Rockmaraton 2017 – élmények

/Rockmaraton 2017 – élmények
Rockmaraton 2017 – élmények 2017-07-19T19:18:37+00:00

Eljött a várva-várt nap…

Rockmaraton 2017,Dunaújváros

 

Idén is sokan gyűltünk össze kitombolni a fáradalmakat, jót bulizni, lazulni és “bandázni”. Minderre meg is volt a mód hiszen a szervezőknek köszönhetően ütős heti program elé nézhettünk.
Bár a nulladik nap nem igazán volt akadálymentes koncert kezdés terén. Sajnos a fesztivál indító banda a NEUTRINO FUDGE lemondta a fellépést, ugyanúgy mint a MORHORD és a RAZA LOCA. A GODKING-s nevű formációra hárult ez a feladat, igaz kis csúszással, s mondhatni minden rendben ment, amíg este 11-kor özönvízszerű eső nem kezdett esni. De azért ez sem szegte kedvét a jelenlevőknek.
A kiszolgálás kivétel nélkül 10 pontos volt mindegyik standon, akár éhes, akár szomjas volt az ember fia-lánya!Árakkal viszont nem mindig voltam megelégedve személy szerint, mert akadt amit irreálisan soknak tartottam.
A helyszínen  szolgálatot teljesítő mentősök és orvosok előtt le a kalappal a segítőkészségük miatt, ahogy tapasztaltam nagyon korrekt módon végezték a munkájuk.
Na de ennyit az epilógus litániából mert beleőszül aki végigolvassa a teljes cikket  ha igy haladok. 😀
Mivel nagyrészt a barátokkal és a párommal a Nagyszínpad “előtt zúztuk le a hetet” így arról tudnék írni igazán, illetve az ott fellépő metál elitről.

ELSŐ NAP:

 

Elég erősre sikerült a kezdés hiszen itt a DALRIADA nyitott és nem is akárhogy a rajongók nagy örömére.Erőteljes setlist-el érkeztek, s a hangosítas is perfect volt. Az egész koncert alatt folyamatos kontaktot tartott a csapat a rajongókkal. Az elejétől a végéig egy nagyszerű koncertet toltak le.
A következő fellépő a feröeri folk/viking metált játszó TYR volt. Hatalmas bulit toltak le és a legutóbbi albumukon (Valkyria) kívül a régebbi dalokból is lejátszottak párat (pl.: Hold the heathen hammer high,Trondur i Gotu, God of war..). S bár a koncert közepén hiába kezdett esni az eső.. (ami szerintem megadta a feelingjét az egésznek).. a rajongók végigtombolták a fellépést.
Az aznapi utolsó nagyágyúnak számitó csapat az AMORPHIS volt. Személy szerint kedvencem. Bár jó 40 perces késéssel léptek színpadra technikai okok miatt, de kárpótolták a jelenlevőket. Elemi erővel tolták  a koncertet, válogatott repertoárt felvonultatva a dalok terén. A hangosítassal volt kis probléma, de szerintem efelett elsiklott mindenki a kapott élmények miatt.

MÁSODIK NAP:

 

A színpad kezdő csapata az Ukrajnából érkező JINJER volt. Bár kicsit késve érkeztünk ki a Rockmaraton területére egyéb okok miatt, így infót a fellépésről egyik jóbaráttól (Szamosi Ádám druszától 🙂 ) tudtam “beszerezni”. Így az észrevételeket, tapasztalatokat általa tudom továbbadni. Női énekessel a soraiban, kicsit The Agonist féle melodikus death metalt játszik a csapat. 2009-ben alakultak s bár mindez nem kis idő, zeneileg mégis akadtak sajnos gondok. Tény hogy jól szóltak, mégis egysikúnak tüntek a dalok, a váltásokkal viszont nem volt gond. Kommunikációval a tömeg felé viszont fejlődni kellene, mert gyerekcipőben járnak.
AGNOSTIC FRONT buli vége felé megérkezve, ahogy hallottam a tőlük megszokott zúzdával érkeztek a Rockmaratonra. Bár nem igazán stílusom a csapat mégis ütemre késztette a lábam.  😀

A jó néhány fellépő közül végre elérkezett a várva-várt ARCH ENEMY!!

