Mordok, a billentyűs

//Mordok, a billentyűs
Mordok, a billentyűs 2018-05-22T08:58:35+00:00

 Szeretettel mutatom be Nektek Morddokot, vagy Mordokot. Hivatalosan maradjunk Morddokban, mert úgy szerepel a neve a Youtube csatornáján 🙂 Igen, a YouTube-on találkozhattok fantasztikus Nightwish feldolgozásaival, és saját szerzeményeivel is.

morddok-montage

Köszönjük, hogy elfogadtad a meghívást!

1 A művésznevedet végül is hogyan írod? Egy D-vel, vagy kettővel? A Youtube csatornádon is kétféleképp szerepel: Mordok és Morddok. Honnan származik a név?
Még alap sulis voltam, amikor hallottam ezt a nevet valakitől, és nem felejtettem el. Aztán lett egy számítógépem, és regisztrálni szerettem volna az egyik oldalra. Itt gondolkodtam, hogy milyen nevet válasszak, amit tartósan szeretnék használni. Innen jött ez a név, amit hivatalosan egy D-vel írom. Mikor még a You Tube- ra regisztráltam, akkor engem valaki megelőzött és foglalt volt a név. Ezért lett írva 2 D-vel írva.

2 Gyermekként is muzikális voltál?
Amióta erre a világra születtem, azóta mindenben a szintetizátort figyeltem. Valamikor 8 éves koromban kaptam egy piros játékszintetizátort karácsonyra, amin már másnap tudtam dallamokat játszani. Valamit kigondoltam, és játszottam rajta. Ez a szintetizátor sajnos 2 év után megadta magát, és azóta már csak 17 éves koromban kaptam egy 49 billentyűs kis szintetizátort, ami azóta is még működik, de csak vészhelyzet esetén használom.

3 Mióta zenélsz?

Most gondoltam bele igazán ebbe a kérdésbe. Meglepődtem, hogy mennyire szalad az idő. Pontosan 10 éve zenélgetek.

4 Mióta vagy Nightwish-rajongó?

Ha jól emlékszem, akkor 14 éves voltam, amikor még a TV-ben adtak jó zenéket, és először hallottam Nightwisht. Abban a pillanatban a kedvencem lett, és ez még azóta is tart.

5 Mit jelent számodra a Nightwish zenéje és Tuomas dalszövegei?
Mivel Nightwish-en nőttem fel lényegében, ezért sokat jelent nekem, és valahogy a zenére tudok ellazulni igazán. Valami olyasmi érzéseket hoznak belőlem elő, amit más zenék nem. Dalszövegekben nem tudok sokat mondani, mivel egyetlen egy dalszöveget sem tudok fejből, mert annyira az instrumentális hangszerekre figyelek, mint ha az ének ott sem lenne.

6 Mi a kedvenc Nightwish albumod?
Ez egy jó kérdés, mert mindegyiket szeretem. Ha mindenképp kellene egyet választanom, akkor az Imaginaerumot választanám.

7 Ha nem Nightwish, akkor milyen zenét hallgatsz?
Lehet ez egy kicsit furán hangzik majd, de én van hogy hetekig semmit sem hallgatok. Nem vagyok az a zenehallgatós fajta. Zenét is általában úgy hallgatom, hogy azt játszom is. Egyébként szeretem a Rammstein-t, Battle Beast-et, Stratovarius-t, Lordi-t, Slipknot-ot, System Of a Down-t. Egyébként a Hans Zimmer zenéit is nagyon szeretem. Ő a második példaképem.

8 Van-e örök kedvenc Nightwish dalod?
Röviden és tömören Wish I Had an Angel.

9 Mennyi saját szerzeményed van?

Jelenleg 12 szerzeményem van, ami teljesen saját, de a későbbiekben is tervezek zenéket írni. Úgy érzem, hogy egyre jobb zenéket fogok tudni írni.

