Marilyn Manson koncert – Szamosi Ádám

/Marilyn Manson koncert – Szamosi Ádám
Marilyn Manson koncert – Szamosi Ádám 2017-07-23T19:51:31+00:00
A legtöbb zenemániás életében van egy előadó, vagy együttes, ami sokkal többet jelent az illető számára, mint jó zenét. Végigkísér egy életen át, személyiségformáló hatása van, inspirál. Számomra ilyen Marilyn Manson. Ő és a zenéje mindig is egy különleges pontja lesz az életemnek, és bár rég nem vagyok már akkora fanatikus, mint tinédzserkoromban, valahogy, valamilyen formában továbbra is jelen van az életemben. Így hát, amikor kiderült, Magyarországon lép fel, ráadásul pont a szülinapomon, nem volt kérdéses, hogy ott leszek-e.
A beengedés elég hosszúra nyúlt, a Budapest Park nagyon szigorúan veszi a szabályokat. De ez nem is baj. Kellemetlen, hogy háromszor is átvizsgálnak, megmotoznak, stb, de lássuk be, manapság szükség van erre.
A The Black Heart Rebellion műsorával kezdődött az este, akik nem tudom, pontosan milyen zenét is játszanak… rengeteg hangszert használtak a koncertjük alatt, a zenéjük lassú, nyomorúságos. Nem egészen idevalók voltak, bár lehet, ez is Manson koncepciójának része volt.. sosem derül ki. Mindenesetre az énekesük bizonyára nem csak egy tudatmódosító hatása alatt állt a színpadon, azt látni, ahogy szétesik, inkább volt szánalmas, mint szórakoztató.
Rövid átszerelés következett, a színpadot, egy hatalmas, fekete függönnyel takarták el. A kezdés 20:30-ra lett kiírva, és ekkor ért az első meglepetés, mert az intro valóban, pont 20:30-kor szólalt meg.
A függöny lehullt, és kezdetét vette a show, a Revelation-nel. A színpadot gomolygó füst borította, ám ahogy feloszlott, már lehetett látni, hogy a színpad közepén, egy hatalmas trónban ott ül ő, a néhai botránykirály, Marilyn Manson, és már javában üvölt. Az utóbbi évek egyre rosszab teljesítményéhez képest azonnal feltűnt, hogy antihősünk bizony nagyon jó formában van, a hangja pont olyan, amilyennek lennie kell, reszelős, eszelős, az üvöltéseitől megfagy az ember ereiben a vér, a hőségriadó ellenére is. Külsőre sem volt panasz, ugyanis közel az 50-hez is fantasztikusan néz ki! Van egy kis toka ugyan, de ez igazán megbocsátható. A dal után a közönség akkora ovációval fogadta őt, amit a maga modoros, fura szokásaihoz híven le is reagált: látványosan, grimaszolva befogta a fülét, majd puszit dobott nekünk.
A kezdés után egy igazi best of program következett, tinédzserkorom kedvenceivel: This Is The New Shit, (m)OBSCENE, The Dope Show, Great Big White World…
Az egyik dal közben a színpadra került egy csipkés, piros bugyi is, és hát mit is várhatna az ember Marilyn Mansontól? Nyilván azt, hogy felvegye… felvette. Folytatódott a buli a No Reflection-nel, ami alatt egy hatalmas késsel díszített mikrofonba énekelt a mester. A késes mikrofon mellett egyébként volt még boxerrel és feszülettel díszített is az este folyamán. Rövid zenekari szóló után következett az, amit mindenki jól ismer: a Sweet Dreams, amit Manson hatalmas gólyalábakon egyensúlyozva adott elő. Földöntúli látvány volt. Ezt követte a Disposable Teens, ami szintén serdülőkorom nagy kedvence volt. Az eddigi best of-ot egy kis ízelítő követte a közelgő új albumról, ami eredetileg februárban jelent volna meg Say10 címmel, ám ez nem történt meg, amennyit tudni lehet az új lemezről, hogy talán a Heaven Upside Down címet kapja a Say10 helyett. Vagy mégsem. Egy biztos: a frissen debütált, We Know Where You Live című tétel üt, mint a 220. Az új dalt az előző lemez slágere, a Deep Six követte, majd a kihagyhatatlan The Beautiful People. A hivatalos program ezzel a dallal véget is ért, ám jött még egy három számos ráadás. A díszlet ismét változott, a színpadot középen egy hatalmas vadászpuskákból kirakott feszület díszítette, Manson pedig hosszú, fehér ruhában jelent meg, amitől furcsa mód úgy nézett ki, mint egy angyal. Nem ez volt az egyetlen ruhaváltása egyébként, az este folyamán szinte minden dalhoz új kabátot vagy kiegészítőt húzott magára. A Say10 című dalt adta elő, ami szintén a közelgő új lemezről való. A hallottak alapján nagyon ütős album lesz, talán nem véletlen, hogy ennyire húzzák halasztják.
Az újdonásot két régi kötelező követte, elsőként a ’96-os Tourniquet, majd az est lezárásaként a Coma White, liliomokkal díszített mikrofonállvánnyal. Manson továbbra sem szeret búcsúzkodni, így természetesen a dal végeztével köszönés nélkül hagyta el a színpadot. De hát amióta színpadon van, mindig ezt csinálja, így annyira nem meglepő a dolog.
Maximálisan elégedett vagyok a koncerttel, egy összeszedett, jól megtervezett show-t kapott a magyar közönség, és a jelenlévők száma (12.000 ember!) bizonyítja, hogy Marilyn Mansonra 2017-ben is van igény.
A setlist:
Revelation
This Is The New Shit
(m)OBSCENE
The Dope Show
Great Big White World
No Reflection
Band solo
Sweet Dreams
Disposable Teens
We Know Where You Live
Deep Six
The Beautiful People
Ráadás:
Say10
Tourniquet
Coma White
Köszönjük Szamosi Ádám a cikket. 🙂