és

Az Imaginaerum világturné november elején folytatódik Egyesült Királyságban.. Az együttes gyorsan hazarohan, a nagyon várt Imaginaerum film világpremierjére, majd november 10-én a Hartwall Arena-ban, Helsinkiben teltházas koncertet adnak. A sikeres esemény mindegyikük emlékeit megédesítik. Az Imaginaerum bor is ekkor kerül piacra. Valamint a film zenéjét tartalmazó album is, Imaginaerum: The Score címmel.

Még rengeteg tennivaló van Karácsony előtt, és folytatódik a világturné Dél-Amerikában, ahol a zenekar tíz koncertet ad. A híresen szenvedélyes és forróvérű latin rajongók vibrálóan szívesen fogadják az új énekesnőt. Az eseménydús év két

Buenos Aires-ben tartott koncerttel csúcsosodik ki. Utána elengednek egy hatalmas sóhajt, ami talán még Finnországban is hallatszik…

2011

Nem egy de kettő! Egy album és egy film!

A február egy robbanással kezdődik, amikor Holopainen bejelenti, hogy egy koncepció albumot készítenek, ahol a dalok hangulata még radikálisabban megváltozik, mint bármikor ezidáig. “A vidámparkunk szürrealitása Burton/Gaiman/Dali típusú, és nemsoká kész van.”

Nem sokkal később jelentik be, hogy az albummal azonos címmel egy mozifilmen is dolgoznak. Az Imaginarium kettős természete már sokkal korábban megfogalmazódott Tuomasban, amikor elkészült a The Islander videó Stobe Harju rendezésében. Az album minden dalából videó klippet tervezett. A rendező javasolt egy kis párbeszédet a dalok között. És végül így kristályosodott ki: mozifilm hosszúságú, történettel, meg minden.

Az Imaginairum felvételei Helsinkiben és Londonban folytatódtak az év első felében. Ismét Pip Williams-re bízták a zenekari és a kórusrészeket. Más új dolgon kívül, az Imaginaerum-on gyerekkar is szerepel. Miután Anette Olzon vokál részét áprilisban felvették, Mikko Karmila nekiállhatott a végleges keveréshez.

Késő nyáron változtatták meg a lemez címének betűzését Imaginarium-ról Imaginaerum-ra, és bejelentették, hogy a lemez Finnországban november végén jelenik majd meg. A Storytime volt a hetvenöt perces hullámvasút utazás kóstolója, mely kislemezen jelent meg az album előfutáraként.

Szeptember idusán a banda Montealba repült a filmstúdióba, ahol a filmet forgatni kezdték, hogy 2012 tavaszán megjelenhessen. A zenei részek egy intenzív hét alatt hallhatatlanná váltak.”

Ugyanekkor jelentették be, elkövetkező európai koncertjeiket, míg a finn turnét késő októberben. A világturné Los Angelesból indul 2012. január huszonegyedikével

2011 utolsó heteiben lesz valóban érdekes, mert a következő év a Nightwish történetében a legeseménydúsabb és izgalmasabb

2010

Készül a következő lépés.

Az év első hónapjai dalszerzéssel és dalszövegírással telik, és áprilisban Holopainen kész arra, hogy az elkövetkezendő album, az ’Imaginaerum’ demóját felvegyék. A forró nyár alatt, megrendezi az együttes Kitee mellett a saját táborát, ahol próbálnak, és formálják az album anyagát. Ez pár hónapot igénybe vesz.

Valójában a lemezfelvétel csak októberben kezdődik el a hollolai (Finnország) Petrax stúdióiban. A dob, basszusgitár és gitár részekkel kész vannak az év végére.

2009

A  fárasztó turné vége, jön az új album

A ’Dark Passion Play’ világturné márciusban folytatódik, és megjelenik a ’ Made in Hong Kong (and in Various Other Places)’ koncert felvétel. Hatalmas európai arénákban lépnek fel, mint az Ahoy Rotterdamban és a Zenith, Párizsban.

A tavaszi amerikai turné után feltűnnek nyáron néhány európai fesztiválon. (összesen több mint 200 koncerttel)

A turné után az együttes visszavonul a nyilvánosság elöl, de a reflektorfényben egy csomó dolog történik, hiszen a felkészülés az új albumra ,már javában folyik.

2008

Úton

Az igen intenzív ’Dark Passion Play’ világturné Helsinkiben folytatódik az év első napján, majd körbeviszi a Nightwish zenéjét Ausztráliától a Távol-Keletig, Dél-Amerikától Észak-Amerikán át Európába. Az év végéig nem jut számukra a jól megérdemelt „Megállás és Pihenés”

2007

Új fronténekesnőt jelentenek be, az egész világ várja!