10 Mi inspirál legjobban?
Igazából saját magam. Ha olyan kedvem van és megvan az ihlet is, akkor jönnek ám a dallamok.

11 Amikor felcsendül egy dallam a fejedben, rögtön lekottázod? Ha nem, akkor hogyan rögzíted, ha pl. dolgozol?
Mivel én nem tudok kottát olvasni, így én mindent hallás után tanulok, amit csak hallanak-látnak az emberek a YouTube-on. Próbáltam már kottát is tanulni, de így nem tűnt egyszerűnek, de a hallás utáni gyakorlatom magas szinten van. Egyetlen egy fegyverem van, ami a saját emlékezetem. Próbálom nem elfelejteni a dallamokat, több-kevesebb sikerrel.

12 Mennyi időd marad zenére a munkád mellett?
Sajnos a munka sok időt és energiámat elveszi. Van, hogy 1 hét alatt csak egyszer kapcsolom be a hangszereket, mert annyira nincs energiám. De ha bekapcsolom, akkor fél napig játszom. Mindent, amit csak tudok. Ilyenkor próbálkozom új dolgokkal is.

13 Léptél már fel valahol? Ha igen, hol, mivel?
Még a középsuliban 2-szer is felléptem. Az első alkalomkor ballagás volt. Izgalmas volt nagyon, amikor tv-sek ott kameráznak engem minden oldalról. Akkor egy sulis bandával léptem fel, és nagyon jól sikerült az egész. Hibátlanul eljátszottam a saját részeimet is. A számok címére már nem emlékszem pontosan.

14 Mit tartasz a zenében az erősségednek és mit gyengébbnek?
Mindenképp, hogy jó a hallásom. Ez nagyon jó erősség, aminek én nagyon örülni. A gyengeség meg, hogy nem tudok kottát olvasni, és kevés zenét hallgatok.

15 Mi az a 3 dolog, amire szükséged lenne tehetséged maximális kibontakoztatásához?
Több szabadidő, kottaolvasás, megfelelő legalább olyan szintű zenészek, mint én és akkor jöhetnének a koncertek.

16 Láttunk egy collaboration videódat is. Tervezed, hogy máskor is részt veszel ilyen projectekben?

Tervezem bizony, és az is lehet, hogy én leszek a szervezője ennek. De ha bárki megkeres, hogy szeretne velem ilyen videót készíteni, akkor persze én ebben benne vagyok teljes mértékben.

17 Mesélj a Nightwish Maratonodról!
Ez úgy kezdődött, hogy úgy éreztem, elég Nightwish számot le tudok játszani ahhoz, hogy ilyen videót készítsek el. Sok cover-es videót láttam már a You Tube-on, és azt vettem észre, hogy még senki nem csinált olyan videót, amiben több szám is van egymás után. Így gondoltam, hogy akkor én leszek, aki csinál egy ilyen videót. Nagyon fárasztó volt, de úgy érzem megérte ez az egész.

18 Mi a véleményed a mai magyar zenei tehetséggondozásról, lehetőségekről, a zenei társadalomról?
Sajnos Magyarországon nem sok esélyt látok arra, hogy sikeres legyek a jövőben. Mindenképp nemzetközileg szeretnék többet elérni, és sokat zenélni, mert ebben az országban főleg az ilyen stílusú zenék eléggé le vannak nézve, és persze támogatva sincsenek. Nagyon sok jó magyar zenész van, de közben, mint ha nem is léteznének. Ugye ez nem egy népszerű zenei stílus, mert mindig csak a popot nyomatják mindenhol.

Mordok Nightwish Multi – Cam Keyboard feldolgozásai

A szám címére kattintva a Youtube videókat nézheted meg

 

 

 

 

ÚJ videó (2018-05-21) 

001 002 003  004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 017 018 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 034 035 036 037 038 039 040 041 042 043 044 045

(Ha kétszer szerepel a dal címe, akkor az két változat 🙂 )

Mordok saját szerzeményei:

a b c d e f g h i j k l m

Válogatás más előadók dalainak feldogozásaiból

101_cr 101_cr2 102_cr 102_cr2 103_cr 103_cr2 104_cr 104_cr2 105_cr