Krisz festményei

//Krisz festményei
Krisz festményei 2018-02-25T19:32:22+00:00

A Nightwish Kiscsaládban él egy nagyon érzékeny, kedves lelkű családtag, akiről nagyon sokan nem tudjátok, hogy szabadidejében mivel is foglalkozik:

A vászon elé ül, kezébe ragadja az ecseteit, és a palettát, és csodát varázsol a festékeivel.

Be szeretném mutatni nektek őt, a művészt és nagyszerű embert. A rögtönzött interjú chaten történt ezúttal is. Elküldtem a kérdéseket, és izgatottan vártam a válaszokat.

Régóta csodálom a festményeidet. Valamikor tavaly a fórumon meg is osztottál néhányat közülük. Mióta festesz?

– Ha datálnom kell a festészetem kezdetét, akkor egyértelműen óvodás korra tehető, amikor is egy kisgyermek felfedezi az ecsetet és ezzel a színek világát a papíron. Édesanyám mesélte, hamarabb pacsmagoltam a színekkel, mint hogy elkezdtem beszélni.

– Milyen festési technikákat használsz?

– Festményt kizárólag olajjal készítek. Az olaj textúráját tekintve az én anyagom a vásznon. Imádok a színekkel játszani és összhangba hozni azokat, az olajfestékkel csodásan lehet összemosni több színt. Érdekességként említem, állítólag  Jan van Eyck (1390?-1441) találta fel az olajfestést, bár erre nincs egyértelmű bizonyíték.

– Változott a festői stílusod, amikor megismerted a Nightwish zenéjét?

– Ezt így nem állítanám. Maga a zene elengedhetetlen az alkotáshoz, tehát a Nightwish megismerése előtt is zenére festettem.

– Tényleg, mióta vagy rajongója a Nightwish-nek?

– Egészen pontosan 2007. ősze óta. Ekkor volt a lakásavatóm, amikor az egyik legjobb barátnőm írt nekem egy CD-t, amin rock és metál zene volt vegyesen. Meghallgatását követően kértem még több számot az “egyik” előadótól. A barátnőm írt egy összeválogatott CD-t még Tarja idejéből és mikor átadta, ezt mondta: “Te Nightwish rajongó leszel!” Ismer:))))))

– Mit jelent számodra a Nightwish zenéje és Tuomas dalszövegei?

– A Lelkem, Szívem, Szenvedélyem, Fájdalmam, Mélységeim, Gyönyöröm. Maga vagyok ez a zene! A dalszövegeket leginkább általad ismertem meg, Palex, köszönöm szépen munkásságod. Érdekesség, hogy a zene hamarabb “átjött”, mint hogy megtudtam volna, miről is szól az adott zeneszám. Ebből a szempontból mai napig “süketen” hallgatom a zenét, nem figyelek a szövegre, hanem a mögöttes érzésekre.

– Hatást gyakorol Rád és magára a festményre, ha alkotás közben Nightwish-t hallgatsz?

– A válasz egyértelműen Igen! A Nightwish nem csupán zene. Ha az ember igazán “hallgatja” és elkezd “látni”, abból újabb dolgok születnek. Egy Gondolat, egy Érzés vagy akár egy Festmény. A zenéjük mögött megbúvik “valami”, ami megmagyarázhatatlan erővel hat az emberi lélekre. Egy varázslat. Ehhez nem kell művésznek lenni. Hallgass Nightwish-t behunyt szemmel és csak “Láss”. Módosult tudatállapotot eredményez. Alkotni csakis módosult tudatállapotban lehet!

– Mi a kedvenc Nightwish albumod?

– Jelenleg az “Endless Form Most Beautiful”, ennek magyarázata egyszerű. A három énekesnő közül nálam Floor kiemelkedő nagysággal bír erősen megelőzve elődjeit.

– Volt már olyan érzésed Nightwish hallgatása közben, hogy ezt le kell festened?

– Ez egy nehéz kérdés. Maga a Nightwish adhat ihletet, miközben hallgatom, de ez inkább fordítva működik. Ha alkotás közben hallgatom, akkor érzem a “le kellene festenem” érzést, fordítva nem feltétlenül.

– Amikor megláttam a Lamia c festményedet, olyan erővel tört ráma  “Song of Myself” dal, hogy csak ültem, néztem a festményt és belül hallottam a zenét. Mesélj nekünk a képről!

– Igazság szerint a kép megszületésekor még nem ismertem a zenekart így nehéz párhuzamot vonnom a kép illetve a “Song of Myself” című szám között. A képről tudok mesélni. Minden festményre emlékszem, mit éreztem. A “Lamia” görög eredetű szó, ógörögül Vámpírt jelent. Anne Rice ihlette kép (Vámpírkrónikákat írta többek közt, pl Interjú a vámpírral, igy mindenkinek beugrik, ki Ő). Szerettem volna szimbolikus formájában megfesteni egy vámpírnőt. Éppen a Pandora című könyvét olvastam. A képen egy szép vámpírnő tekint Ránk igéző és erőt sugárzó lényével, oly határozott és stabil… de kezében egy maszkot tart… ez a maszk is Ő… ez a maszk rejti az Ő igazi lelkét, ami a több száz éves szenvedésről szól, évszázadok siráma ez, melyben összetört szíve a fájdalom súlya alatt, egy olyan szív szava, mi örökkön örökké él. A maszk sértetlen. A nő arca merev, porcelánszerű. A nő megkövült az évszázadok terhe alatt. Olyanná lett, mint a maszk. A maszk a múltja, melyet tartania kell a kezében míg világ a világ. Az örökkévalóság nagy teher, melyet elviselni szinte lehetetlen. A Nő mögött letűnt város látható szintén a múltat szimbolizálva.

– Mikor jön az ihlet?

Bármikor. Meglátok “valamit”, egy szösszenetet a világban, vagy éppen olvasok egy témáról, meglátok egy képet, egy arcot … és ekkor elkezdem a saját lelkemmé formálni azt. Igy születik meg egy festmény. Nem akkor, amikor festeni kezdem, hanem annál a pillanatnál, mikor észlelek valamit, amiből megszületik a saját csodám.

– Egyszerre csak egy festményen dolgozol vagy azt veszed elő, amelyikhez megvan a hangulat?

– Általában egyszerre egyre koncentrálok, ha megrendelés van többre az kivételt képez. Nincs befejezetlen festményem, nem hangulat függő a téma. Nem hagyok félbe képet soha!

– Ha nem Nightwish-t, akkor milyen zenét hallgatsz?

– Hű… mielőtt ismertem a  Nightwish -t sokszor hallgattam festés közben Enigmat, Roxette-t, előfordult, hogy régi Madonnát, stb, de talán Enigma-ra festettem a leggyakrabban. 2007 óta szinte kizárólag Nightwish-re festek, ritkán nyúlok más előadókhoz.

– Ennyi gyönyörű  festmény megérdemli, hogy sokan lássák! Volt már kiállításod?

– Igen, több is, és nagyon sikeresek voltak. :))

Reméljük, hogy sok-sok új munkádat ismerhetjük még meg! Köszönöm, hogy szántál ránk egy kis időt, hogy megismerhessünk. 🙂