Dan Vasc a YouTube énekes

/Dan Vasc a YouTube énekes
Dan Vasc a YouTube énekes 2019-04-17T16:50:27+00:00

A minap osztottuk meg Dan Vasc legújabb Nightwish feldolgozását. Úgy gondoltam, hogy ezt a tehetséges művészt be kell mutatnunk nektek. Így írtam neki, és igen hamar megszületett az interjú. Sok feldolgozás videója van a csatornáján. Ő egy barátságos, nyílt szívű fiatal énekes és dalszerző. Az interjú a XXI. század technikájával készült.

Köszönjük szépen Dan!

Íme az interjú:

 • Hol élsz, mit csinálsz, ha nem énekelsz? Mesélj kicsit magadról!

Brazíliából, Juiz de Fora városából származom. Körülbelül 18 hónapja határoztam el, hogy komolyan foglalkozom a YouTube-bal. Időm kilencven százalékát a csatornámon történő munkával, és az ahhoz tartozó üzlettel foglalkozom. A maradék időt munkával, tanulással, vagy a barátaimmal töltöm. Nagyon szeretek videó játékozni, különösen a retro játékokat. Nemrég kezdtem el gyűjteni őket.

 • Szüleidtől örökölted-e a zene szeretetét vagy saját felfedezés?

A szüleim nem voltak hivatásos zenészek, de egyértelműen volt benne szerepük. Édesanyám mindig is énekelt templomi zenei csoportokban, Édesapám adta nekem az első hangszert, amikor 9 vagy 10 éves voltam, az ő öreg harmonikáját. Attól kezdve már egy örökké növekvő hólabda volt…

 • Honnan származik a neved, Dan Vasc?

Az igazi nevemből: Daniel Vasconcelos Pereira de Andrade.

 • Mely együttesek, énekesek a példaképeid, akik inspirálnak?

Igazából elhatároztam, hogy rock énekes leszek, amikor meghallgattam Perta-tól a Jekyll And Hyde albumot.

Ezután néhány korai hatás a power metal együttesektől, mint a Dragonforce, Avantasia… Az Avantasia nagyon sok hatással volt jelenlegi énekhangomra. Ott volt még a Blind Guardian, Rhapsody of Fire, Sonata Arctica… nagyon sok nevet fel tudnék hozni. Mostanában nagyon sok Manowar-t hallgatok, és tanulmányozom Eric Adams hangját.

 • Voltál már a koncertjeiken, találkoztál velük?

Láttam előben a Sonata Arctica-t, és a Rhapsody-ból Fabio Lione-t, de akkor a másik együttesével, az Angra-val volt. A Manowar előtt kapcsolatba léptem emberekkel. Néhányszor beszéltem telefonon Joey DeMaio-val, hogy majd együtt csinálunk valamit. Még mindig nem találtuk meg a közös nevezőt, ami mindkettőnknek megfelelne, de optimista vagyok, hogy egyszer valamit összehozunk a jövőben.

 • Amikor cover-t készítesz valakivel, hogyan intézitek? Például amikor a Sabaton cover-t csináltátok Minnivával?

Ez mindig távoli kollaboráció. Rögzítem az én felvételemet, itt Brazíliában, ő a sajátját ott, Norvégiában, majd összerakjuk. Ebben az esetben, mivel a videó a saját csatornájára készült, ő intézte a szerkesztést és keverést is. Az ilyen fajta együttműködés mindig nagyon egyszerű, és klassz csinálni. Nagyon drága lenne, ha egyikünk odarepülne, hogy együtt vegyük fel, most még nem éri meg. De ki tudja a jövőben, amikor gazdagok és híresek leszünk? Haha.

 • Youtube énekesnek nevezted magad. Változott ez azóta, mióta a fotó megjelent a neten?

Én, magamat és énekes kollégáimat a YouTube-on új művészfajtának tekintem, ami nem ugyanaz, mint a zeneiparban megszokottan énekesként ismerünk. Épp valamikor mostanában beszélgettem egy barátommal arról, hogy az internet és a közösségi platformok hogyan teszik lehetővé, hogy megváltoztassuk a módját annak, ahogy a közönségnek bemutatjuk értékeinket. Mi nem csak egyszerűen a művészetünket ajánljuk fel, mint a hagyományos művészek. Mi személyes kapcsolatot ajánlunk magukkal a művészekkel is. Így aztán, nem hiszem, hogy magunkat szabatosan hívhatjuk egyszerűen „énekeseknek”. Az énekesek megcsinálják a dolgaikat egy távoli színpadon, és nem tudsz ezen kívül róluk semmit. Mi többet teszünk ennél. Úgy gondolom, hogy a „YouTube énekes” név jól működik, hogy ezt a szétválasztást megtegyük, addig, amíg valaki nem jön valami jobb névvel.