Összességében az együttes több mint kétezer demót kap reményteljes énekesektől. A feladat végtelennek tűnik, de a kiválasztott jelöltek száma csökken, majd mindent figyelembe véve az együttes A svéd énekesnő, Anette Olzon mellett dönt. A ’ Dark Passion Play’ lemezfelvételei a londoni Abbey Road Studios-ban és a Finnvox-nál, Helsinkiben történnek.

A titok fátyla május végén lebben fel, amikor bejelentik az új fronténekesúk kilétét az ’Eva’ megjelenése kapcsán., mely a megjelenő album előhírnöke. Még egy single, az ’Amaranth’ a ’Dark PAssion Play’ megjelenése előtt. Végül a lemez szeptember végén kerül ki a piacra. A sokoldalú lemezből Finnországban egy nap alatt kel el ötvenezer lemez.

A Once lemezen új hangzást, hatásokat építettek be néhány évvel korábban, és most a Nightwish ismét ismeretlen vizekre evez. A ’ Master Passion Greed’ valószínűleg az együttes valaha felvett legkeményebb száma, míg a ’ Last of the Wilds’ Troy Donockley több hangszeren játsszó zenész utazása a skót felföldön.

A ’Dark Passion Play’ világturné három titkos bemelegítő koncerttel kezdődik, különböző álnevek alatt, és ősszel az Egyesült Államokban és a skandináv országokban koncertezik. Az ’The Islander’ videóklipp a Lappföldön forgatták, és mint látni fogjuk, ez még hosszútávú hatással lesz a Nightwish jövőjére nézve.

2006

Új kiadások, új tervek

Ahogy a Turunen által kialakult felzúdulás elül, az együttes új énekest keres. Kora nyáron jelenik meg az ’End Of an Era’ DVD, a ’ Once upon A Nightwish’ biográfia Mape Ollila tollából.

A zenészek a nyarat Finnországban, vidéken tölti, és a következő albumon dolgoznak, és valójában a felvételek szeptemberben kezdődnek el.

2005

A turné és egy Éra vége

Ahogy a világturné februárban keresztülcikázik Európában, Holopainen és Hietala rövid szünetet tartva hazarepül Finnországba, ahol nem kevesebb, mint öt díjat vesznek át az EMMA Gálán. A turné a stuttgarti koncerttel ér véget, több mint tízezer ember előtt.

A nagyon elfoglalt nyár alatt olyan jeles személyiségekkel jelennek meg, mint az Iron Maiden, és Mötley Crüe. Kora ősszel is folytatódnak a teltházas koncertek, mint Hammersmith Apollo, London.  A Scorpions-sal lépnek fel  São Paulo-ban az Arénában. Szeptemberben megjelenik Greatest Hits albumuk a ’Highest Hopes’. A ’Once’ Világturné csúcspontja a Helsinki Hartwall Arena koncert tizenkétezer nézővel. Az utolsó koncert rögzítésre kerül, és az ’End of an Era’ DVD anyagát képezi.

Összességében ez a világturné több mint 130 koncerttel, lehetővé teszi a rajongóknak, hogy láthassák kedvenc együttesüket Ausztráliában, Kolumbiában, Lengyelországban, Portugáliában, és Görögországban. A fáradhatatlan ’Once’ turnézás eredményeképp több mint egymillió lemezt adtak el.

És az évnek még nincs vége! Az utolsó koncert után az együttes tagjai nyílt levélben fordultak Turunenhez. Az üzenetük egyértelmű: A Nightwish Turunen nélkül akarja folytatni a zenélést. A ’Once’ turné alatt bebizonyosodott, hogy Turunennel és a férjével és menedzserével, Marcelo Cabuli-val az együttműködés lehetetlenné vált.

Az utolsó koncert, ami End Of an Era címmel DVD-n is megjelent.

2004

A legnépszerűbb együttes Európában

Az év eleje a stúdióban telik el. A ’Once’ album júniusban jelenik meg. Egy egyórás mesterdarab bemutatja az együttes új ízeit, és az együttes védjegyének számító hangzást. Pip Williams, az angol zseni néhány felséges zenekari és kórushangzást is visz bele, valamint az indián zenész, John Two-Hawks is feltűnik a lemezen, a ’ Creek Mary’s Blood’ című dalban.

A ’Once’ a csúcson van Finnország és Németország, Norvégia, Magyarország és Görögország listáin is, és a nyár legsikeresebb albuma Európában. Az első megjelent kislemezt a ’ Nemo’-t követi a ’Wish I Had an Angel’, a ’Kuolema tekee taiteilijan’ és a ’The Siren’ is.

