Dana Mitzy rajzai

//Dana Mitzy rajzai
Dana Mitzy rajzai 2018-02-25T19:36:55+00:00

Amikor a Nightwish szülinapi könyve készült, Timi is küldött a könyvhöz rajzaiból. Már akkor tudtam, hogy őt is felkérjük, hogy legyen tagja a Nightwish Dreamers NightArtWish művészeinek.

Szeretettel mutatom be Nektek Sajben Tímeát, „alias” Dana Mitzy-t egy interjú keretén belül. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat.

Íme az interjú:

Mióta rajzolsz?

Szinte óvodás korom óta. Nekem ez olyan, mint másnak a cigi vagy a nasi. Egyszerűen kell, hogy csináljam.

Sose tanítottak rajzolni, szinte mindent magamtól tanultam meg, illetve éreztem az első perctől, hogy hogyan kell csinálni. Miután 2008-ban nem sikerült a felvételim a képzőművészetire, letettem az ecsetet, és azóta nem festek egyáltalán. Talán majd egyszer újra menni fog, de még nem. De a rajzolást nem tudtam abbahagyni.

 Milyen rajzolási technikákat használsz?

Legszívesebben grafittal, szénnel és porpasztellel dolgozom. A festés viszont már nem az én világom.

Régebbről maradtak meg festményeid? Mitől vált a festés nem a te világoddá?
Igen, maradtak meg, a legkedvesebbek a falaimat díszítik. Az ecset viszont nem állt úgy a kezemben, ahogy szerettem volna. A végeredmény sokszor totál más volt annál, mint amit elképzeltem. Aztán rájöttem, hogy ceruzával meg tudom mindezt valósítani, így az ecset kikopott a kezemből.

 Változott a stílusod, amikor megismerted a Nightwish zenéjét?

Abszolút. Emlékszem, a Bye Bye Beautiful volt az első dal, amit hallottam tőlük, és az volt a véleményem, hogy úristen, miért ordít bele ez a fickó ebbe az amúgy tök jó dalba?! Aztán megszerettem a Dark Passion Play-t, majd szépen lassan a régi dalokat is, még a Tarja időszakból. Ezzel párhuzamosan kikoptak a színek a ruhatáramból, és feketére, csipkére és fűzőkre változott a szekrényem tartalma. És persze megszerettem egy csomó más metál együttest is.

Elárulod, hogy a Dana Mitzy művészneved honnan származik?

A művésznevem első részét Dana Scully ihlette, nagy X akták rajongó vagyok ugyanis 🙂 A Mitzy pedig a keresztnevem egyik idétlen becézésének (Timici) a rövidítése, picit angolosítva.

Gondolom nem csak szórakozásból találtad ki a művészneved. Mit alkotsz a Dana Mitzy-ként?

19 éves korom óta használom a Dana Mitzy művésznevet, ekkor kezdtem el dolgozni az Only Human – A rocker is ember képregény elődjén. Az még BMSzE – Békés Megye Szellemi Elitje néven futott magyar helyszínnel és nevekkel, de annyira erőltetett lett, hogy el is tettem a fiók mélyére. De a gimis történet csak piszkálta a fantáziámat, meg ha már van művésznevem, csináljak is már valamit 😀 Így amikor egy évvel később, 2009-ben megismertem a Nightwish-t, rájöttem, hogy ez kell, itt a kakaó a tejbe! Miután engem is többször piszkáltak az akkor már erősen goth-os megjelenésemmel, úgy döntöttem, bemutatom az embereknek, kik is vagyunk. Elkezdtem a kutatómunkát a különböző szubkultúrák után, és 2010-ben megszülettek az első képregénykockák.

Így már 6 éve írom és rajzolom az Only Human – A rocker is ember című képregényt. Ahogy azt a könyvben is leírtam, a főszereplők Nightwish rajongó gimnazisták (Thomas, Marc, Anett és Dunaway). Hála az égnek a képregény blogja (danamitzy.blogspot.com) folyamatos feltöltés alatt van, többen külföldről is felkeresik, ide töltöm fel ugyanis a rajzaimat is. Havonta teszek fel új fejezeteket, immáron a 6. kötetnél tartok! Közel 15 000 db rajzot készítettem már hozzá. Anette kilépésével volt egy kényszerű változtatás, ugyanis így értelmetlenné vált a Tarja vs. Anette téma… De ezt leszámítva az elsőre megálmodott történetet sikerül elmesélnem fejezetről fejezetre. A történetben zömmel valós sztorikat használok fel (jó gyerek voltam…. khm), de nagyon sok olyan is van, amiket poénból meséltek rokonok-ismerősök-kollégák. Szoktam is mondani nekik ilyenkor, hogy nyertek egy VIP belépőt a képregénybe 😀 Szóval jó döntés volt várni 2 évet a képregény indításával 😀

A blogodon mindenki elolvashatja folytatásos képregényedet. Szerintem rákattannak… csak el kell kezdeni J Erről jut eszembe, regényt is tervezel a képregényből? Novellák, egyéb szösszenetek?

Igen, az egyik karácsonyra beígértem az Olvasóimnak egy különszámot a két tanárról, de nem volt időm megrajzolni, így összedobtam egy rövid novellát róluk. Meg a gyerekkoruk is megér majd egy kisebb irományt pár éven belül.