 

Ultra brutál jó koncertet toltak le!! Volt tombolás rendesen a közönség részéről!A harmadik sorban tombolva a pogó és a szimplán headbangelő tömeg válaszfalában a zúzda felért 8 órás bányamelóval (:-D) mivel egynémely résztvevő nem igazán nézte azt hogy ki áll előtte 1-2 sorral (korra, nemre való tekintettel simán nekiugrott). A záró számmal megtisztelte az Arch Enemy a nagyérdeműt, ugyanis a közelgő album beharangozó számát játszotta el a The world is yours-t. Köszönet érte!!!  ♥♥♥

HARMADIK NAP:

 

Ezen a napon a Nagyszínpad legelső fellépője a magyar APEY AND THE PEA volt. Elmondások alapján nagyon jó koncertet adtak és a tömeg is élvezte az előadást.
Ahogy beesteledett bár csekély késéssel a következő fellépő a MOONSPELL volt. A portugál banda a maga sötét és dark metált játszó  légkörével különös hangulatot teremtett. Anno régen bár nagy kedvencem volt a setlistből hiányoltam 1-2 számot, amit reméltem hogy letolnak pl. Luna. Sok rajongó megjelent és élvezték a koncertet végig, néha énekelve, néha pedig melankóliába burkolózva.
Majdem éjféli kezdéssel az újabb együttes fellépése is eljött, a  KATATONIA. A svéd gothic-doom banda a tavalyi és a régebbi albumról hozott dalokat.Rengetegen gyűltek össze és  többen  – köztük a mi kis társaságunk 4-es formációja 🙂 –  is kíváncsiak voltak rájuk. Hatalmas sikert arattak a közönség szemében mert igazán jó “bulit” csináltak. Néha végig headbangeltünk, pörgősebb riffeknél pedig énekeltünk. Bár ekkora már hangom olyan mesebeli volt…hol volt hol nem, az átélt koncertek miatt.  😀

NEGYEDIK NAP:

 

Hát ez a nap tartogatott meglepetést bőven a fellépők miatt és a megjelent rockerek számában, ami többnek tűnt mint az elmúlt napokban.
A színpad kezdő bandája a magyar TALES OF EVENING volt. A kicsit Nightwish hangulatát idéző együttes végig jókedvűen es a közönséggel folyamatos kontaktban adta elő a dalokat. Látszott rajtunk hogy szívből teszik és egyre inkább fejlődnek és “törnek felfelé” . Igazán nagyszerű volt őket látni úgy, hogy a jelenlévőkkel együtt élték át  a koncert minden pillanatát jókedvűen és énekelve, ugrálva.
A következő “nagyágyú”  együttes a XANDRIA volt a Nagyszínpadon akiknek a dedikálásán kis csapatunk megjelent, s némelyünknek sikerült egy fotó erejéig örök élményt átélni. Az új albumról játszottak javarészt, talán 2 szám volt – ahogy visszatudok emlékezni – a régebbi dalokból. Ám mindezt olyan energikusan, teli jókedvvel ,vidámsággal tették hogy aki szereti őket örök időre szóló élménnyel gazdagodott.
HAMMERFALL volt az éjszaka következő bandája. Nem igazán tudnám talán csak körbeírni hogy mekkorát zúztak. Végig pörgős riffekben és gitárszólókban gazdag koncertet adtak, ami tőlük várható volt, a régi és a legutóbbi albumukról hozva magukkal dalokat. A tömeg végigénekelte a fellépésük. Sőt, Joachim lejött a színpadról és úgy énekelt együtt az első sorban állókkal. ELŐTTÜNK IS MEGÁLLVA!!! Minden tekintetben nagy buli volt és míg élek a legjobbak közé sorolom! HAMMERFALL FOREVER!

ÖTÖDIK NAP(zárónap)

 

Hát ezen a napon nem tudtam megjelenni, 🙁  így csak barátok által összegyűjtött élményekről írok  pár sort.
EKTOMORF:
A magyar trash metált játszó banda rendesen adta az ívet. Zúzdában és pogóban nem volt hiány a fellépésükkor. Sokan megnéztek őket.
OBITUARY:
Az USA-ban élő death metál csapatra szintúgy rengetegen voltak kíváncsiak. Hangzásilag és magukhoz méltóan hibátlan zenét toltak a közönségnek.
SEPULTURA:
A brazíliai trasherek bár sok változáson mentek át, mégis hírnevükhöz méltóan sokak számára feledhetetlen koncertet adtak. Vegyesen, a régi és az idei év januárjában megjelent albumról.
Hát ennyi lenne az idei évi Rockmaraton beszámoló.
Bizom benne hogy sikerült “képet” adnom a Nagyszínpadon folyó koncertekről azoknak akik nem lehettek ott bármiféle okból.

2018. folyt.köv. 🙂 Gyertek Ti is!!!

 

“Fallenangel”