A Világturné a kitee-i Jégcsarnoktól indul május végén, és egy hosszú utazás veszi kezdetét az USA-ban, Dél-Amerikában és Európában.

2003

Koncertek, DVD és stúdiómunka

Az együttes az évet németországi fellépésekkel kezdi (Oberhausen-ben a König-Pilsener Arenában, Münchenben a Zenith-ben. Végül is sikerül szorítani pár finn koncertnek is helyet, és európai fesztiválokon is fellépnek. (Bloodstock, Anglia, Lowlands, Hollandia, and M’era Luna, Németország) A tengerentúlon is játszanak, például New York-ban, Atlanta-ban, és Mexico City-ben.

Az ’ End of Innocence’ (Ártatlanság vége) című dokumentumfilm DVD-jük októberben kerül piacra, és az év hátralevő részében elkezdik az ötödik albumuk felvételeit.

2003

2002

Aranylemezek, és telt házas koncertek

Az együttes gyorsan lendületbe jön, ahogy januárban elkezdik a ’ Century Child’ felvételeit. Az ’ Ever Dream’ kislemez kora májusban látja meg a napvilágot, és Finnországban két nap alatt aranylemez lesz . Három hét múlva a ’ Century Child’ ezt is felülmúlja, mert két óra nap alatt lesz aranylemez. Németország hivatalos listáján eléri az ötödik helyet.

“Amire mindig is vágytam, az két álom volt,

amit megosztottam veled.

Egy, ami beteljesült, s a másik,

ami talán örök álom marad.”

A diadalmenet júliusban a  Dél-Amerikai turnéval kezdődik, telt házas koncertekkel, majd Dél-Koreában, Oroszországban, és egész Európában folytatódik.

Az év végén a Nightwish pihen, de a zenészek még elfoglaltak projektjeikkel, mint a Sethian, a For My Pain, a Trio Niskalaukaus, az Altarian, és a Tarot.

2002

2001

Válságból új magasságokba

Nincs pihenés a Nightwish számára, mert a finn turné után megcélozzák a stúdiót. Elkészül az ’Over the Hills and Far Away’ EP-jük, mely júniusban jelenik meg, és a finn listákon van szinte egész évben.

Egy koncertet is rögzítenek Pakkahuone-ban, ami Áprilisban jelenik meg ’ From Wishes to Eternity’ címmel. (Vágyaktól az Örökkévalóságig)

“Túl a hegyeken és messze túl,

Tíz hosszú évig számolja a napokat.

Túl hegyeken és tengereken

Börtönlakók életét tengeti.”

Utolsó koncertjüket szeptember közepén, Nivala-ban tartják, és akár ez lehetett volna a hattyúdaluk is, mert Vänskä-t nem igazán érdekli az együttes, Turunen egyre kevesebb időt tölt a csapattal, és még számos probléma halmozódik fel. Miután a turnét befejezik, Tuomas megállapítja, hogy a Nightwish története itt ér véget. De miközben ősszel a Lappföldön túrázik, a mesterelme meggondolja magát, sőt mi több, a Nightwish folytatja karrierjét. Ewo Pohjola a Spinefarm Records-tól a banda menedzsere lesz, a King Foo Entertainment szervezni kezdi a koncerteket. Vänskä helyét átveszi Marco Hietala basszusgitáros, és énekes.

Jelezve az új kor kezdetét, novemberben az együttes Online Nightwish-Shop-ot nyit, az együttes honlapjával együtt.

2001

2000

Az első világturné

Az új évezred aktívan indul.  Január első heteiben kezdik el harmadik lemezük felvételeit, valamint részt vesznek az Eurovíziós Dalfesztiválon. A közönségszavazat eredményét felülbírálva a zsűri nem akarta, hogy ők képviseljék Finnországot.

A ’ Wishmaster’ albumot május közepén jelenik meg, melyet az együttes a ketee-i Jégcsarnok koncerttel ünnepli meg.  A finn listák első helyéig emelkedik, és három héten keresztül marad is, Közben aranylemez lesz. Nemzetközi megjelenéséig kora nyárig várni kell, és a CD a ’Hónap albuma’ lesz számos magazin szerint, különösen Németországban.

„Álmodó szemű gyermek bámulja az éjt,

Úton a mesemondó lelkébe,

Vágyát suttogja, beszél a csillagokkal

Hangtalan belső szavaival.

Magányos szív távoli sóhaja.

– Mesterem, veled leszek nem soká!

Szürke Rév az én végzetem.”