Az Imaginaerum hatására pedig újra elkezdtem írni. A zene hatására dőltek a szavak belőlem, és egy teljes karácsonyi novella született meg, melynek fejezetei a tracklistával egyezik, habár attól merőben eltérő tartalmú. Nagyon szeretem azt az írásomat.

 Kiállítást is rendezel alkotásaidból?

Igen, volt már több helyen is. Gimis koromban Békéscsabán és Budapesten, mostanában pedig itt helyben Lőkösházán, illetve Sarkadkeresztúron és Békéscsabán.

2011 óta rajzolok komolyabban, ez alatt kiállítási anyagokat értek. Három különálló anyagom van. Az első a Gothic Kabbalah névre lett keresztelve. Ezek a Therion által ihletett fekete fotókartonra ragasztott goth témájú grafit rajzok, melyeket a képek sarkában elhelyezett fehér keresztek kötnek össze. Nincs vallási jelentősége, az egyensúlyt teremti meg a kereszt a fekete háttérrel. 45 rajz tartozik ide, és 2011-es évjáratúak. A második kiállítási anyagom a Goth Rózsaszirmok. Ez 100 db hús-vér magyar goth fiúkról és lányokról készültült sorozat, melyek 2012-2013 között készültek vegyes technikával (grafit, szén, filc, olajpasztell). Nagyon sok kedves ismerősöm és barátom adta a nevét és arcát az álmomhoz, hogy megmutassam az embereknek, milyen szép is ez a szubkultúra. A harmadik, és egyben folyamatosan bővülő Színek a feketében. Ezek már színes porpasztell rajzok, kb. 30 db, ami folyamatosan bővül.

 Mióta vagy rajongója a Nightwish-nek?

Pontos dátumra nem emlékszem, talán 2009 óta.

A Nightwish rajongásom 2014-ben tetőzött, amikor ugyanis a finn tanárommal, Ágival kimehettem Finnországba 8 napra. Tampere, Helsinki és Turku volt az úti cél. 8 felejthetetlen napot töltöttem ott. Az egy másik világ, ott nincs rohanás. Amikor a tengerparton álltam Suomenlinnán, akkor értettem meg Tuomas tenger iránti szeretetét. Nincs ahhoz a látványhoz és illathoz fogható… 🙂 Az igazi finn szaunáról nem is beszélve 😀

 Mit jelent számodra a Nightwish zenéje és Tuomas dalszövegei?

Az alkotói szabadságot! Bekapcsolom a zenéjüket, és már nem ezen a földön járok. Minden albumhoz más érzelmeim társulnak. Az Oceanbornhoz és az Imaginaerumhoz például a telet társítom, mert akkor hallgattam őket ronggyá, és eszembe jutnak az akkori szép emlékek. A Once-ról a nyár jut eszembe, még az Endless Forms Most Beautifulról a tavasz. A Dark Passion Play-t pedig állandóan ősszel hallgattam.

Tuomas dalszövegei pedig zseniálisak. Még ha nem is tud valaki perfekt angolul, a zene által akkor is érti őket.

 Hatást gyakorol Rád és magára a festményre, ha alkotás közben Nightwish-t hallgatsz?

Abszolút! A képregényemet például csak így tudom megírni és megrajzolni. De a rajzaim is általában ezekre a dalokra születnek. Az Angel fall first és a Century Child kifejezetten alkotásbarát darabok a Wishmasterrel együtt.

 Mi a kedvenc Nightwish albumod?

Az Imaginaerum. Nekem az a csúcs. Tuomas-nak hegyeket kell megmozgatnia, hogy letaszítsa azt az albumot a képzeletbeli trónról. A karácsonyhoz és a finn tájhoz kötöm azokat a dalokat, ami nekem a legfontosabb egész évben. Amikor Finnországban voltam, végig a Taikatalvi volt a fülemben a Turn Loose To Mermaid dallamával együtt. Ezekkel a dalokkal hallottam őket először élőben 2012 tavaszán. Életem egyik legszebb napjai közé tartozik az a koncert!

 Volt már olyan érzésed Nightwish hallgatás közben, hogy ezt le kell festened?

Egyszer. Amikor a kismacskám meghalt. Pont aznap jelent meg az Élan, és addig hallgattam újra és újra, amíg a cicaportré el nem készült. Ez volt tavaly februárban. Azt a dalt azóta kétszer tudtam meghallgatni, a nyári és a téli koncerten…

Mulder

 Ha nem Nightwish, akkor milyen zenét hallgatsz?

A Xandria és a Therion még nagy kedvencem. Természetesen Tarja és Anette Olzon is a lista élén van. Meg a Teräsbetoni és az Amon Amarth is nagy kedvenc. De nem vetem meg a jó kis power metalt sem, az At Vance is nagyon király zenét csinál a régi nagyokkal együtt (AC/DC, Kiss, Iron Maiden, Scorpions, Queen stb.)

 Van-e örök kedvenc Nightwish dalod?

Több is! A Scaretale, a Storytime, A phantom of the opera, Sacrament of wilderness, Ghost Love Score, Greatest show on Earth. De talán a Scaretale áll az első helyen.

Timi DevianArt oldala:

http://danamitzy.deviantart.com/