Tuomas Holopainen

//Tuomas Holopainen
Tuomas Holopainen 2018-06-20T12:30:20+00:00

Egy négytagú családba születtem, mint Tuomas Lauri Johannes Holopainen, 1976 karácsonyán. Azóta is otthonom Kitee kis városa Észak Karéliában, Finnországban. A zene hat éves koromban tört be életembe, amikor Anyám rávett, hogy zongoraleckéket vegyek egy carelia-i zeneiskolában. Pár évvel később követte a klarinét-, és tenor szaxofontanulás. Miután befejeztem a zeneelméleti osztályokat, a hangszervizsgákkal együtt, 15 évesen érettségi bizonyítványt szereztem. Ugyanebben az évben egy évre, mint külföldi cserediák Kansas-be mentem. Szégyellem kimondani, hogy a katonai zenekar óta (1996-97-ben) hozzá sem nyúltam, sem a klarinéthoz, sem a szaxofonhoz. 1992 szeptemberében a vendéglátó család elvitt Kansas City-be megnézni a Metallica és Gun’N Roses koncertjét A koncert óriási hatással volt a zenei életemre, és egészében véve az életre is. 1993-ban, visszatérve az Államokból, kértek, hogy csatlakozzam a haverok együttesébe a Dismal Silence-be, amit hamarosan követett a Nattvindens Gråt & Darkwoods My Betrothed.

Ezek az együttesek főképp a főiskolai barátom, Teemu Kautonen tervei voltak, akinek nagyon sokat köszönhetek, mert mentorált a dal- és dalszövegírás világában. Néhány évvel később azokban a csoportokban merült fel a Nightwish ötlete, és meg is született 1996 őszén.
A Nightwish együttesen kívül, néhány múltbeli mellékes projectek , kiegészítő zenei kalandokat foglaltak magukba a Sethian, For My Pain, Kotiteollisuus, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Silentium (producer) & Indica (producer).

Különleges szenvedélyem van a filmzenék iránt, de ha zenehallgatásra kerül sor, akkor mindig a dal számít leginkább, és nem a műfaj. Egy igazi filmzenét szerezni egy mozifilmhez, az, amit egy nap ki szeretnék még kipróbálni.
A célom az együttesben, egy még kiegyensúlyozottabb emberi lénnyé váljak, barát és munkatárs által, zenét és történeteket hozzak létre, megadjam a hallgatóságnak a helyet a menekülésre, hogy létrehozzák a saját világegyetemeiket, és az, hogy egyszerűen csak jól érezzem magam ezzel a csapattal.
A Nightwish az én lelkem hasonmása, a menedékem, „kukám” és életmunkám együtt pergetve.
Az Imaginaerum album ismét egy hosszú utat tesz meg egy egészen új síkon, de hiszek abban, hogy még nagyon hosszú az út ezen a hullámvasút meneten. A menet addig tart, amíg marad képzelet, szépség és sötétség a világon. Mindenkinek köszönöm, hogy megadták ezeket nekem, hogy meghallgassam, és törődjek velük.

 

Eddig tart a nightwish.com-on Tuomas biográfiája. Azóta megszületett az Imaginaerum című film, mely mérföldköve az együttes történetének. És Tuomas vágya is teljesült: igazi filmzenét szerzett a filmjükhöz, melyben az együttes tagjai is szerepelnek.

Megjegyzendő, hogy a magyar Nightwish rajongók hiába várták, hogy a magyar mozik is játsszák a filmet. Csak hiú ábránd maradt…
Majd 2015-ben megjelent albumuk, az Endless Forms Most Beautiful, és jött a hónapokig tartó lemezturné. Azon kevés szerencsés országok közé tartozik Magyarország, ahol Budapesten 2015-ben kétszer is járt a Nightwish.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy azóta Tuomas Holopainen házas ember.
Hangszerek:
KORG keyboards (Kronos, Karma, N364, Oasys)
F. Kaim & Gunther forte piano
For small creatures such as we, the vastness is bearable only through love.”
– Carl Sagan
Az olyan parányi lények számára, mint mi, az óriási nagyság, csak a szeretet által viselhető el.
Carl Sagan