Felbuzdulva a ’ Wishmaster’ sikerén, az együttes nyáron világ körüli turnéra indul (Brazília, Chile, Argentína, Panama, and Mexico). Ősszel jön Európa, késő novemberben  átrepülnek Észak-Amerikába, és most először játszanak (két koncertet is adnak) Montreal-ban. A hektikus évet lezárva Tamperében adnak koncertet, és ott rögzítik a DVD-jüket. Közben a ’Wishmaster’ honi értékesítésből platinalemez lesz.

2000

1999

Ahoj Külföld!

Az ’ Oceanborn’ nemzetközi megjelenése tavaszra datálódik, az előtte kiadott ‘Sleeping Sun’ -ból néhány hét lefogása alatt csak Németországban, több mint tizenöt ezret adtak el.

“Bár ez az éjszaka

élet-hossz tartana,

Körülfog a sötétség

s a nap-tenger partjai.

Bárcsak én is a Nappal merülnék alá,

Szunnyadva,

Zokogva,

Veled”

Amikor a srácok leszereltek, már készen álltak a koncertezésre, és bejelentkeztek szinte az összes nagyobb finn fesztiválokra. A fesztivál évad jól zárul. Mind az Oceanborn, és a , “Sacrament of Wilderness” is aranylemez. Nem sokkal ezután Indul első európai turnéjára (november-december)

1999

1998

Fordulópont

A debütáló fellépésük után a második, igazi koncertjüket Lepakko-ban, Helsinkiben tartják. Mindenki nagyon ideges. Tarja sírva fakad a színpadon, és Tuomas majdhogynem elájul az izgalomtól. De a tűzpróbán bravúrosan keresztüljutnak.

A nyár során állandó basszusgitárosuk lesz, Sami Vänskä személyében. A nyár az új anyag írásával telik, és augusztus elején az együttes stúdióba vonul. Az ’Oceanborn’ sokkal erőteljesebb, és professzionálisabb lett, és december 7-én jelent meg. Mondhatni, hogy a Joulupukki, az eredeti Télapó hozta. Mikko Karmila keverte a lemezt, aki később megbízható szövetségesük lett. Mindenki meglepetésére a “Sacrament of Wilderness” megcélozta a kislemezek listájának csúcsát.

“Szőrmékbe burkolózva az északi fények alatt

barlangomból nézem a vad tájat

S tűnődöm, vajh eljön olyan évszak

Mi szégyenben olvasztja fel az angyalt.”

1998

1997

Lemezszerződés

Pár hónappal Tuomas ötlete után 1997 elején el is készül a Nightwish első demó felvétele Nightwish címmel. A kívülállók szerint is pozitív a fogadtatása. Az elvetett mag a nyár folyamán kicsírázik, és a karéliai fagyos télre ki is hajt.

„A halál kapuját átlépve

Mindkettőnket vár a nászágy,

Bánataim előtt kell, hogy haljak,

Éjvágyam küldöm a csillagok alatt.”

Új dimenziók nyílnak az együttes zenéjében. Emppu Vuorinen az akusztikus gitárt lecseréli elektronikusra, és Jukka Nevalainen dobos is csatlakozik a zenekarhoz. Áprilisban az új felállással hét demó dalt rögzítenek, mely felkelti a Spinefarm Records figyelmét, és szerződést ajánl a csapatnak. A nyár során még négy dalt vesznek fel, és novemberben debütálnak az Angels Fall First című albumukkal. A Finn Toplista 31. helyéig jutnak, míg a ’The Carpenter’ kislemez eléri a Top Ten-t.

Debütáló fellépésük a szilveszteri Huvikeskus-on volt Kitee-ben.  Az együttes nagyon izgul, de a koncert felülmúlja a várakozásokat.

“Hallak téged

A természet szimfonikus hangjain túl,

A tisztaság, miben soha nem tudtam kételkedni

Azt mondják nekem, hogy fűben fekve

lessem megmentőmet

A madárdallal keresztre feszítettet.”

1997

1996

Egyszer volt, hol nem volt…

1996 júliusát írjuk, Kitee-ben a  A Pyhäjärvi tavak közepén a szigeten, egy tábortűznél. És éjfélkor csillagok ragyognak. A levegőben lehet érezni, a bőrünkön végigfutó fuvallat jelzi, hogy valami olyan dolog történik, ami kihatással lesz az elkövetkezőkre. Tuomas Holopainennek kipattan a fejéből egy ötlet: egy projectről, atmoszférikus hangulatzene játszására. Az ötlet nagyon hamar kikristályosodik. A hangzás akusztikus gitárokkal, fuvolákkal, vonósokkal, zongorával állna össze, női énekessel. A Erno „Emppu” Vuorinen gitáros és Tarja Turunen hamar csatlakozik a projekthez.

1996