 • A hangterjedelmed megenged bármely dalt, amelyet csak akarod. Néhány példa, ha valaki nem járt még a YT csatornádon: Queen – Show Must Go On, JCST – Gethsemane, The Greatest Showman – Never Enough. Hogyan választod ki, hogy milyen dal feldolgozását készíted el?

Nem mondanám, hogy bármely dalt, de a tény, hogy hisztek ebben, azt jelenti, hogy jó munkát végeztem a feldolgozásaim kiválasztásánál. Haha! És végül is ez jelenti magát a folyamatot. Biztos akarok lenni, hogy jól hangzok majd benne. Sima, és egyszerű. Ha nem, akkor továbblépek.

 • Énekelted már Puccini Nessun dorma-ját is. Teljesen tökéletes! Úgy hiszem, opera hangképzésed is volt. Hogyan tanultál énekelni? Mit tanultál tanáraidtól, más énekesektől?

Nos, először is köszönöm! Igen, egy évig volt képzésem, itt a városomban a helyi klasszikus énektanárnál. Azt megelőzően sok évig tanultam a napjaink éneklését különböző tanárokkal. Kezdetben saját magam próbáltam tanulni, és azt gondoltam, hogy igen jól csinálom, egészen az első órámig, ahol elborzasztottam a tanáromat az összes nevetségesen rossz szokásommal, amit magam alakítottam ki éneklésemben. Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy az éneklés önképzésének megkísérlése minden, csak nem intelligens. Vannak híres énekesek a YouTube-on, akik büszkék magukra, hogy soha nem vettek énekórát, de ez nem ok a büszkeségre. Inkább ok a nevetésre. Ez önkényes, önként vállalt korlátozása a mesterséged minőségének, a dolognak, amit „felszolgálsz” a végén. Nagyon nem okos!

 • A Youtube csatornádon megtalálhatjuk a feldolgozásaid a 80-as évek dalaitól a metál együttesek dalaiig. Neked mi a kedvenc zenei stílusod?

Egyértelműen a power metal, minden variációjával.

 • Tudsz hörgősen és opera stílusban is énekelni. A fürdőkádban miket énekelsz?

Hiszed, vagy sem, Semmit! Nem éneklek a fürdőszobában. Hideg zuhanyt veszek mentális bátorság, és önfegyelmi okok miatt, ami nem egy elfoglaltság, és nem inspirál túl sok éneklésre, haha.

 

 • Melyik metál dal volt neked először szerelem első látásra?

Metallica-tól az Enter Sandman. Ez volt a legelső metál dal, amit valaha hallottam. Ez volt az első dal, amely rávett, hogy maximumra csavarjam az mp3 lejátszómat. (akkoriban nem a mobil telefont, srácok!)

 • Melyik a kedvenc cover-ed, és melyik volt a legnagyobb kihívás?

Ez olyan, mint megkérdezni egy apát, hogy melyik a kedvenc gyereke, haha! Nem biztos, hogy van abszolút kedvenc, de az Africa-t szerfelett élvezetes volt csinálni. Az örömkönnyeimmel küzdöttem az utolsó kórusnál.

Valószínűleg a legnehezebb a Bohemian Rhapsody volt. Az összes őrült harmónia megértése nem volt piskóta.

Még mindig a Fearless-sel vagy?

Igen, pont a napokban készítettem egy felvételt a zenei videóhoz. További hírt róla hamarosan!

 • Vannak olyan projektek, amelyekben rész veszel?

Igen. Mielőtt a csatornámat elindítottam, hogy kiemelkedő bevételt szerezzek, igazán aktív voltam az éneklés szekció biznisszel. Napjainkban nincs időm annyi klienssel foglalkozni, mint előtte, de néhány évvel ezelőtt, a Fearless mellett több együttessel is dolgoztam. A legnotóriusabb kliensem, úgy hiszem, az OD az AOR volt Finnországból, akikkel egy kisebb turnét is csináltunk.

