MARCO HIETALA

//MARCO HIETALA
MARCO HIETALA 2018-06-20T12:32:05+00:00

Négyre növelve a Hietala család tagjainak számát a fiatalabb gyerekként születtem meg 1966. január 14-én, és a Marco Tapani Hietala nevet kaptam. Első 15 évemet a 2500 lakosú Tervoban, egy Közép-finnországi, savóniai városkában éltem le. Nem bűn, hogy még most is vannak ott barátaim, és a család is.
A zene rabja vagyok, mióta csak az eszemet tudom. Az első zenei emlékem édesapám altatói, és az akusztikus gitárja. Édesapám zenei gyűjteménye mindenféle jazz, komolyzene, ír népdalok, Beatles, Elvis és ismeretlen finn folk -rock albumok. 11 évesen kezdtem el énekelni, és 12 évesen a apám gitárját nyúzni.. 13 évesen már tagja voltam az első iskolai együttesemnek, a Sabotage-nak (nem tévedés, a Black Sabbath már erős hatással bírt a Dio és Rainbow korszakukkal, és stílusukkal.) A punk rock, és a metál akkor már a legfontosabb dolgunk volt.
A zene szikráján utazva 15 éves koromban elhagytam Tervo-t Kuopioért, egy közeli, 80 000 lakost számláló városért. Ott egy zenei főiskolára jártam 3 évig, hogy klasszikus gitárt, éneket, zenei elméletet tanuljak. Helsinkiben folytattam tanulmányaimat az Oulunkylä Pop és Jazz Konzervatóriumban másfél évig, és végül is kimaradtam, amikor a Tarot megkapta az első lemezszerződését, és turnézni kezdett – Tarot volt az első profi zenekar (én, a testvérem Zac, és Pecu Cinnari, a dobos, 1984-ben.)

Tarot még most is létezik, és rúgkapál, és mindig aktívvá válik, amikor a Nightwish nem az. Másik zenei tevékenységemhez tartozik a stúdió technika. Énekeltem az Amorphis több lemezén is. Néhány éven át csináltam az akusztikus és elektronikus „Klasszikus Metál” koncerteket a Metal Gods nevű csapattal. Évekig játszottam ritmus gitáron és háttérénekeltem egy kilenc részből álló „Soul & a 60-as évek rock bandái”-ban. Én is része voltam, énekeltem, vagy játszottam, hogy csak párat említsek, a Northern Kings, Sinergy, Sapattivuosi, Delain, Conquest, Raskasta Joulua, stb. Dalszövegeket írok angolul és finnül is.

Tuomas és Ewo felhívott a King Foo Entertainment-től egy november este 2001-ben. Azt mondták, hogy basszusgitárosként lenne egy helyem a Nightwishben, és azt kérdik, hogy érdekelne-e. Úgy tűnik, ja, nem igaz? Köszönöm cimborák! Ez az életem.
A Nightwish elég jól tükrözi céljaimat, és ízlésemet a zenében és az életben is. Remélem, hogy sikerül megtartanom a nyílt zenei és ideológiai gondolkodásom. Remélem, hogy megélek még rengeteg merőben zenei izgalom hajmeresztő zenei pillanatait. Hogy ez olyasmi, amit csináltam, egy darab, amit épp hallottam, vagy egy koncert, amit láttam. Képes akarok lenni arra, hogy értékeljem és dédelgessem barátaimat és szeretteimet otthon, az együttesben/együttesekben, akárhol.
A dicsőség büszke pillanatait akarom megszerezni, és szerény lenni a létezés kiváltságával a végtelen lehetőségek multiverzumában.
Még mindig furcsának, egészen csodálatosnak tartom, hogy részese vagyok valaminek, ami nyilvánvalóan oly sok életet érint meg. Tisztelet Neked is, aki ezeket a sorokat olvasod.
I take it as it comes. No sentence can define what life is or how it should be.
Életfilozófiám:
Veszem, ahogy jön. Nincs olyan mondat, mellyel meghatározhatnánk az élet értelmét, vagy hogyan kellene lennie.
Hangszerek:
Warwick Infinity NT
Warwick Vampyre NT
Warwick “Rusty” Buzzard
Warwick/Framus Starbass/Mayfield doubleneck
Warwick/Framus Infinity/Panthera doubleneck
SansAmp PSA 1.1 preamp
Warwick Hellborg Poweramp
Warwick Hellborg Big Cab
Boss ME-50B pedalboard