Kai Hahto

//Kai Hahto
Kai Hahto 2018-06-20T12:31:41+00:00

973-ban született Vaasa-ban, Finnországban. Kai hat éves korában kezdett dobolni. Anyja és apja látta öt az összes edényen dobolni, már három éves korában, így úgy döntöttek, hogy kap egy igazi dobkészletet. Iron Maiden-re, AC-DC-re, Twisted Sisiter-re, Kiss-re stb. kezdett el gyakorolni. A nyolcvanas évek heavy metál stílusú zenekarjait kereste, de keresett az apja lemezgyűjteményében mindenféle zenét a finn népzenétől Elvis-ig, s a jazzig, stb.
13 éves kora óta játszott a helyi együttesekben egészen a nyolcvanas évek végéig, amikor pár barátjával megalapította a Gartilage-t. Az együttesre nagy hatással volt a kilencvenes évek death metal-ja, és az együttes nagyon népszerű lett underground berkekben. Miután a Gartilage feloszlott, Kai játszott, és lemezfelvételen is szerepelt a kilencvenes években: a Vomiturition, Misantropia, Rotten Sound, Wings, Enochian Crescent együttesekben, hogy párat említsünk. A legtöbbjük metálorientált együttes volt, de Kai csatlakozott olyan csapatokhoz is, mint a Max on the Rox, ami inkább volt blues (utcai jazz zene) , vagy például a Rock and Wasa Dixie Tigers, akik az korai 1900-as évek dixieland-jét játszották.

1999-ben a francia együttes, az Agressor tagja lett, és egy albumot is felvettek, a “Medieval Rites”-t. Ugyanabban az évben volt velük élete első európai turnéja.
Követte 1999-es turnéja az Agressor-ral, Rotten Sound-dal Európában és Észak- Amerikában. Mivel Kai fejleszteni akarta dobtudását, New Yorkba költözött 2002-ben. Kai tanárai, Freddy Gruber, Joe Morello, Jim Chapin and John Riley új irányvonalat mutattak neki technikában és dobkészlet kontrollban is.
2004-ben találkozott Jari Mäenpää-vel, ami egy új fejezetet jelentett életében, és megszületett a Wintersun. Miután kiadták a nevükkel azonos című albumukat, az együttes javarészt Európában turnézott. Két évvel később Kai otthagyta a Rotten Sound-ot. hogy jobban tudjon fókuszálni más dolgokra, valamint a Wintersun-ra, mivel akkor kezdték meg második stúdió albumuk lemezfelvételeit.

2009-ben hívást kapott a Swallow the Sun-tól, hogy vegyen részt az Észak Amerikai turnén. Röviddel utána megkérték Kai-t, hogy legyen a banda állandó tagja. És felvették a“New Moon” című stúdió lemezt 2009-ben és az “Emerald Forest and the Blackbird” című stúdió lemezt 2012-ben. Százával koncerteztek az egész világon.

A turnék között Kai nagyon aktív volt, mint stúdió dobtechnikus és dobhangoló is, mint például a Nightwish-nek, a Children of Bodom, Ensiferum, Indica, Sotajumala, Throes of Dawn, Nicole, Waltari, Sturm und Drang and Katatonia, hogy csak párat említsünk.
És ez vezet minket 2014-hez, amikor felhívta Jukka Nevalainen a Nightwishből, hogy játsszon az új albumon az Endless Forms Most Beautiful-on, és vegyen részt a turnén.
Kai már részt vett, mint dobtechnikus és dobhangoló a Dark Passion Play” és “Imaginaerum” albumokon is. 1990 óta Kai játszott a következő együttesekkel illetve előadókkal: Cartilage, Misantropia, Wings, Rotten Sound, Vomiturition, Enochian Crescent, Throes of Dawn, Vaasa City symphony orchestra, Vaasa big band, Vesku Jokinen, Wasa Dixie Tigers, Bianca Morales. Antti Sarpila, Tauski, Joe Lynn Turner, Paul Di´anno, Northern Kings, Guitar Heroes, Max on the Rox, Agressor, Tiny Tones, Pepe de Luxe, Kai Hahto group, Metallica tribute, Dimebag beyond forever (Pantera tribute band), Wintersun, Swallow the Sun, Mattias IA Eklundh, Jonas Hellborg, Paul Oxley band, Prockiss, Ape’s Planet, Trees of Eternity, Mr. Fastfinger…
hangszerek:
Pearl dobok
Meinl cintányéroknak,
Balbex dobverők
Roland elektronika
Evans dobhártya
Respect everybody and remember that what goes around, comes around.
Tisztelj mindenkit, és ne felejtsd el, hogy amilyen a fogadjisten, olyan lesz az adjonisten.