Az Orion’s Reign power metal együttes Görögországból, akik írtak, és fel is vettek egy albumot is.

 • Beszélnél egy kicsit bővebben az Orion’s Reign-ről? Fel ismertünk az együttes Facebook oldalán a banner fotón. Úgy gondoltuk, hogy te vagy az énekesük.

Valójában ez nem az én projektem. Ahogy már mondtam, az én ügyfeleim voltak az én énekelés szekció bizniszemben. Annak ellenére, hogy a zenekar a tagjaként reklámozott, csak egy bérelt szekció zenésze voltam az albumnak, és ezt néhány hónappal ezelőtt nyilvánosan is bejelentettem.

 • Szerinted mennyire fontos a dalszöveg?

Igazából attól függ, hogy milyen a művész tervezett értéke. Például a nyolcvanas évek „hair metal” dalszövegeit nem kellett komolyan venni. Mind a sokkolásról, szórakozásról szóltak… Most extrém ellentéteként, együtteseknél, mint a Blind Guardian-nél, vagy a Gamma Ray-nél egy igazi kaland lehet megpróbálni kitalálni, mit akarnak mondani a dalszöveggel. Személy szerint szeretem a zenét úgy használni, mint egy járművet valamire, mert az erejét nem akarom elvesztegetni. A zene olyan helyekre is képes szavakat elvinni, ahová a szó nem jut el. (A zene olyan helyekre is eljut, ahol a madár se jár J )

Mikor hallottad az első Nightwish dalt?

Valószínű tinédzser koromban. A Wishmaster volt az. Le voltam nyűgözve, mondanom sem kell.

 • Mi a kedvenc Nightwish dalod és albumod?

A Nemo és a Wishmaster közt… De nehéz egy albumot kiválasztani, mivel a kedvenc Nightwish dalaim mindegyikben szét vannak szórva. Ha feltétlenül választanom kell, most a Once-t mondanám. De bármikor megváltoztathatom a véleményem, haha.

 • Voltál-e már a koncertjükön?

Sajnos még nem. De minden bizonnyal leszek majd.

 • Láttunk egy kérés hozzászólást az egyik videódnál. A Nightwish-től a Ghost Love Score-t. Tervezed, hogy megcsinálod?

Nehéz überelni Yannis Papadopoulos-ét! De szeretem a kihívásokat! Csak kellene valaki nagyon tehetséges, aki megcsinálná az instrumentális változatot. Nem akarom az eredetit használni. Yannis azt tette, de vállalta a kockázatot, hogy a videót leszedik. Öröm mindannyiunk számára, hogy nem így történt.

 • Technikailag mennyivel nehezebb egy női hangra írt dalt elénekelni? (Bár a Wishmaster-t látva tökéletesen oldod meg.)

Köszönöm! Természetesen nehezebb, mert a dal nem egy férfi hangjára íródott. Így a hozzáállásodat kell megváltoztatni, és nem megpróbálni utánozni az énekesnőt, mert nevetségessé válik. Gyakran használom a képzeletemet, és férfi énekes szemszögéből kitalálni, például, hogy Eric Adams hogyan szólna, ha ezt énekelné? Vagy Michael Kiske, vagy ZP Theart?  És aztán végrehajtom a választ.

 • Ha csak egy lemezt és egy könyvet vihetnél arra a lakatlan szigetre, melyik lenne az?

Feltételezve, hogy valamilyen módon meg lehet hallgatni, haha. Oké, pillanatnyilag a Manowar-tól a Warriors Of The World United-t. És valószínűleg néhány túlélésről szóló könyvet, haha.

 • Van álmod a világot jelentő deszkáról? Más álmod?

Persze! A rövidtávú, hogy egy millió feliratkozóm legyen a csatornámon, közép és hosszú távú, hogy világturnét akarok az együttesemmel, és a saját zenémet játszani olyan nagy fesztiválokon, mint a Wacken, Download, Graspop, Monsters of Rock… Ezt akarom csinálni.

 • Voltál már Magyarországon? Szeretettel várunk, ha eljössz.

Még nem! De kellenek majd klassz helyek, jó kaják javaslatai. Az egyike a kedvenc dolgaimnak, hogyha új helyre megyek, kipróbálom a helyi ételeket!

website

Facebook page

Instagram

YouTube

Twitter